В Научно-изследователския институт за атомни реактори в руския Димитровград започнаха

...
В Научно-изследователския институт за атомни реактори в руския Димитровград започнаха
Коментари Харесай

Руски учени тестват ново гориво за ВВЕР реактори

В Научно-изследователския институт за атомни реактори в съветския Димитровград започнаха тествания на топлоотделящи детайли вид ВВЕР с уран-плутониево МОКС-гориво в изследователския реактор МИР. След специфичните опити учени от „ Росатом " ще обосноват успеваемостта и сигурността на употребата на МОКС-гориво в реакторите вид ВВЕР. Те са основата на атомната енергетика на Русия и експлоатираните по света АЕЦ с съветски дизайн.

Това е нова стъпка за съветската атомна индустрия за затваряне на нуклеарния горивен цикъл. В момента в страната се създава МОКС-гориво единствено за реактори на бързи неутрони - с такова гориво работи най-мощният в света „ бърз " реактор БН-800 в Белоярската АЕЦ. За ВВЕР (леководни реактори на топлинни неутрони със западен аналог PWR) експерти от „ Росатом " създадоха уран-плутониево РЕМИКС-гориво, което сполучливо мина цялостен цикъл на употреба във тип на опитни топлоотделящи детайли във ВВЕР-1000, а в този момент се експлоатира в състава на пълноценни РЕМИКС-ТВС.

„ Сега, както и преди десетки години, нуклеарното гориво за ВВЕР реактори е обогатеният естествен уран, в редки случаи регенериран уран. В недалечно бъдеще обаче, след доказаните референции за уран-плутониевото гориво, ще можем да предложим целия диапазон от благоприятни условия за горивната комбинация, според от условията за реакторната апаратура и от тактиката на горивния цикъл. Като отчитаме, че основата на атомната енергетика са точно леководните топлинни реактори, ние ще можем неведнъж да разтеглим тяхната ресурсна база, да преработваме облъченото гориво, вместо да го съхраняваме и доста да съкратим размерите на формираните нуклеарни боклуци ", означи вицепрезидентът на горивната компания ТВЕЛ Александър Угрюмов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР