В Националния музей на образованието е открита изложбатаБунтът на духа

...
В Националния музей на образованието е открита изложбатаБунтът на духа
Коментари Харесай

„Бунтът на духа“ - гостуваща изложба в Музея на образованието

В Националния музей на образованието е открита изложбата„ Бунтът на духа – съществена мощ по пътя към свободата “, която се осъществя от Националниямузей “В. Левски ”-Карлово и Република България “Любен Каравелов ”-Русе във връзка 150 години от Общото заседание на БРЦК в Букурещ и 150 години от гибелта на Ангел Кънчев, сподвижникът на Апостола от Трявна. Изложбата е по план на Фондация “Васил Левски ”. Представя дейците на националноосвободителните битки - Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, основателите и деятелите на Тайния централен български комитет в Букурещ (1866 г.), Евлоги и Христо Георгиеви, ръководители на Добродетелната тайфа (есента на 1867 г.) и десетките техни сподвижници и съратници от разнообразни краища на българските земи, вписали се в основаването на мрежата от революционни комитети, които да дадат направление и извършат революционната подготовка на българите.

В 15 табла са илюстрирани разнообразни моменти от деянията по пътя към Свободата. Представени са посредством факсимилета на фотоси и художествени картини, документи и движимости.

В13:30 часа в музея стартира среща-разговор с професор Пламен Митев от Софийския университет “Св. Климент Охридски ” на тематика “Нови документални свидетелства за Васил Левски и активността на комитетската организация, съхранявани в турски архиви “.

Събитията са част отпрограматаза тържественото отбелязване на Деня на националните будители в Габрово.

Използвана е информация от публикация на Даниела Цонева - ръководител на Обществен комитет " Васил Левски " – Габрово.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР