В Националната кардиологична болница поставиха стент на бебе с тегло

...
В Националната кардиологична болница поставиха стент на бебе с тегло
Коментари Харесай

В Националната кардиологична болница поставиха стент на бебе с тегло 1100 г -

В Националната кардиологична болница сложиха стент на бебе с тегло 1100 грама. Интервенцията е неповторима за страната, оповестиха от лечебното заведение.

Малкият Виктор идва на бял свят прибързано в 32 г.с. по действен път заради прееклампсия, споделя доктор Любомир Димитров, шеф на Отделението по детска кардиология и началник на екипа, направил процедурата. На втория час след раждането детето е преведено, в сериозно положение, в клиниката по неонатология към СБАЛ по детски заболявания „ Професор Иван Митев “. След стабилизиране на положението му, поражда подозрение за съществуването на вродена сърдечна малформация, което е доказано от съветник детски кардиолог и пациентът е преведен в отделението за интензивно лекуване към Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Коарктация на аортата съставлява вродено притеснение на сектор от аортата. Степента на стеснението може да варира от лекостепенно до доста, като надлежно с тежестта на стеснението варира и клиниката на заболяването – от „ необяснима “ артериална хипертония при възрастни до сериозно, животозастрашаващо положение при новородени. Лечението е оперативно или интервенционално - стентиране на стеснения сектор. За страдание, доста по-щадящият неоперативен способ е използван единствено при пациенти с тегло над 20 кг, заради лимитиращия размер на феморалната артерия, през която се слага стента, означават от лечебното заведение.

„ Бяхме в доста сложна обстановка “, продължава описа си доктор Димитров. „ От една страна слагането на стент при дете с тегло 1100 грама е невероятно по обичайния метод през феморалната артерия заради доста дребния ѝ размер, от друга оперативното лекуване освен това тегло и възраст е обвързвано с висок действен риск, както във връзка с резултата, по този начин и по повод живота на детето. Избрахме нетрадиционен метод, който се практикува в някои клиники в Европа и Съединени американски щати при пациенти с рисково ниско тегло – палиативно (временно) стентиране на стеснения сектор на аортата с коронарен стент. Чрез достъп от каротидната артерия, който ни осигуриха детските кардиохирурзи, имплантирахме 3,5 мм стент на мястото на стеснението. Процедурата протече бързо и без никакви затруднения. След няколко дни детето беше преведено в клиниката по неонатология. Стентът ще „ прави “ своята работа в идващите месеци, през които дребния Виктор ще доближи безвредните за интервенция 3 кг. “

„ За миналия малко повече от месец след процедурата Виктор е удвоил тежестта си под грижите на екипа на доцент Ралица Георгиева. Тепърва, обаче, му предстоят съществени тествания, неврохирургична интервенция в Пирогов, интервенция в клиниката по детска кардиология за премахване на инплантирания стент и оперативно лекуване на стеснения сектор на аортата. Все отново най-трудното затруднение в живота на Виктор е сполучливо преодоляно, с помощта на екипната работа на доста лекари от разнообразни специалности – акушери, неонатолози, анестезиолози, реаниматори, детски кардиолози и кардиохирурзи, интервенционални кардиолози. Вярвам, че при такива експерти дребният Виктор ще премине сполучливо през всички тествания “, показва доктор Димитров.

В известието се прецизира, че името на детето е променено, а материалът се разгласява със единодушието на майката.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР