В настоящата ситуация на фронта привържениците на Киев търсят начини

...
В настоящата ситуация на фронта привържениците на Киев търсят начини
Коментари Харесай

Foreign Policy: Технологиите няма да изведат Украйна от безизходицата на фронта

В актуалната обстановка на фронта последователите на Киев търсят способи да поддържат украинската войска. На фона на дефицит на подготвен личен състав и артилерия те насочиха вниманието си към безпилотните летателни апарати и изкуствения разсъдък. Но западните поддръжници на Украйна би трябвало да схванат, че дроновете не могат да заменят боеспособната войска, разяснява американското издание Foreign Policy, представено от " Фокус ".

Надценяването на ролята, която тези технологии могат да изиграят на фронта, вещае задълбочаване на безизходицата, от която Украйна би трябвало да излезе. Фокусът върху въздушното разузнаване на бойното поле, автоматизираното задаване на цели и върху БпЛА както от руснаците, по този начин и от украинците не е неочакван, защото страните нямат други благоприятни условия за работа на фронта на този стадий. В същото време една насочена към технологиите тактика наподобява е изиграла съществена роля в превръщането на това, което Кремъл предвиждаше да бъде тридневен спор, във война на безсилие, която към този момент продължава две години.

Най-привлекателните качества на технологиите за военните са спасяването на животи и намаляването на разноските за осъществяване на избрани интервенции, само че те просто не могат да заменят типовете обичайни качества, които характеризират войната през XX век.

От 2008 година насам съветският президент Владимир Путин реорганизира армията си, разчитайки на технологиите и даже има известни триумфи, и тъкмо заради тази причина при започване на войната прогнозите за ориста на Украйна при започване на войната бяха доста песимистични.

В същото време се показва, че западните анализатори са обърнали прекалено много внимание на каталогизирането на съветските устройства и киберактиви и не са взели поради подтекста, планирането и качеството на употребяваните сили. Освен това както Москва, по този начин и западните наблюдаващи не съумяха да обмислят по какъв начин тъкмо напредналата технология може да помогне при завземането или задържането на територия. Военните доктрини на Москва свързват технологията и логиката на психиката дружно с цели, които постоянно граничат с псевдонаучен надзор над съзнанието, разясняват от редакцията.

Например, руската доктрина за " рефлексивния надзор " бе ориентирана към склоняване на врага към саморазрушително държание посредством " осведомителни пакети " в разнообразни медии. Психологическите фактори последователно изместиха войските и военната техника от центъра на съветските военни теории. Нещо повече, те последователно трансформираха крайната си цел; цифровата епоха докара до продължаваща борба за възприемането на цели общества.

В Украйна това накара Москва да концентрира доста от своите високотехнологични качества, изключително кибероперации, по-малко върху успеха над украинската войска и повече върху " издевателството " на цивилното население. Очаквано тази тактика не донесе огромен териториален триумф през последната година.

Колкото и скъпи и разрушителни да са се оказали хакерските атаки, като част от по-широк план за покоряване на своя комшия - политически и географски, така наречен осведомителна война на Москва се провали.

Киев от своя страна възприе няколко нови софтуерни метода за отбиване на съветските сили от началото на 2022 година. Украйна демократизира събирането на разследваща информация, давайки на хората си опцията да наблюдават и рапортуват за придвижванията на съветските войски, както и събирайки данни от съоръжение до ракети. Страната набира доброволци, работещи в киберпространството, с цел да нападат съветски организации. Украйна употребява налично в комерсиалната мрежа информационно съоръжение и програмен продукт, с цел да направи големия си боеприпас от самостоятелни транспортни средства и дронове все по-смъртоносен във въздуха и морето.

Тъй като и двете страни в този момент се пробват да придобият и създават по-евтини дронове, като в същото време се стремят да подобрят личните си благоприятни условия за електронно заглушаване, непосредственото бъдеще на технологията в тази война може да се характеризира като иновация в услуга на изтощението. Но в случай че едната страна в тази война имаше способността да реализира същински триумф на бойното поле от несъмнено място, посредством високотехнологични качества и събиране на разследваща информация, стандартните контраофанзиви биха били ненужни.

По този метод навлизането на нови технологии във войната може да обезпечи на всяка страна по-голямо разстояние и по-добро схващане на придвижванията на вражеските войски, само че е малко евентуално да помогне за тяхното заличаване.

Въпреки това, в случай че крайната цел на Украйна е да прогони съветските сили, тогава възходящата конкуренция във въоръжаването сред украинските дронове и съветските благоприятни условия за радоелектронна война не би трябвало да се отделя от условията за комбинирани оръжия. Те не са сурогат на набирането, образованието и оборудването на способна мощ в дълготраен проект. За да реализират това, Киев и неговите западни поддръжници ще би трябвало да вземат сложни решения и никой от тях не би трябвало да има илюзии по отношение на технологическата панацея.

Никаква софтуерна трудност не може да размени оръжията, оборудването и образованието, които могат да бъдат обезпечени само от Съединени американски щати и няколко съдружници, както и личния състав, който Киев би трябвало да наеме и активизира.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР