В наши дни трудно можем да си представим живота без

...
В наши дни трудно можем да си представим живота без
Коментари Харесай

10 филма, вдъхновили реални престъпления

В наши дни мъчно можем да си представим живота без кино. Освен да забавлява, седмото изкуство има силата да трансформира възгледи, да възпитава, да оказва въздействие върху държанието.

За страдание от време на време в неверната посока…

Често героите или сцените от киното са толкоз безапелационни, че мнозина се пробват да ги пресъздадат в действителния живот. Следващите 10 кино лентата са тъкмо такива. Те въодушевяват действителни закононарушения, с ужасяващи последствия.

10. Чистката
2013 година

Америка в недалечно бъдеще. Веднъж в годината, в рамките на 12 часа, държавното управление на практика стопира да работи и всички видове престъпни действия, включително и убийствата, биват легализирани.

Три години след излизането на кино лентата по екраните, полицията арестува 19-годишен юноша, упрекнат за 3 убийства. Момчето споделило, че било въодушевено от лентата.

9. Проектът Х
2012 година

Трима гимназисти вземат решение да организират грандиозно празненство, с цел да изпъкнат пред останалите възпитаници. Поканените са стотици, леят се реки от алкохол, децибелите на музиката са убийствени. В нощта на празненството обаче нещата излизат от надзор.

Почти същата история се повтаря малко по-късно в Съединени американски щати, когато 13 деца съумяха да разрушат съвсем до основи празна къща. Щетите тогава бяха оценени на 500 хиляди $.

8. Писък
1996 година

Американският филм на ужасите се харесва толкоз доста на публиката, че в следствие излизат още няколко епизода, както и комична подигравка. Историята споделя за маниак-убиец, който преследва младата Сидни Прескот.

През 2001 година 24-годишен мъж стига до прекаленост и в действителност убива тийнейджърка, облечен в същия костюм. Първоначално той предложил среща на момичето, само че откакто тя му отказала я намушкал 30 пъти с нож. После обяснил пред полицията, че от дълго време мечтал да пресъздаде обичаната си сцена от кино лентата.

7. Влакът трезор
1995 година

Веселата приключенска комедия за две ченгета, които желаят да ограбят влака, който пазят, бързо стана обичана на публиката, само че никой не очакваше, че ще провокира лавина от рискови фалшификати.

През годините полицията открива цели седем случая с съдбовен край, при които има признания, че са в следствие от опит да се имитират подиуми от кино лентата.

6. Убийствен пъзел
2004 година

Когато първата част от кино лентата излезе на екран, бързо завладя феновете. Главният воин, болният от рак Джон Крамър, наказва хората за техните провинения, като изобретява игри за оцеляване. Всеки има малък късмет да оцелее, само че би трябвало да премине страховитото тестване.

Филмът вдъхнови двама младежи, които решили с помощта на „ задания “ да подложат на изпитание две девойки и полицейски служител. За благополучие майката на единия ги чула и предала на управляващите. В полицията те признали, че „ Убийствен пъзел “ станал източник на кръвожадните им намерения.

5. Мръсният Хари: Силата на магнума
1973 година

Един от най-увлекателните полицейски трилъри, създавани в миналото. Историята на Хари Калахан – жестоко ченге-работохолик от Сан Франциско, именуван Мръсния Хари и снайпериста-психопат, наричащ себе си Скорпио. В една от сцените продажница е заставена да пие течност за разчистване на тръби, в резултат, на което умира.

През 1974 година проведена незаконна група взема трима заложници в музикален магазин и ги принуждава да пият от същата течност като във кино лентата. След този случай „ Силата на магнума “ търпи съществени рецензии поради сцените на принуждение.

4. Кошмари на Елм Стрийт 2: Отмъщението на Фреди
1985 година

Знаменитите „ подвизи “ на Фреди Крюгер са предизвиквали кошмари на не едно и две деца. Втората част беше запомнена от публиката със сцената, в която овъгленият и осакатен маниак раздра лицето на човек с остриета.

През 2004 година мъж от Англия повтори безусловно същото, в резултат на което починаха четирима души. Шизофреникът получи шест доживотни присъди за действието си. По-късно фанатикът се самоуби в килията си.

3. Рамбо: първа кръв
1982 година

С личните си качества Силвестър Сталоун е вдъхновявал мнозина, а ролята му в „ Рамбо: първа кръв “ беше посрещната възторжено от феновете на екшъните. За страдание филмът за ветерана от Виетнамската война провокира и много опити за реплика.

Така да вземем за пример, в Торонто мъж с алена лента на главата направи опит за ликвидиране на служител на реда. По-късно различен мъж беше арестуван, откакто живял седмици наред в гората. Омазан целия в камуфлажна багра, лудият имал навика да стреля с прашка по преминаващите хора – извратена подигравка на Рамбо.

2. Черният рицар
2008 година

Блокбъстърът на режисьора Кристофър Нолан завладя младата аудитория по целия свят, само че доведе и до трагични последствия. През 2008 година въоръжен мъж нахлу в киносалон в американския град Аурора (щата Колорадо) по време на прожекция на въпросния филм и простреля 12 души, а други 58 бяха ранени. Мъжът бил с изрисувана на лицето усмивка на Джокера.

1. Жега
1995 година

Култовата криминална драма ще бъда запомнена с брилянтната игра на Робърт Де Ниро и Ал Пачино, само че и с една кървава покруса от реалния живот.

През 1997 година в Холивуд двама грабители, в опит да оберат банка, откриват 44-минутна пукотевица против полицията. В резултат 22-ма чиновници на реда и няколко минувачи са ранени, единият апаш се самоубива, а другият умира от раните си. Изстреляни са над 40 000 патрона. Инцидентът извънредно доста припомня за баталната сцена от класическия екшън.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР