В наши дни Джеда прилича на много други модерни градове

...
В наши дни Джеда прилича на много други модерни градове
Коментари Харесай

Градът, който привлича туристи от векове

В наши дни Джеда наподобява на доста други съвременни градове - оживени търговски центрове, цялостни със световноизвестни първокласни марки, процъфтяваща кулинарна просвета и прелестни алеи на брега на морето, където фамилиите обичат да прекарват време през уикендите.

Но туптящото сърце на този град, Ал-Балад, е на повече от хиляда години и е безупречно непокътнато като увещание за историята на Саудитска Арабия и ролята на Джеда като основна входна врата за поклонниците и пътешественците, написа CNN Travel.

Саудитска Арабия е една от най-интересните страни в света. Това е страна на Изтока и Запада. Това е страна, която е обвързвана и с Африка. Виждате това в Балад ", споделя Шон Фоли, професор по история на Близкия изток и исляма в Държавния университет на Тенеси.

Векове преди появяването на уеб страниците за онлайн резервации на пътувания и рейсовете, цялостни с туристи със селфи стикове, вторият по величина град в Саудитска Арабия е бил същински туристически център.
От града до града
Една от най-забележителните особености на постройките в Ал-Балад, което на арабски значи просто " градът ", е формата на комплицирана дървена решетка, известна като Rawasheen.

Тези дървени покрития за прозорци и балкони не са били известни единствено по естетически аргументи, макар че доста от тях са красиви, със комплицирани претекстове на кръгове, полумесеци или звезди и постоянно боядисани в сини или зелени нюанси. Просто са били практично решение за живота в пустинята. Rawasheen защищават от мощното обедно слънце, а решетките разрешават напразно да минава през тях и да охлажда вътрешното пространство. Освен че са красиви, Rawasheen - постоянно направени с фини материали, които не са локални - са образец за динамичната просвета на Джеда.

Това, което е направило Джеда доста богата, е търговията през Червено море до Египет, който е бил доста огромен пазар ", изяснява Джеймс Пари, създател на книгата " Джеда Ал Балад ".

Търговците на Джеда са били като брокери, станали са извънредно богати и са построили превъзходни къщи, обзаведени със скъпи материали, като тиково дърво и махагон импортирани от Южна Азия, Индия, а също и от Източна Африка. За дълъг интервал от време градът е заобиколен от стени. С преместването на от ден на ден и повече хора в Джеда пространството бързо се трансформира в проблем. Едно от решенията било да се строят отвесни здания,  появили се къщите на осем или девет етажа.

Една от най-старите и известни къщи, принадлежала в миналото на семейство Насиф, а в този момент благосъстоятелност на саудитското държавно управление и превърната в музей, е не просто висока - вътрешното ѝ стълбище е задоволително необятно, с цел да може да премине камила. Камилите постоянно били употребявани да придвижват вода до най-горните етажи.

Тогава, през VII в., се появява и повода постройките да се разделят на няколко жилища или стаи - туристите. Халифът Утман ибн Аффан постановил, че Джеда ще бъде формалното пристанище за тези, които правят поклонение до Мека, най-святото място в исляма, или вторият по святост град - Медина.
Пиршество за сетивата
В някогашния дом на семейство Наси е ситуиран музей, наименуван Баит (на арабски " къща " ) Насиф. Това е обичано място за фотоси с помощта на огромното дърво, което пораства пред - и частично през - постройката.

В квартала има и други забележителни здания, които също би трябвало да бъдат включени в листата на пътешествениците, а точно Shafi Masjid, най-старата джамия в Джеда, която датира от XIII в., и Bab Makkah, или портата на Мека, която е един от дребното останали сектори от стените на античния град. Но може би най-хубавото нещо, което може да се направи в Ал-Балад, е най-простото - разходете се из дебрите на тесните улички. Идеалното време за посещаване е заран и в късния следобяд.

Ако имате потребност от отмора, посетете някое от многочислените кафенета в квартала. В кафене Medd Café & Roastery, с безукорен под и ярки приказни светлини, чаят се сервира в чаши локално произвеждане. Посетете художествената изложба и артистичните ателиета Bait Alhodaif, които елементарно се виждат с ръчно изрисуваните арабски букви в алено, синьо и черно на фасадата и синята врата, въодушевена от дизайна на Rawasheen.
Новият живот на Балад
Много локални поданици отдават заслуженото на Мохамед Саид Фарси, който е бил кмет на Джеда в интервала 1972-1986 година, за запазването на Ал-Балад. По времето, когато той е определен за кмет, остарелият квартал към този момент не е блестящото украшение, което е бил през предишните епохи.

Къщите са занемарени и изоставени. Сградите били рискови, а в доста от тях нямало електричество и течаща вода. Местните фамилии предпочели да се реалокират в съвременни квартали с климатици и паркинги. През един интервал на XX в. доста огромни текстилни предприятия заемат здания в Ал-Балад. Някои от тях конфигурират големи промишлени шевни машини, които като се изключи че подвигат неизразим звук ден, разрушават така и така деликатните стени, което задълбочава структурните проблеми. Фарси бил буен колекционер на западно изкуство, само че подарява обилни суми, с цел да бъдат непокътнати постройките в Ал Балад.

През 2014 година регионът Ал Балад е включен в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание като " Историческа Джеда, вратата към Мека ". В наши дни в някои от по-добре непокътнатите здания на приземните етажи има магазини и кафенета. Собствениците към този момент може да имат смарт телефони и часовници на Apple, само че по тесните улички към момента има продавачи на килими и магазини за подправки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР