В наши дни, а и в миналото никой не е

...
В наши дни, а и в миналото никой не е
Коментари Харесай

Топ 15 на инвестиционните гурута на всички времена

В наши дни, а и в предишното никой не е имал монопол върху мъдростта. Пазарите са се променяли с течение на времето. Поглеждайки към историята, може да срещнете имената на няколко души, които са се справяли добре в разнообразни интервали. Това са капиталови гурута, от които може да почерпите знания. Те имат стабилен опит на пазара зад тила си и имената им постоянно може да бъдат прочетени в наръчниците. Много от тях са вложили в пазарите в продължение на десетилетия, а някои са сполучливи дотам, че са станали милиардери, написа профилираното издание Insider Monkey.

В помощ на начинаещия вложител или търсещия положителни образци, то сформира ранглиста на капиталовите гурута за всички времена.

15. Майкъл Щайнхард

Ако си поставите за задача да проучите историята на Уолстрийт, там ще срещнете фигурата на Майкъл Щайнхард. Счита се, че той е един от най-великите търговци. Неговата компания Steinhardt Partners има междинна годишна възвръщаемост от 24,5% сред 1967 и 1995 година В резултат на триумфите си Майкъл Щайнхард има чиста стойност от 1,2 милиарда $ съгласно Forbes. Майкъл Щайнхард също се смята за пионер на актуалния хедж фонд.

14. Дейвид Свенсен

Дейвид Свенсен беше управител на дарителски фонд за университета Йейл. Известен е с „ Модела на Йейл “, който той сътвори с Дийн Такахаши.

Под управлението на му Фондацията на Йейл има междинна годишна възвръщаемост от 11,8% от 1999 година до 2009 година, което надминава междинните резултати на пазара. В резултат на това голям брой други фондации и институции се пробваха да копират модела.

13. Филип Фишър

Филип Фишър е най-известен с това, че е създател на книгата “Обикновени акции и невероятни приходи (Common Stocks and Uncommon Profits) и че е ранен последовател на вложението в напредък. Подобно на Бенджамин Греъм, Филип Фишър беше ентусиазъм за “Оракула от Омаха ” Уорън Бъфет.

12. Питър Линч

Питър Линч е управител на взаимни фондове, прочут с ръководството на Magellan Fund във Fidelity Investments. Там той реализира междинна годишна възвръщаемост от 29,2% сред 1977 и 1990 година Това е повече от двойно повече от представянето на S&P 500 през този интервал от време. Питър Линч е и създател на книгата One Up on Wall Street.

11. Джон Темпълтън

Британският вложител и управител на фонд сътвори Templeton Growth Fund, който се прочува със междинен растеж от повече от 15% годишно в продължение на 38 години. Като възпитаник на бащата на вложението, Бенджамин Греъм, Темпълтън беше спорен вложител. Той харесваше скъпи акции, които други вложители пренебрегваха. Беше и един от първите, които вложиха в Япония през 60-те години.

10. Бенджамин Греъм

Известен като бащата на вложението в стойност, Бенджамин Греъм е един от най-великите капиталови гурута, които историята познава. Може да прочетете неговата книга “Интелигентният вложител ”. Бенджамин Греъм също е бил управител на фондове, чиято междинна годишна възвръщаемост е към 20% от 1936 до 1956 година

9. Чарли Мънгър

Американският милиардер и някогашен юрист по недвижими парцели, е заместник-председател на Berkshire Hathaway. Подобно на Уорън Бъфет, Чарли Мънгер е въодушевяващ вложител, който има вяра в закупуването на качествени компании под тяхната присъща стойност и задържането им вечно, в случай че е допустимо. Най-големият холдинг на Berkshire Hathaway в края на третото тримесечие е Apple Inc. със стойност на дял от 123,7 милиарда $.

8. Стенли Дръкенмилър

Стенли Дръкенмилър е създател на Duquesne Capital, чиято стойност на портфейла от акции е над 1,7 милиарда $ в края на третото тримесечие. Към края на септември най-голямата позиция на фонда беше Coupang, Inc. с дял на стойност съвсем 324 милиона $.

Днес Дракенмилър е може би най-известен с това, че работи за Джордж Сорос в Quantum Fund. Според Forbes Стенли Дракенмилър има 6,4 милиарда $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР