В нашата държава липсва чест и достойнство. Тя се управлява

...
В нашата държава липсва чест и достойнство. Тя се управлява
Коментари Харесай

Морфов: В нашата държава липсва чест и достойнство. Тя се управлява от една политическа амнезия

„ В нашата страна липсва чест и достолепие. Тя се ръководи от една политическа амнезия “.

Това съобщи режисьорът Александър Морфов по време на протестно шествие, почнало от Министерството на културата, предава БНР.

„ Чест и достойнство-това беше веруюто на офицерството в България. Господин президент, като върховен офицер, би трябвало най-добре да знаете тези думи, само че вие се превърнахте в политик, за който тези думи нямат никакво значение “, добави той.

Протестното шествие е проведено от " Движение за просвета “. В него се включват поддръжници на уволнения от Народния спектакъл режисьор. Протестиращите ще преминат през Министерски съвет ще завършат похода си пред Президентството. Те упорстват за промяна в културния бранш и законови промени.

" Движение за просвета “ ще подава своите претенции при президента, премиера и министъра на културата. „ Изискваме незабавното разработване и приемане на съответен Закон за театралните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на ръководството и действието на институциите “, се споделя в отворено писмо, оповестено във Facebook профила на режисьора Лилия Абаджиева.

Ето цялостния текст на писмото:

" Уважаеми господа ръководещи Републиката,

Движение за просвета се образува по силата на един мотив и една причина.

Поводът е разрушителната рецесия в Народния спектакъл: една държавна институция, чието положение е знак за здравето на българския спектакъл, българската просвета, българското общество. Свеждането на креативния климат в Народния спектакъл до и под точката на замръзването изисква с наложителност незабавното подаване и приемане на оставката на господин Васил Василев, настоящия шеф на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори мъчно поправими рани в българската просвета.

Ние изрично отхвърляме опитите тази рецесия да бъде сведена до персонални спорове и ситуативни проблеми. Действията на „ служителя Александър Морфов “ (както е избран в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистота, натрупвана с десетилетия – повода за нашето консолидиране.

Драматично явна става неналичието на нормативна база, съответна по отношение на креативните институции. Днес те са приравнени с индустриалните предприятия, чиновническите отделения и така нататък Без да подценяваме безстопанствен труд, твърдим, че творчеството в областта на изкуствата има прекомерно друг профил.

Недоразуменията и недомислията стартират с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, методът на провеждането на състезанията, неналичието на какъвто и да било, с изключение на финансов, надзор над шефовете, отсъствието на всевъзможни критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекъсната една активност, злодейна по отношение на българската просвета, без значение дали нейният претекст е политически, професионален или следва от откровена непросветеност.

Уважаеми господа ръководещи Републиката, ние се разгласяваме за основаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме незабавното разработване и приемане на съответен Закон за театралните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на ръководството и действието на институциите.

Декларираме, че никой от основателите на Движение за просвета няма предпочитание да заема какъвто и да бил управителен (министерски, управителен и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при основаването на нормативната база по силата на нашите пълномощия и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело адвокати, финансисти, експерти.

Ще вършим всичко допустимо гласът ни да бъде чуван! "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР