В нашата човешка природа е да бъдем уязвими. Всеки от

...
В нашата човешка природа е да бъдем уязвими. Всеки от
Коментари Харесай

Митът за Ахилесовата пета

В нашата човешка природа е да бъдем уязвими. Всеки от нас има едва място в бронята, с която природата ни е дарила и сами сме изтъкали, с цел да се пазим от заплахите на живота.

Улучен в слабото място, човек най-често става жертва. В директен или метафоричен смисъл. Като нарицателно за слабото място на индивида използваме израза Ахилесова пета още от антични времена. Тази фраза има своята основа в митологията на антична Гърция.

В мита за Ахил, откъдето идва самият израз, е скрита дълбока мъдрост и схващане за същността на индивида и неговата природа, която не може да му обезпечи величие.

Какъв е митът за Ахилесовата пета и какъв е пътят до превръщането му в резистентен израз за нашата накърнимост пред живота?

Ахил е воин от Тесалония, прочут като най-силен, най-храбър и най-красив измежду гърците, взели участие в Троянската война. Той е наследник на смъртен мъж, също воин - Пелей, и морската богиня Тетида. Омир загатва в поемата Илиада, че е цар на мирмидонците.

Легендата споделя, че прорицател на име Калхант предсказал на най-мощните от рода на Атридите, братята Агамемнон и Менелай, че могат да сразят популярен град като Троя единствено в случай че в похода взе участие Ахил.

Богинята Тетида била осведомена с отредената орис за Ахил, която включвала гибелта му при този поход, по тази причина се стараела с всички сили да промени ориста му.

 Ахилесова пета

Още в детската му възраст богинята потопила сина си в свещената река Стикс, знаейки, че тя има чудотворна мощ и ще го направи невредим от други хора.

Докато го потапяла в реката, тя го държала за петата и мястото останало единственото едва място при него, тъй като не получило допир с чудотворната вода на реката.

Точно в уязвимото място попаднала стрелата на Парис, ориентирана от господ Аполон и предсказаното се сбъднало, героят Ахил умрял в Троянската война. Тази митологична история направила толкоз мощно усещане на хората, че уязвимото място на Ахил станало синоним за слабото място на всеки човек.

Раната в региона на петата, известна през днешния ден като Ахилесово сухожилие, е нещо, което ще попречи на всеки, стремящ се към високо достижение. Ще му попречи да стане воин. Нещо банално може да отнеме ореола на основания за великолепие и популярност. Това е завладяваща даже и през днешния ден история.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР