В наша полза са 250-300 гласа, срещу нас са 450-500

...
В наша полза са 250-300 гласа, срещу нас са 450-500
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: Реакцията на западноевропейските държави срещу превозвачите ни е логична

В наша изгода са 250-300 гласа, против нас са 450-500 гласа. Така Петър Курумбашев, евродепутат от Партията на европейските социалисти и единствен български представител в транспортната комисия на Европейския парламент, очерта разположението на силите при гласуването на препоръчаните нови европейски правила за почивките и командировъчните на водачите.

“Първото гласоподаване в първата комисия, която не е водещата комисия – по претовареност и обществена политика, е изгубено. Предстои второто гласоподаване. Във вторник ще имаме последно разискване на така наречен взаимни отстъпки. Самото гласоподаване в транспортната комисия ще бъде на 24 май. Третото гласоподаване ще пристигна в пленарната зала. Като цяло разпределението на гласовете в Народното събрание не е в наша полза”, изясни Курумбашев по.

Курумбашев счита, че е добре българското държавно управление да се опита да затвори тази регулация по време на председателството ни, тъй като ръководителят формулира общата позиция на държавите-членки, а идващият ръководител на Съвета на Европейски Съюз е Австрия.

На 16 и 17 май българските транспортни компании ще стачкуват против лансирания от френския президент Еманюел Макрон пакет за подвижност. Българското държавно управление застана зад настояванията им.

В последните години страната ни освен е възстановила славата си на транспортьор от времето на „ Сомат “, а даже имаме доста повече камиони – разяснява се цифра от 70 хиляди камиона с българска регистрация. Факт е, че сигурно доста повече от 100 хиляди души се устоят от този бизнес, а българските водачи получават много съществени заплати, съобщи Курумбашев, съгласно който реакцията на западноевропейските страни е разумна. Той даде образец с мащабите на активността на превозваческите компании от Централна и Източна Европа през последните години:

“Говори за 380 хиляди камиона от Централна и Източна Европа, половината от които са полски.”

В поддръжка на плана Макрон са Франция, Германия, Белгия и Холандия, Италия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия, уточни Петър Курумбашев. Периферните страни са по-неутрални и някои от тях са по-склонни да поддържат наши претенции – Ирландия, Португалия, Испания, прибалтийските страни и Вишеградската четворка, както и Хърватска и Румъния, съобщи още Курумбашев.

„ Няма по какъв начин един румънски водач да получи френска заплата във Франция – явно ще получи нещо сред румънската и френската. Няма по какъв начин един френски водач, в случай че кара камион в Румъния, да получи румънска заплата. Няма по какъв начин, в случай че боядисвате една стена у дома в България и Германия, да получите една и съща цена за боядисването. Тази мантра на господин Макрон е теза още от времето, когато той беше министър в държавното управление на Оланд и която продължи с цялостна мощ с идването му като президент на Франция “, разяснява Петър Курумбашев.

Относно условието от първия ден да се счита служащият за командирован той посочи:

„ Сами разбирате какво значи за една компания тя от първия ден да счита един служащ за командирован – той би трябвало да получава два дни унгарско заплащане, три дни австрийско заплащане, четири дни немско заплащане и още 4 дни френско заплащане. С него би трябвало да пътува един счетоводител, който да пресмята какъв брой часа е, в коя страна, кое законодателство се ползва и коя почасова ставка. “

Като различен противен миг Курумбашев уточни предлагането кабините на камионите да не се употребяват за спане. Той даде образец с риска за товарите, тъй като грабежите на камиони се усилват, а застрахователите не признават загубите, когато водачът не е в кабината. Друго недопустимо за България искане е за връщането на всеки четири седмици – освен на водача, само че и на камиона, добави Петър Курумбашев. За страните от Вишеградската четворка това прибиране не е толкоз съдбовно поради по-близките дистанции, сподели той и заяви, че се разискват и компромисни разновидности – водачите да прекъсват активността си, само че не безусловно да се завръщат в страната.

В придвижване към този момент е и втория пакет – за транспортите с рейсове, където има оферти също засягащи България, подсети Курумбашев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР