В нарушение на закона прокурори са се запознавали със строго

...
В нарушение на закона прокурори са се запознавали със строго
Коментари Харесай

МВР е снижило до минимум купения вот на последните избори

В нарушаване на закона прокурори са се запознавали със строго секретни материали, разкри Бойко Рашков

Министерство на вътрешните работи не слугуваше на нито една политическа партия на тези избори, а престъпният избор беше снижен до най-малко или го нямаше. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на конференция в Групово дело " Национална полиция " за окончателните резултати от полицейската интервенция против пазаруването на гласове, провела се преди парламентарните избори.
По думите на Рашков напъните да се обезпечат и проведат почтени избори са постигнали резултат.

" От доста дълго време в страната ни не е имало подобен триумф - да се тушира престъпният избор в изборния ден или преди този момент. Данните демонстрират, че подобен избор е снижен до най-малко или го е нямало, тъй че не се е отразил на крайния резултат от изборния развой ", означи служебният вътрешен министър и добави:

" Ние демонстрирахме същинска, действителна деполитизация посредством дейностите си. Изпълнихме своя дълг, тъй че да осигурим почтен избирателен резултат ".

Служебният вътрешен министър акцентира, че са употребявани единствено и само законни начини против престъпния контингент. Той отхвърли Министерство на вътрешните работи да е принуждавало жители да подписват заявления.

По думите на Рашков е имало доста повече формирани досъдебни производства за пазаруване и пласиране на гласове - близо 100 на брой.

" Преди 4 април се брояха на пръстите на двете ръце ", сподели още Рашков и насочи укор към предходното управление на Министерство на вътрешните работи, че " не си е мръднало дребния пръст ", с цел да предотврати този тип престъпност.

" Ние в Министерство на вътрешните работи би трябвало да се гордеем, че постигнахме резултати, които демонстрират действителния избор в страната. А той се вижда в българския парламент ", сподели вътрешният министър.

Той напомни, че в Хасковска област са открити описи с 28 000 гласоподаватели.

" Никога до този миг у нас не са откривани описи с лица, които се готвят да им бъде платено, с цел да гласоподават за избрана партия ", разяснява вътрешният министър.

Той разяснява и случая с кмета на село Бата, Поморийско. " Образувани са 2 досъдебни производства. По отношение на едното му е повдигнато обвиняване от българската прокуратура. Взета му е мярка. Обвинението е за престъпен избор. Давал е пари за гласоподаване. Аз ли би трябвало да му се извиня? Не виждам съображение да върша това ", сподели Рашков.

" Разпитани са лица, на които той е дал пари за изборите. За коя партия е пропагандирал да гласоподават, мисля, че сами се досещате, поради обстоятелството, че оня ден водачът на ГЕРБ беше там и наговори вулгарни неща ", уточни Рашков.

Според зам.-министъра Емил Ганчев на предходни избори отговорността на полицейския състав е била само да се доставят машините за гласоподаване. " Ние предприехме нова тактичност и предприехме тази полицейска интервенция ".

Ганчев отхвърли обвиняванията, че Министерство на вътрешните работи е изплашило хората и по тази причина те не са отишли да гласоподават. Областните шефове на полицията пък се чувствали извънредно свободни да си правят работата.

" На срещи с тях по-късно, тези ръководители споделяха, че не са се чувствали толкоз свободни да работят. Никой на нито един шеф на регионална дирекция не му се е обадил да му споделя дали да реагира, или -не, да взима ограничения по отношение на една партия и да не взима по отношение на друга ", съобщи Ганчев.

Той изясни още, че е имало информация, че " на предходните избори някогашен управителен чиновник на Министерство на вътрешните работи, който и все още е национален фаворит, е правил дейности за обосноваване на състава на една избрана дирекция да се реагира на всеки сигнал след 20:00 часа на изборния ден ".

Ганчев напомни, че в ГДНП беше образуван информативен център, който следеше в действително време всички сигнали и осъществяваше надзор по реагирането на тези сигнали.

" Резултатите са надалеч по-добри от тези, които се организираха на 4 април ", означи и гл. комисар Стоян Темелакиев, който е и.д. основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Директорът на ГДНП Станимир Станев разгласи, че са тествани 5624 места, за които е имало информация, че се купува гласове. Проверени са и 14 264 лица от престъпния контингент, както и общо 2944 обекта - заложни къщи и сдружения, които дават бързи заеми и в които има оборотни пари кеш.

Бойко Рашков разкри и че " предходни министри на вътрешните работи са сключили съглашение с прокуратурата, което дава опция на прокурори, както от времето на Цацаров, по този начин и от времето на Гешев да се срещат с оперативните разработки на нашите служби още през цялото време на тяхното вписване ".

Рашков посочи, че Министерство на вътрешните работи са почнали инспекция освен за потребление и използване на СРС-та по отношение на митингите от предходната година, а и механизмите за събиране на информация отвън митингите. В ГДБОП е проверявано дали е спазван редът по техните оперативни материали за потреблението на СРС-та и там са открити нарушаванията.

По думите му е обезпечена неограничена опция първо - за теч на информация в посока, която не е в полза на обществото, защото голям брой прокурори са се запознавали с тези строго секретни материали и второ тези дейности са осъществени в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация.

В закона категорично е посочено, че прокурорът може да се среща с класифицирана информация само че единствено на правилото " нужда да се знае " - т.е. единствено във връзка с делата, които са разпределени на съответния прокурор на основата на инцидентния принцип на систематизиране. Това значи, че когато на прокурор му се разпореди един материал на инцидентен принцип, той не може по силата на възбраната по закона да се среща с други класифицирани материали отвън делата, които са му на производства. А те са идвали в Министерство на вътрешните работи, запознавали са се с тези класифицирани материали гладко, сподели Рашков.

Служебният вътрешен министър съобщи, че със заповед е отменил това съглашение, с цел да ограничи достъпа на неоторизирани длъжностни лица да надникват в тайните на Министерство на вътрешните работи. Сезирал е също ДАНС да ревизира кои прокурори са следили тези оперативни разработки.

Рашков сподели още, че в Дирекция " Вътрешна сигурност " е царяла цялостна безредица във връзка с потреблението на СРС-та. Служителите на тази дирекция са били включени в активността надзор, наблюдаване, подслушване на протестиращи жители, сред които не е имало чиновници на Министерство на вътрешните работи. И тази работа е сложена в услуга на прокуратурата, сподели Рашков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР