В Народния театър започнаха репетициите на Венецианският търговец“ от Уилям

...
В Народния театър започнаха репетициите на Венецианският търговец“ от Уилям
Коментари Харесай

Явор Гърдев покани Самуел Финци в Народния театър за Венецианският търговец“

В Народния спектакъл започнаха подготовките на „ Венецианският търговец “ от Уилям Шекспир, в театрална интерпретация на режисьора Явор Гърдев.

От Германия, където живее и работи, за особено присъединяване в плана е поканен артистът Самуел Финци, който ще си партнира на сцената с Владимир Пенев, както и с Радина Кърджилова, Павел Иванов, Александър Тонев, Пламен Димов, Каталин Старейшинска, Ненчо Костов, Кремена Деянова, Калоян Трифонов, Асен Данков, Стелиан Радев, Явор Вълканов, Стефан Къшев, Павлин Петрунов, Зафир Раджаб, Александър Кънев.

Чрез видеопрожекции присъединяване ще вземат и актьорите Кире Гьоревски, Димитър Николов, Хенри Ескилинен, Константин Станчев, както и художникът Юлиян Табаков и рапърът Борислав Димитров-Бобо. Премиерата ще бъде на 12 и 13 май на Голяма сцена. 



Новият превод на пиесата, сбъднат особено за плана от проф. Александър Шурбанов, ще бъде в основата на интерпретация, насочваща вниманието към враждите, зараждащи въз основата на културни, етнически, конфесионални и други идентификацонни и идеологически разлики в глобализиращия се свят.

За този първи вид на плана, условно наименуван „ сефарадски “, ще се осъществят специфични преводи на избрани подиуми на юдео-испански (ладино), на арагонски и на арабски.



Концепцията, театралната версия и режисурата са на Явор Гърдев, сценографията е на Никола Тороманов, костюмографията – на Свила Величкова, музиката – на Калин Николов. Сценичното движение е поверено на румънската хореографка Андреа Гаврилиу, а театралната графика и видеографията – на Владислав Илиев. Асистент на режисьора е Люба Тодорова.



В плана като консултанти ще се включат и членовете на Европейската асоциация за Шекспирови проучвания доцент д-р Бойка Соколова от Университета Нотр Дам в Лондон и д-р Дария Лазаренко, учител в Нов български университет и член на Украинския Шекспиров център. Драматург на спектакъла е Мира Тодорова, а помощник-режисьор – Елена Костова. 





Фотограф: Стефан Здравески
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР