В началото на юни новият министър на околната среда на

...
В началото на юни новият министър на околната среда на
Коментари Харесай

Как Израел превърна пустинята в градина |

В началото на юни новият министър на околната среда на Израел Гила Гамлиел разгласи пакет от оферти за възобновяване на стопанската система в изискванията на пандемия посредством вложения в устойчиви планове за понижаване на нездравословните излъчвания и замърсяването на околната среда.

Кризата с ковид, паралелно с провокациите, съставлява и изключителна опция за стопански напредък, който поддържа околната среда и здравето, съобщи Гамлиел.

" Държавата Израел би трябвало да чака и бъде готова за съществени зараждащи рецесии, на първо място климатичните промени и понижаване на биоразнообразието ", акцентира тя. Според нея рецесията с ковид е дала късмет да " преизчислим траекторията ". 

" Израел като страна на стартъпите би трябвало да се възползва от тази историческа опция и да насърчи вложенията в чисти промишлености и нови технологии за създаване на различна сила ", добави още министърът на околната среда.



Lumiwave -интелигентно оборудване, което има за цел да обезпечи сянка и на ниска цена осветяване за градските пространства. Снимка: ISRAEL21c/Anai Green



Lumiwave ще бъде тествана в Тел Авив, с цел да обезпечи сянка денем и осветяване през нощта. Снимка: ISRAEL21c/Anai Green

От предизвестиха, че " нездравословните " дотации и вложения в инфраструктура могат да " заключат " Израел в дълготраен проект в областта на стопанската система на високи нездравословни излъчвания. От министерството приканиха за огромни вложения в природата и възобновяване на екосистемите, както и във физическа инфраструктура, която да понижи нездравословните излъчвания, замърсяването и да сътвори нови работни места.

" Има ясно връзка сред здравето и околната среда ", се показва в отчет на министерството по отношение на COVID-19.

" Кризата с ковид демонстрира небалансираната връзка сред човечеството, природата и цената, която плащаме, за свръхексплоатацията на природата ", се отбелязва в отчета. В него се цитират проучвания, съгласно които естествени явления като климатичните промени, замърсяването с химикали и намаляването на биоразнообразието, усилват заплахата от епидемии и заболявания. Замърсяването на въздуха да вземем за пример понижава физическата резистентност на хората и усилва равнището на заразяване с ковид и други заболявания, се показва още в документа.

Стотици компании в Израел основават технологии в отговор на актуалните провокации за околната среда, като замърсяване на атмосферата и почвите, суша, загуба на хабитат и потребността от развиване на различни енергийни източници. Израелски иноватори основават истински решения, като произвеждане на сила от водорасли, разчистване на петролни разливи, резистентност на пестицидите и опазване на свежестта на питателните артикули.

През 2014 година Израел бе № 1 в класацията Global Cleantech Index измежду общо 40 страни в света със стартъпи в областта на чистите технологии.

Страната е световен водач в региона на технологиите и мениджмънта на водите. Водата в Близкия изток е малко. 60% от територията на Израел е пустиня. В изискванията на климатични промени, при бързия растеж на популацията и повишаващия се стандарт на живот, Израел би могъл да се изправи пред изострен дефицит на вода през 21 век. Но с помощта на предприемчивостта на израелците и холистичния метод към водното обмисляне и ръководство, страната в действителност има остатък от вода и даже изнася за Палестинската автономност и за Йордания. Чрез масирано преработване на вода и стратегиите за десалинация на морската вода, посредством неповторимата капкова технология за напояване в земеделието и образованието на популацията за запазване на водите, Израел освен пести вода, само че и усилва доставките й в отговор н анарастващото търсене. В тази сфера Израел е преди всичко в света, като рециклира 86% от водата си. От 1967 година насам е реализирано понижаване на потреблението на свежа вода на глава от популацията и през днешния ден 50% от потребностите се покриват с рециклирана или десалинирана вода. В Израел се намира най-голямото дружество в света за десалиниране на морска вода .



Изглед от горната страна на израелския цех за обезсоляване на Sorek, най-големият от този тип в света. Снимка: ISRAEL21c/IDE Technologies



16-инчови отвесни мембрани в израелската апаратура за обезсоляване на морска вода Sorek, най-голямата от този тип в света. Снимка: ISRAEL21c/IDE Technologies



Борис Либерман, механически шеф на IDE Technologies, се любува на чаша обезсолена вода в завода на Sorek в централен Израел. Снимка: ISRAEL21c/Abigail Klein Leichman

Още преди основаването на Държавата Израел през 1948 година, нейните водачи и пионери признават смисъла на устойчивостта. През 1937 година е основана израелската национална водна компания Мекорот с концепцията да помогне в превръщането на пустинята в градина. И до през днешния ден главният й план – Националният воден снабдител е артерия, по която се доставя вода от северните елементи на страната, където има повече превалявания до юга и е по-сухо.

Като страна по рамковата спогодба на Организация на обединените нации за климатичните промени, Израел влага в понижаване на излъчвания от нездравословни газове и потреблението на възобновими енергийни източници. 60% от електричеството в страната се създава с природен газ. След откриването на двете огромни залежи на природен газ в региона на Хайфа, страната е на път да създава напълно електричеството си по този метод и да реализира цялостна енергийна самостоятелност в близко бъдеще.

Образователни институции и неправителствени организации в Израел, измежду които и работят дружно с екоминистерството по разнообразни екологични планове, акции за консервация и просветителни стратегии. Едно от огромните достижения на Еврейския народен фонд е във възобновяване на горите и с помощта на това оказа помощ на Израел да се трансформира в една от двете страни в света, които влязоха в 20-и век с растеж на залесяването и броя дървета. 240 милиона дървета са засадени в Израел през 20-и век.

Програмите за възобновяване и поддържане на езерата и реките също дават изключителни резултати. След възобновяване на езерото Хула, което бе съвсем пресушено, от Еврейския народен фонд през 90-те години, то се трансформира в интернационално приет хабитат на птици. Река Яркон в централната част на страната също мина през огромен план за възобновяване.

В пустинните региони на Израел живеят най-големите в света стада от диви планински кози ибекс.

В страната има над 360 национални паркове и естествени резервати, които се простират върху повърхност от общо 5000 кв. км, четвърт от територията на страната. Разходките измежду природата са неразделна част от метода на живот на израелците – от учебните екскурзии до фамилните обиколки през уикендите и ваканциите.

Местните хора и туристите могат да се спускат с шейни по скатовете на планината Ермон, да се гмуркат измежду кораловите рифове в Червено море, да се разхождат в горите край Йерусалим, да опознават пустинята, да плават с каяци в Галилейското езеро или да се любуват на Мъртво море. – 1100 километрово трасе, което прекосява страната от север на юг, разрешава на туристите да опознаят от близко разнообразни екосистеми. В Израел има – планината Кармел в Хайфа и хълмовете край Рамот Менаше в Галилея.

Публикацията се реализира в партньорство с посолството на Израел в София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР