В началото на юли бившият главен прокурор на България, който

...
В началото на юли бившият главен прокурор на България, който
Коментари Харесай

Politico: Свалянето на главния прокурор в България повдига въпроси за съдебната реформа

В началото на юли някогашният основен прокурор на България , който рядко отговаряше на въпроси, до момента в който заемаше поста, се обърна към Фейсбук Live, написа „ Politico “. Докато Иван Гешев четеше неудобно от телепромптера и гледаше сковано в камерата, той разгласи проектите си да сътвори ново придвижване „ Справедливост за България “ – първата стъпка, съгласно някои, към влизането му в политиката.

Гешев , който един път се назова „ инструмент в ръцете на Бога “ и беше уволнен от поста основен прокурор през юни, продължи речта си, без да спомене за годините на митинги и публично неодобрение от това, че до момента в който е бил на поста си, се е присламчвал към олигарси и корумпирани политици и не е разследвал подкупи на високопоставени лица.

Опитът за завръщане в публичния живот на Гешев толкоз бързо след отстраняването му от поста прокурор беше следващият необикновен миг, в който новото държавно управление – което не криеше неприязънта си към него – се стремеше да поправя годините на застоялост и се съгласи да се концентрира върху премахването на корупцията в своите редици.

България от дълго време е определяна като страна с главно едва място на върховенството на закона в Европейския съюз, където групировките на проведената престъпност и руснаците управляват политиката на страната. Подреждането на правосъдната система трябваше да бъде съществена част от решаването на този проблем.

Излизането на Гешев имаше за цел да алармира за началото на поврат от това, което беше наречено „ мафиотска страна “ . Без способността му да лимитира следствията, вярата постоянно е била, че в този момент ще бъде допустима забележителна промяна. Наистина, в огромно развиване след напускането му, Европейският прокурор този месец стартира да работи с българската полиция и службите за сигурност за осъществяване на акции за злоупотреби със средства на Европейски Съюз – един от основните източници на приходи на мафията. Остава обаче въпросът дали отстраняването на Гешев е просто козметично. Все отново той е заменен от човек, който дълго е бил негов заместител . Коренната систематична смяна към момента наподобява далечна. Имайки поради последните правосъдни кавги, юристът по правата на индивида Михаил Екимджиев съобщи:

„ Живеем в страна, в която шепа хора ръководят според от своите бизнес и/или политически ползи, като най-често работят против върховенството на закона и публичния интерес. “

Лоши съдийски привички

След години на политическа турбуленция тазгодишните избори приключиха с две съперничещи си партии – дясноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов и реформаторската антикорупционна коалиция на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ – бяха принудени да сформират кабинет дружно и заричане да спре политическата корупция .

Години наред политиците водеха акции с обещания да се оправят с ширещите се подкупи, единствено с цел да не могат да наложат смяна, когато пристигна времето, в това число по време на краткотрайното реформаторско държавно управление от 2022 година, ръководено от Кирил Петков, съпредседател на „ Продължаваме промяната “.

По време на държавното управление на Петков Борисов беше задържан за малко по огромно следствие за корупция , само че обвинявания по този начин и не бяха повдигнати – като Гешев опроверга случая като политически стимулиран . Делото също беше помрачено от процедурни пропуски и в последна сметка съдът реши, че карцерът е противозаконен. Оттогава Борисов и Гешев станаха врагове, като Борисов настръхна от изказванията, че Гешев е блокирал наказателното му гонене и го е измъкнал от куката.

„ Не можете да преследвате никого на улицата, в Народното събрание или в кабинетите на министър-председателя /без/ обикновено работеща правосъдна система “ , сподели Петков в скорошно изявление за „ Politico “. „ Освен в случай че България не почисти това и няма институционална рамка, ще продължим да водим тези политически борби без краен резултат. “

Гешев разбра оптиката на мощна правосъдна система , даже и да не е построил такава. След митинги за номинацията му през 2019 година Гешев се опита да поправи репутацията си. Той беше единственият претендент и имаше съмнения, че е политическо предопределение, като някои протестиращи упорстваха за по-прозрачна процедура за назначение. Той обиколи градове и села в цялата страна в опит да го възприемат като човек от народа. Опита се да потисне дребната престъпност и започва поредност от събития против речта на омразата, против повишаването на антисемитизма, расизма и ксенофобията.

През втората половина на ръководството си Гешев се прогласи за сходен на италианския арбитър Джовани Фалконе, погубен от мафията . Гешев изтъкваше, че той и българската правосъдна система също са атакувани от подземния свят, олигарси и корумпирани политици.

И въпреки всичко уволнението на Гешев накара депутати, учени и правозащитници да допускат, че това може да е основен миг за България . Може да реализира прогрес, настояват те, единствено в случай че може да издържи двойните тествания на старите съюзи, които надигат глави, и политическите желания на Гешев. Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и съпредседател на „ Демократична България “, счита:

„ Новото е, че политическите партии на статуквото осъзнаха, че е политически нездравословно за тях е да не престават да се съпротивляват на правосъдната промяна. “

Опити за промени

Висшият правосъден съвет /ВСС/, най-висшият правосъден орган в България, уволни Гешев през юни след поредност от кавги . Седмици преди да бъде уволнен, Гешев съобщи, че е съумял да се избави от бомба, заложена на пътя на кортежа му и която е имала за цел да го убие, само че видни персони настояват, че той може да е инсценирал случилото се. Самият му заместител Борислав Сарафов се дистанцира от шефа си, прикани го да се отдръпна и изиска негова защита, страхувайки се от възмездие.  Заглавие в българска медия гласеше:

„ Зам.-главният прокурор приканва за гонене на основния прокурор “

След рецензиите на Сарафов един по един правилните съратници на Гешев и политическите партии се разграничиха обществено от него. Движение за права и свободи, считана за тясно обвързвана с Гешев, отдръпна поддръжката си и се причисли към апелите за оставката му. Сега Сарафов е краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. И макар че министърът на правораздаването апелира назначението на Сарафов, Висшият правосъден съвет отхвърли да го в профил .

Гешев показва представители на интернационалните управляващи, които преглеждат детонацията като част от следствието, в изявление за POLITICO предишния месец. Той упрекна държавното управление, че е наредило уволнението му, вместо да се занимава с „ опита за ликвидиране на основен прокурор на европейска страна “ .

„ Попаднахме във филм в стила на Гай Ричи, където няколко гангстера се бият между тях. Няма положителни герои, а въпросът е кой ще надмине останалите “ , разяснява юристът Екимджиев, визирайки последните седмици на поста на Гешев.

На въпрос за уволнението си Гешев дефинира изказванията за връзки с политици като „ пропагандни клишета “ . Тогава той сподели:

„ Ако имах подобен вид въздействие и изпълнявах комфортно заповедите на политиците, вместо да се боря с тях, нямаше да бъда отхвърлен, нали? “

Страх в Брюксел

Европейският съюз изрази угриженост по отношение на разделянето на властта и правосъдната самостоятелност в България откогато София се причисли към блока през 2007 година, наблюдавайки по какъв начин страната се бори с върховенството на закона .

През 2020 година Европейският парламент одобри резолюция, с която осъди България за неуважение на върховенството на закона. По-рано тази година Европейската прокуратура стартира следствие за корупция и евентуална корист със средства от Европейски Съюз, отпуснати за възобновяване на столицата. В своя отчет за върховенството на закона за 2023 година, оповестен по-рано този месец, Европейската комисия уточни невъзможността да се търси отговорност от основния прокурор и политическото въздействие върху правосъдната система като дългогодишни проблеми за България. Евгений Дайнов , основан в София политолог, акцентира:

„ Неизбежно е да има някакви репресии против корупцията, само че до каква степен са подготвени да стигнат политиците, остава да забележим. “

Той добави:

„ През годините някои партии демонстрираха, че са заинтригувани от политически подвластна правосъдна система. Изглежда малко евентуално те да трансформират решението си за една нощ. “

Всяка смяна ще бъде мудна.

Точно преди уволнението на Гешев , евентуално от боязън да не бъде отхвърлен от поста си, той разгласи следствия против редица политици, в това число Борисов, и висши магистрати.

„ Ако имаше някакво димящо оръжие против враговете си, до момента щеше да го е употребявал “ , разяснява Дайнов и добави:

„ Страхувам се, че Гешев към този момент е питомен от предходните си господари. “

Миналия месец Борисов си обезпечи поддръжката на Движение за права и свободи и крайнодясната партия „ Възраждане “ – ход, който някои възприемат като опит да покаже на съдружните си сътрудници кой е основният и, в случай че е належащо, да противодейства на предстоящ завой към правосъдната промяна това не е в интерес на неговата партия. Това разгневи съдружните сътрудници на ГЕРБ и те заплашиха с оставка, в случай че тази процедура продължи.

Силно нужен ред

Това изправя България пред неравномерен път, изпълнен с трудности , блокиращи дълготрайната промяна. Едва 30 % от българите дефинират независимостта на съдилищата и съдиите като „ относително или доста добра “, демонстрира годишен обзор на правосъдните системи в страните членки на Европейски Съюз.

В края на юли група депутати от съдружното държавно управление, дружно с Движение за права и свободи, внесоха законопроект за смяна на Конституцията и за пускане на правосъдната промяна .

„ Това, че имаме 166 подписа под този законопроект значи, че имаме задоволително гласове, с цел да приемем измененията в Конституцията до края на годината “ , сподели след внасянето на предлагането Десислава Атанасова, народен представител от ГЕРБ.

„ От 10 години приказваме за правосъдна промяна, извънредно време е да затворим тази страница. “

Някои оферти включват преструктуриране на Висшия правосъден съвет, ограничение на пълномощията на основния прокурор и позволяване на българите да подават петиции до Конституционния съд – предложение, налично единствено за институциите сега.

Българското държавно управление освен желае да се отклони от корумпираното си минало , само че и българите се надяват мощно на разлъка с хора като Гешев. Проучване, извършено от софийската социологическа компания „ Алфа рисърч “ от юни демонстрира, че едвам 3% от българите биха дали своят вот за Гешев, в случай че той влезе в политиката.

Гешев от своя страна беше въздържан по отношение на проектите си да излезе на политическата сцена. Той акцентира, че задачата на неговото придвижване ще бъде да се бори против политиците и олигарсите в страната, с цел да „ служат на хората “.

Към момента сегашната коалиция не се тормози от връщането на Гешев.

„ Гешев няма късмет “ , безапелационен е Иванов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР