В началото на този месец Комисията за контрол на досиетата

...
В началото на този месец Комисията за контрол на досиетата
Коментари Харесай

Интерпол уведомила Цветан Василев, че отменя червената бюлетина срещу него

" В началото на този месец Комисията за надзор на досиетата към Централата на Интерпол ме уведоми, че анулира алената бюлетина, издадена против мен от българската прокуратура през 2014 година ", заяви в персоналния си уебсайт Цветан Василев, месец откакто името му беше свалено от листата с търсените на уеб страницата на интернационалната полицейска организация.

" По време на инспекцията си, Комисията за надзор на досиетата към Интерпол е открила, че има задоволително предварителни данни, с цел да ме изтрие краткотрайно от системата на организацията до окончателното привършване на инспекцията си. По тези аргументи, името ми не попада в системата на Интерпол от юни тази година ", изяснява Василев.

" Комисията за надзор на досиетата откри, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на индивида, както и Конституцията и Правилника на организацията. Комисията за надзор на досиетата към Интерпол се базира съответно на член 2 от Конституцията на Интерпол, който задължава организацията да предизвикват взаимна помощ сред органите на полицията „ в духа на Всеобщата декларация за правата на индивида “. Според Комисията за Контрол на досиетата към Интерпол, алената бюлетина против мен, също по този начин, нарушава член 10(1) и член 12(1) от Правилника на Интерпол. Чл. 10(1) не разрешава обработката на данни за цел, която „ не е в сходство с задачите и дейностите “ на Интерпол. Чл. 12(1) не разрешава злоупотребата с данни. Комисията за надзор на досиетата към Интерпол извърши нова инспекция и преразгледа алената бюлетина против мен от 2014 година след моя тъжба в сходство с Правилника на Интерпол ", твърди Цветан Василев.

През май Апелативният съд в Белград реши, че избягалият в Сърбия някогашен български банкер и мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. С това си решение съдът удостовери решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните изискванията за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на процедура дефинитивно се отхвърля настояването на управляващите в София за изгонването на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли предходната година Василев е получил и политическо леговище в Сърбия. Искането за приемане на статут на политически емигрант е било подадено на 14 май 2018 година в сръбското министерство на вътрешните работи.

След като България разписа интернационална заповед за арест на Цветан Василев, той се съобщи на управляващите в Сърбия през септември 2014 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР