В началото на тържествената литургия за Бъдни вечер в храм-паметника

...
В началото на тържествената литургия за Бъдни вечер в храм-паметника
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нека отворим сърцата си за страдащите и да покажем, че нашето християнство е живо и действено

В началото на тържествената литургия за Бъдни вечер в храм-паметника " Свети Александър Невски " Епископ Герасим прочете патриаршеско слово от патриарх Неофит, което гласеше:

" Обичани от Господа братя и сестри, в навечерието на празника на Христовото Рождество, когато дружно с цялата света черква съпреживяваме упованието за идването на Спасителя, в душите и сърцата ни още веднъж отеква ангелското благовестие за огромна наслада, която е за всички индивиди. Защото през днешния ден ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос, Господ.

В тази нощ на очакване сме дружно с Божията майка, с праведният Йосиф Обручник и витлеемските пастири. Чуваме, дружно с тях, небесното войнство, което хвалеше Бога и споделяше: „ Слава във висините Богу, на земята мир и сред индивидите - снизхождение “. Присъединяваме се към това вселенско тържествуване! Свеждаме глави пред увития в яслите младенец и принасяме Богу нашата най -дълбока обич и признателност в отговор на беззаветната обич, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя Единороден наследник, посредством Когото да имаме живот безконечен.

В тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, ние най-силно усещаме свързаността си като огромно християнско семейство. Защото с идването на Божия наследник на Земята бяхме одобрени като рожби на нашия любящ небесен Отец, както свидетелства и евангелистът, че на всички, които са приели Божия наследник и са повярвали в него, Той даде опция да станат рожби Божии.

В святата нощ, която ни събира дружно, в плодородната топлота на храмовете и в уюта на домовете ни, дано отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените. Да покажем, че нашето християнство е живо и действено, да покажем, че то е освен думи, само че и каузи, съчувствие и състрадание. Гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите – всички те са на всички места към нас и се нуждаят от вяра и очакване, от свидетелства за Божията благосклонност и обич. Рождественските дни са плодородна опция за нас, християните, посредством свидетелството на вярата и посредством делата си да напомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията обич към нас остава все по този начин неизменима, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на античния Витлеем Бог стана човек поради нас и поради нашето избавление.

Божият мир и Неговата велика благосклонност и обич да бъдат с всички нас! Светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца. Светли и благословени рождественски празници. С отеческа любов в Родилия Се Богомладенец, Неофит, патриарх български ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР