В началото на следващата седмица се очакват резултатите от проверката

...
В началото на следващата седмица се очакват резултатите от проверката
Коментари Харесай

Комитова: При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна фирма за пет години

 В началото на идната седмица се чакат резултатите от инспекцията на тол системата. В момента гледаме всички налични документи, с цел да установим какъв брой пари са платени за построяването ѝ, и по кое време тя ще се изплати. Това сподели в предаването " Денят с Веселин Дремджиев “ по Тв+ и ТВ1 министърът на районното развиване и благоустройството арх..

Тя разяснява, че концепцията на тол системата е да генерира повече средства, които да се влагат в разширението и поддръжката на пътната мрежа.

Министърът акцентира, че към 900 индивида работят в Агенция " Пътна инфраструктура “ по тол системата, купена е и техника. В същото време по контракт за пет години е наета външна компания за поддръжка, която получава не малко средства всеки месец. 

" Проведох среща с компания " Капш “, която построи и поддържа системата. Искаме да проверим тъкмо какъв брой пари сме вложили и какъв брой средства са генерирани от работата ѝ за една година, тъй като би трябвало да е ясно за какъв брой време ще се изплати. Отговорът на компанията бе, че това зависи от таксите, които се събират от тежкотоварния трафик и от дължината на мрежата, върху която е разпростряна “, уточни министър Комитова. В момента тол системата обгръща 3100 км републикански пътища и автомагистрали, а съгласно компанията, тя би трябвало да се разположи върху 18 000 км, с цел да бъде ефикасна. " Ние скоро не предвиждаме обсег от 18 000 км, което значи, че  скоро няма да изплатим тол системата. Затова би трябвало забележим документите -колко пари са вложени, какъв брой са постъпленията, за да  разберем по кое време ще се изплати “, разяснява арх. Комитова.

След инспекцията на Националната организация по приходите ще стане ясно дали може да се върнат предплатените суми, които " Автомагистрали “ е изплатило на разнообразни компании по контракти, разяснява още министър Комитова. Очаква се инспекцията да продължи няколко месеца, тъй като става въпрос за доста компании и документи. " Имаме към 50 компании, които са получавали по 50-100 млн.лв. предплатено. Този, който е раздал задатъците, е подхванал някакъв голям капиталов риск, тъй като може да се случват непредвидени неща до момента в който пристигна време да строим- компанията може да банкрутира, да се случат изключителни условия, епидемии, бедствия, разяснява арх. Комитова.

Тя подсети, че единствено преди седмица е открито осъществяването на нелегално строителство от компания, която има контракт за доставка на строителни материали за сектор 6 на Автомагистрала " Хемус “, което строителство ще стартира след години. " На мястото на инспекцията в един царевичак бе струпана доста техника. Казаха, че е частен паркинг. Но това е част от автомагистралата, тъй като в учебниците по геодезия написа къде минава и къде " Хемус “ и къде  пресича основния път Велико Търново- Русе. Там няма издадено позволение за градеж, а има единствено един обстоен организационен проект, по който се работи от 2015 година и е завършен февруари т.г. Тепърва ще има отчуждаване на парцели, одобрение на механически план и издаване на позволение “, изясни районният министър.

Министър заяви още, че дружно с адвокати се ревизира годно ли е разрешителното за градеж на " Златен век “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР