В началото на следващата година трябва да започне изграждането на

...
В началото на следващата година трябва да започне изграждането на
Коментари Харесай

В Русе предстои изграждане на интермодален терминал и реконструкция на централната жп гара

В началото на идната година би трябвало да стартира построяването на Интермодален терминал в Русе. Той би трябвало да бъде приключен до 2025 година.

Проектът към този момент е включен за финансиране по Националния проект за възобновяване и резистентност, като за него са обезпечени 52 милиона лв. без Данък добавена стойност, заяви на конференция в Русе ръководителят на Звеното за подготовка, ръководство и осъществяване на планове " Гарови комплекси и терминали " в НКЖИ арх. Александър Туджаров.

Според предварителните изследвания на терминала ще могат да се обработват над 60 000 контейнера годишно, като до 2045 год. потенциалът му ще може да се удвои. Съоръжението би трябвало да даде опция за бързо прекосяване от авто към жп превоз и ще разреши доста увеличение на товарните транспорти, като в същото време ще се избегнат и тапите по шосе през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост ".



Интермодалният терминал в Русе ще се намира на север от гара Разпределителна, там, където трябваше да бъде построен преди няколко години, само че тогава планът по този начин и не се реализира.

Община Русе е включена и в други железопътни планове, заяви инж. Мария Генова - заместител общоприет шеф „ Стратегии и вложения “. Единият от тях е за геоложко изследване и реорганизация на Централна жп гара, който би трябвало да е по програмата за междурегионално съдействие INTERREG. Предвидено е да се укрепи земната основа, да се създадат дренажи, да се рехабилитират пероните и подлеза.



Товарна гара също би трябвало да бъде осъвременена – би трябвало да се изградят перони от двете страни на линията, съвременно осветяване, както и да се обезпечи достъп на мъчно преносими хора.

Автор: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР