В началото на пандемията от Ковид-19, 40-годишният тогава С. П.

...
В началото на пандемията от Ковид-19, 40-годишният тогава С. П.
Коментари Харесай

Окончателно е оправдан подсъдим за нарушаване на противоепидемичните мерки

В началото на пандемията от Ковид-19, 40-годишният тогава С. П. дошъл в България от Кралство Англия, където живеел и работел, със аероплан, като кацнал на Граничен контролно-пропусквателен пункт Аерогара-София. От Столичната РЗИ му издали наставление за наложителна карантина за период от 14 дни, считано от 20.04.2020 година на посочения от него адрес в гр. Русе. Два дни по-късно към 10 ч. бил видян да тегли пари от банкомат в квартала му, а след още 24 ч. – в магазин за строителни материали наоколо да купува артикули, нужни за ремонт на покрива на къщата му. Свидетелят, който го видял, подал сигнал в полицията. До края на периода на карантината, С. П. бил проверяван неколкократно и постоянно бил установяван в дома си.

През юли 2021 година първоинстанционният съд го е признал за отговорен, че на два пъти е нарушил противоепидемичните ограничения, като не извършил задължението си да не напуща мястото за настаняване и му е наложил наказване отнемане от независимост за период от 5 месеца с 3-годишен изпитателен период и санкция в размер на 10000 лева След тъжба от С. П. Окръжен съд – Русе е отменил тази присъда и е постановил нова, с която го е оправдал, приемайки действието за малозначително. Според тричленния правосъден състав, както към инкриминираните дати 22-23.04.2020 година, по този начин и след тях, липсват данни подсъдимият да е показал признаци на COVID-19, затова, не е сложил в действителна заплаха живота и здравето на други лица. От значение е и събитието, че противоправното му държание е било осъществено наоколо до дома му за доставяне с парични средства и със строителни материали, нужни за незабавен ремонт на покрива на къщата му. Наред с това жалбоподателят е бил с положителни характеристични данни, неосъждан, трудово зает. Съдът е подчертал и върху обстоятелството, че след осъществената инспекция от полицейски чиновници, в оставащия период на карантината подсъдимият не е позволил друго сходно нарушаване. В този смисъл, инкриминираното държание явно е било инцидентна демонстрация за него.

Според Върховния касационен съд, посредством изчерпателен, пълностоен и акуратен разбор на доказателствените материали Окръжен съд - Русе е достигнал до правилни правни заключения, че с дейностите си С. П. официално е осъществил състава на закононарушение, само че неговата социална заплаха е очевидно незначителна. Поради това въззивният правосъден акт е оставен в действие и към този момент е финален.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР