В началото на пандемията беше обявено, че над 2 милиарда

...
В началото на пандемията беше обявено, че над 2 милиарда
Коментари Харесай

Отпускат 75 млн. евро за малкия и средния бизнес - кой и как може да кандидатства

В началото на пандемията беше оповестено, че над 2 милиарда лв. ще отидат за бизнеса под формата на банкови гаранции и поддръжка. Данните на ББР към есента са красноречиви - компаниите не желаят да теглят заеми по време на рецесия. И надлежно ограниченията, работят, само че едвам на една трета.

Оказва се, че бизнесът няма по какъв начин да бъде подсилен с портфейл от над 2 милиарда лв., каквито политически изявления имаше преди година, тъй като самите търговски банки са поискали да вземат участие с гаранции за заеми в размер на едвам 800 милиона лв.. Само една трета от тези пари са усвоени от компаниите като заеми, с междинният размер на заема е 160 000 лв.. Гаранции са издадени на 2000 компании и на 53 000 души. И тъй като не е усвоен финансовият запас, ББР е поискала стратегиите да бъдат удължени до юни следващата година.

Извън коронавирус стратегии за възобновяване обаче, следващата година следва да стартира нова финансова помощ, ориентирана единствено към дребни и междинни компании.

Средствата идват по линия на Черноморската банка за търговия и развиване и ББР. Става въпрос за 75 милиона евро. Парите ще стигат до компаниите през комерсиалните банки у нас. Кой и по какъв начин може да кандидатства - " Бизнес.БГ " попита президента на Черноморската банка Дмитрий Панкин. Като финансист и банкер, той чака сериозна инфлация, която скоро няма да си отиде. По думите му, България се оправя добре, само че липсват вложения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР