В началото на новия Сезон 2023/ 2024 г. на Държавна

...
В началото на новия Сезон 2023/ 2024 г. на Държавна
Коментари Харесай

Новата поредица "Солистите на Държавна опера – Бургас" започва с концерт на Людмила Михайлова и Йордан Христозов

В началото на новия Сезон 2023/ 2024 година на Държавна опера – Бургас, директно след спектакъла на оперетата " Цигански барон " – на 6 октомври, петък, съботната вечер на 7 октомври, с начален час 19, ще обагри с разнообразни нюанси на настроението присъстващите на първия концерт от новата поредност в програмата на бургаския културен институт " Солистите на Държавна опера – Бургас ".
 
Символични домакини на събитието, което ще се състои в уютното пространство на фоайето на Операта, са сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла ще бъде Дария Кръстева. Според изпълнителите, концепцията на концерта, в камерния формат всеки от присъстващите да откри ниша за допир с изкуството, което е насъщ детайл от смисленото и пълноценно съществувание.
 
Програмата на вокалния концерт включва известни и обичани арии и дуети от международната оперна литература и се чака да бъде признат задушевно от хора от разнообразни възрасти. Красивите музикални претекстове от известни творби от Моцарт, Верди, Пучини, Чайковски и други, ще бъдат поднесени с прочувствен заряд, който ще наелектризира фоайето на Операта в събота
 
Сопраното Людмила Михайлова е притежател на Наградата за дейна креативна активност – Музикант на годината  за 2016 година на БНР. Двамата солисти на Бургаската опера имат зад тила си дългогодишно театрално партньорство, като имат и много взаимни изяви с младата пианистка Дария Кръстева. Людмила Михайлова и Йордан Христозов вземат участие взаимно в края на летния сезон в концертния театър " Любов, шампанско и кан-кан ", по сюжет и постановка на Марио Николов, тазгодишният притежател на премията " Емил Чакъров " – на 5 септември на сцената на Летния спектакъл в Бургас, както и в благотворителния концерт " Заедно за Иван " – на 5 септември, също във фоайето на Операта.
 
В събота им следва ново вълнуващо театрално предизвикателство. А баритонът Йордан Христозов взе участие и в оперетата " Цигански барон " предходната вечер – в ролята на Каломан Жупан. С Людмила Михайлова им следва и присъединяване в тържествения концерт по случай 60-годишнината на Бургаския държавен университет " Проф. Асен Златаров` – на 9 октомври от 19 часа в залата на Държавна Опера Бургас.
 
Eто какво споделя за взаимната си работа със своите театрални сътрудници сопраното Людмила Михайлова:
" Вече близо 15 години имам удоволствието да си партнирам на сцена с моя сътрудник – Йордан Христозов, баритон. Съвместно сме взели участие в голям брой спектакли на Държавна опера – Бургас – опери, оперети, мюзикъли и концерти. Безспорно съм превзета от неговия професионализъм – богат баритонов глас, артистизъм, танцувалност, благозвучност, висока просвета на другарство и морал, колегиалност, умеене да импровизира на сцена и да се въодушевява от предоставените ни от ориста благоприятни условия за осъществяване на концерти, с изключение на като артисти, и като музиканти, които вършат аранжименти с китара и виолончело. Това са инструментите, които ние с Йордан владеем и опитвам в разнообразни обединения за глас и инструментал.
От многочислените ни концертни изяви и участия в разнообразни форми и мероприятия на Община Бургас и Община Несебър, най-ярко се откроява приносът ни в Проекта " Вяра в Несебър, " от културно-туристическия маршрут " Духовен път ", където бяхме посланици в културно- туристическите атракции на единствения български град, включен в листата на ЮНЕСКО. Винаги сме работили безрезервно, като един обединен екип, взаимно допълващ се и давайки най-хубавото от себе си като актьори и музиканти.
 
В идния концерт " Солистите на Държавна опера – Бургас " ще осъществим обичани арии и дуети от операта " Травиата " от Верди, " Тоска " и " Джани Скики " от Пучини, " Дон Жуан " от Моцарт, " Дама Пика " от Чайковски и други На пианото ще ни партнира младата и надарена Дария Кръстева, която, с изключение на като пианист в Държавна опера – Бургас, се осъществя сполучливо и като концертиращ актьор ".
 
Следващият концерт от поредицата " Солистите на Държавна опера - Бургас " е на 14 октомври, също от 19 часа, във фоайето на Операта – с присъединяване на басите: Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков, на рояла – Илиана Тодорова.
 
Благородната цел на сходни вокални концерти е публиката са стане съпричастна на едно събитие с висока художествена стойност, по време на което ще се получи взаимообмен сред реализатори и аудитория – а точно в това е смисълът на изкуството… Аплодисментите и усмивките са освен целесъобразни, а и наложителна част от атмосферата на концерта, който, имаме вяра, ще остави у присъстващите дълготраен прочувствен отпечатък!
Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса " Часовника " /пред хотел " България ", работи и в събота/, в мрежата на Grabo -.
 
За солистите:
Людмила Михайлова, сопран:
Завършва Средно музикално учебно заведение /понастоящем НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров " / в гр. Бургас в класа по виолончело на Жасмина Чернева. Отличена със златен орден за триумф в образованието. Изучава комбинация при Росица Тончева и класическо пеене при Найден Бороджиев. Получава голям брой награди и оценки на национални състезания за виолончелисти в гр. Провадия, Кюстендил и Бургас, и национални, и интернационалните състезания за композитори, от които Специалната премия за комбинация на Световен фестивал  " To Round The World With Hearts’’ – Tokio, Japan 1987 година Под управлението на Росица Тончева изнася концертни участия със свои композиции в страната. Лауреат на националния конкурс в гр. Провадия за композитори през 1988 година, взе участие в Интернационален фестивал за Нова Музика - " До - Ре - Ми " през 1987 година със свои композиции, както и в Трета Международна асамблея " Знаме на мира " - София.
 
 Людмила Михайлова Людмила Михайлова Източник: Държавна опера-Бургас
През 1990 година постъпва в Музикалната Академия София, където учи  виолончело при проф. Здравко Йорданов, класическо пеене при доцент Сили Бръчкова и комбинация при проф. Александър Райчев. Дипломира се през 1995 година със компетентност виолончело в Инструментален факултет и класическо пеене във Вокален факултет. Държавният й изпит е на сцената на Бургаска опера с ролята на Джилда в операта ``Риголето `` на Верди под диригентската палка на нейният преподавател от Музикалната Академия проф.Иван Вулъпе. Поради големия триумф на спектакъла управлението на операта й предлага контракт като щатен солист, от 1995 година до в този момент е актьор – солист в Държавна опера Бургас. Изпяла е през годините доста централни сопранови партии в опери, оперети, кантатно – ораториални творби, детски спектакли и мюзикхъли. Репертоарът й включва: Джилда от оп. ``Риголето`` на Верди, Царица на нощта от оп. ``Вълшебната флейта`` на Моцарт, Лучия от оп. ``Лучия ди Ламермур`` на Доницети, Виолета от оп. ``Травиата`` на Верди, Розина от оп. ``Севилският бръснар`` на Росини, Микаела от оп. ``Кармен`` на Бизе, Нанета от оп. ``Фалстаф`` на Верди, Дона Ана от оп. ``Дон Жуан`` на Моцарт, Констанца от оп. ``Отвличане от сарая ``, Татяна от оп. ``Евгени Онегин`` на Чайковски, Фиорделиджи от оп. ``Така вършат всички`` на Моцарт,  Памина от оп. ``Вълшебната флейта`` на Моцарт, Мими от оп. ``Бохеми`` на Пучини, Церлина от оп.``Дон Жуан `` на Моцарт, Мюзета от оп.`` Бохеми`` на Пучини, Сузана от " Сватбата на Фигаро " на Моцарт, Ана от " Набуко " на Верди и други От оперетния репертоар: Елена от ``Хубавата Елена`` на Офенбах,  Арсена от ``Цигански барон`` на Щраус, Розалинда от `` Прилепа`` на Щраус, Валансиен от `` Веселата вдовица `` на Лехар, Щаси от `` Царицата на Чардаша`` на Калман, Маня от `` Графиня Марица`` на Лехар, Лила от ``Българи от остаряло време`` на Карастоянов и др.  Мюзикъли: Кети от ``Лелята на Чарли`` на Фелцман, Аничка от ``Службогонци`` на Парашкев Хаджиев, Шийкова от ``Службогонци`` на Парашкев Хаджиев, Бонка от ``Четиримата близнаци`` на  Георги Костов, Беки от `` Американски уикенд`` на Александър Йосифов, Алиса от ``Алиса в страната на чудесата `` от Александър Йосифов, Снежанка от  ``Снежанка и седемте джуджета`` на  Атанас Косев; и ораториално-кантатни творби: ``Коронационна меса`` от Моцарт, ``Реквием`` от Моцарт, ``Немски реквием`` от Брамс, ``Кармина Бурана`` от Карл Орф, ``Стабат Матер`` от Перголези, `` Магнификат`` от Бах, ``Глория`` от Вивалди.
Специализирала е вокално майсторство при Александрина Милчева и Федора Барбиери. Два пъти получава премията за най- положително показване на оперен артист на интернационалната Тиролска Певческа Академия в Австрия.( 1997- 1998 г.). Гастролирала е в Испания, Франция, Австрия, Германия, Швейцария и Холандия. Организира и осъществя концертни планове с артисти и дребен оркестър, като тя самата взе участие като вокален реализатор и виолончело - соло. Прави транскрипции за разнообразни музикални обединения на известни творби, които включва в концертите си. Носител е на Наградата за дейна креативна активност на БНР за 2016 година
 
Записи и телевизионни участия:
През 1992 записва СD " Метаморфози " - за 12 виолончела - соли от Лазар Николов взаимно със своя професор Здравко Йорданов. През 1996 записва за Българска национална телевизия " Немски реквием " – Брамс - соло сопран, диригент Георги Димитров; с присъединяване на Пловдивска Филхармония и хорова шапка " Светослав Обретенов " - гр. София.
 
В ролята на Дона Анна от операта Дон Жуан 2003 год.- премиера на ОФД гр. Бургас – излъчена от телевизия " 7 Дни ". В ролята на Фиордилиджи - от операта " Така вършат всички " - Моцарт през 2005 год. - премиера на  ОФД  гр. Бургас – излъчена от регионална    телевизия RN-Канал 0 –  гр. Бургас.
 
През 2015 година записва рекламен филм по нейна концепция за популяризирането на  културния туризъм в България и старите църкви,съвместно с Община Несебър: " Вяра в Несебър ", където  споделя за тях и извършва арията на Тоска от едноименната опера на Пучини. Филмът е преведен на 5 езика и публикуван от тур-операторските организации отвън България. Идеята е част от църквите да бъдат обединени в културно-туристически маршрут, наречен  " Духовен път ".
 
Йордан Христозов, баритон:
Дебютът на Йордан Христозов е през 1998 година, когато взе участие в взаимни турнета на " Дунавска опера " – Русе и " Euro Stage " – Амстердам. Баритонът продължава да развива гения си в турнета на ОФД – Плевен, а по-късно и като солист на ОФД – Русе. Солист на Държавна опера – Бургас от 2009 година В репертоара му влизат баритонови партии от оперите " Мадам Бътерфлай ", " Севилският бръснар ", " Травиата ", " Бохеми ", " Кармен ", " Вълшебната флейта ", мюзикълът " Службогонци ", оперетите " Графиня Марица ", " Цигански барон ", " Лелята на Чарли " и други
 
 Йордан Христозов Йордан Христозов Източник: Държавна опера-Бургас
Дария Кръстева – пиано:
Дария Кръстева е родена през 1995 година в гр. Поморие. Започва да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище " Светлина " – Поморие с учител Елена Илиева. Продължава своето образование в НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров " — гр. Бургас. Нейни преподаватели са Ирина Иванова, Ваня Пенева и Юлия Ненова. Завършва пиано в НМА " Проф. Панчо Владигеров " — гр. София като ученичка на проф. Йовчо Крушев и проф. Димо Димов. През 2018-2019 година учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория " Клаудио Монтеверди ", Болцано, Италия. Получава многочислени оценки от разнообразни конгреси:
XIX Национален конкурс " Върбан Върбанов " – Трета премия
XX Национален конкурс " Върбан Върбанов " – Втора премия
Международен фестивал " Слънце, наслада, хубост " – Трето място (2011 г.)
Международен конкурс на изкуствата " Радост на брега " – Първо място (2011 г.)
I Международен конкурс за пианисти " Скрябин –  Рахманинов " – III премия и бронзов орден
Академичен конкурс " Прокофиев – Ненов " –  III премия
Наградена от община Поморие за интензивно присъединяване в културния живот на града (2012 г.) Наградена е два пъти от Община Бургас за реализирани високи резултати в региона на музиката (2011 г, 2013 г.). Активен участник в " Свободна сцена на младия реализатор ".
 
 Дария Кръстева Дария Кръстева Източник: Държавна опера-Бургас
Участвала в майсторски класове на проф. Марина Капацинская, проф. Д-р Атанас Куртев, проф. Иван Дончев, проф. Маргарита Кръстева, проф. Джорджия Алесандра Брустиа, проф. Стефано Боцоло, проф. Кристиано Бурато, проф. Дениз Арман Джелънби, проф. Луиджи Мариани, проф. Питър Тюит, проф. Мартино Тиримо, проф. Боян Воденичаров, проф. Томислав Байнов и други
 
Корепетитор на Дамски хор Анхиало (гр. Поморие) от 2012 година до 2014 година От 2012 година интензивно изнася солови рецитали и е участник в разнообразни тематични вечер. Участник е в " Бургас — най-хубавият град за живеене " със независим рецитал. Участвала е в разнообразни музикални събития като: " ОБИЧАМ БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА " в концертен комплекс " България ", Заключителен концерт на Шопеновото общество в Полски институт и други
Има участия като солист на камерен оркестър " Орфей " гр. Перник (диригент Райчо Христов), на Студентски камерен оркестър към НМА " Проф. Панчо Владигеров " — гр. София и на Академичен Струнен Оркестър към НМА " Проф. Панчо Владигеров " — гр. София. През 2019 година взе участие в три рецитала в Швейцария във Великденското турне Montcherand-Geneva-Fribourg През 2019 година – участник в пиано седмицата Лондон-Бозен (майсторски класове, семинари и концерти) През октомври 2019 година стартира работа като корепетитор в Държавна опера — Бургас. Участва в редица концертни прояви на Бургаската опера – като солист и корепетитор.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР