В началото на новата учебна година УНИЦЕФ предупреждава за много

...
В началото на новата учебна година УНИЦЕФ предупреждава за много
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Образователните резултати в България са влошени, случаите на насилие се увеличават

В началото на новата образователна година УНИЦЕФ предизвестява за доста дребен прогрес по уговорката за трансформиране на образованието.

Нов отчет показва констатации по отношение на дейностите, които страните са подхванали за понижаване на неравенствата и ускорение на преодоляването на базови умения въз основа на ограниченията, заложени в Рамката „ RAPID “.

Ситуацията в България

Данните от тазгодишното национално външно оценяване разкриват утежняване на резултатите на учениците, завършващи IV клас, което в допълнение задълбочава така наречен „ просветителна беднотия “, измерена посредством % на децата в края на IV клас, които не могат да четат и схващат елементарен текст. (World bank, October 2019 г.). Данните за учениците, завършващи VII клас, разкриват нищожен прогрес по български език и междинен резултат от 35 точки по математика - малко над прага от 30 точки.

Докато горните данни разкриват тревожни трендове за децата в учебно заведение, УНИЦЕФ показва дълбочината на рецесията с ученето , като се прибавят и тези, които не вървят на учебно заведение, заявявайки, че съвсем всеки втори младеж в България няма съществени умения по четене и математика (World skills clock).

Въпреки че Министерството на образованието и науката регистрира 40% понижение на каузи на отпадналите от учебно заведение деца посредством Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система, към момента последните данни на Национален статистически институт демонстрират, че 11,2% от децата на възраст 3-6 години и 5,7% от децата на възраст 7-10 години не посещават учебно заведение.

Данните на Министерството на образованието и науката за 2022 година, показани на взаимна конференция с УНИЦЕФ, демонстрират нарастване на съвсем всички типове принуждение, докладвани в учебните заведения , включително физически, устен и кибертормоз, които доближават над 3300 регистрирани произшествия за предходната образователна година.

В днешния цифров свят съвсем всеки втори младеж в България не има съществени цифрови умения (World skills clock).

Трансформирането на образованието стартира с обезпечаването на това всички деца да придобият базови умения - просветеност, математически умения и социално-емоционални умения, които са основа за ученето като цяло. За тази цел е основана световна коалиция, която приканва държавните управления и заинтригуваните страни да поддържат Ангажимента за деяние във връзка с базовото образование като първа стъпка в този развой.

" Училищата се нуждаят от запаси, поддръжка и образования за учителите, както и от актуализиране на образователните стратегии, с цел да бъдат съответни и подобаващи за учениците. Освен това насилието и тормозът в учебно заведение са измежду главните фактори, които попречват способността на децата да учат и да осъществят капацитета си. Заедно с Министерството на образованието УНИЦЕФ България извършва стратегии за по-приобщаващо и налично обучение за всяко дете и за създаване на безвредна и положителна среда за цялата общественост в учебно заведение " - Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.
УНИЦЕФ упорства за дейности и вложения, тъй че да може всеки преподавател да бъде подсилен и екипиран с нужните познания и умения, а всяко дете да учи в безвредна и приобщаваща среда.

Затова УНИЦЕФ България стартира акция с мотото " #учителиТЕсаЯКИ ".

Тя ще се концентрира върху ролята на учителите - главните мотори на смяната във всяко учебно заведение. Целта на акцията е да призове за поддръжка и благодарност към учителите, тъй че те да овластят учениците и да изградят по-приобщаваща и положителна среда в училищ. Така всяко момче и момиче ще има опция да разгърне цялостния си капацитет и да построи своите пълномощия за сполучлив преход към зрелостта и към почтена работа.

Тази година УНИЦЕФ слага специфичен акцент върху ролята на ресурсните учители и всички експерти , работещи с деца със специфични потребности. Специален дипломат на признателността за техните старания е третокласничката Микаела от Варна – лице на Фондация „ Живот със синфром на Даун “, която насочва своето благодарствено обръщение към обичаната си учителка:

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР