В началото на ноември ще е готов участък от АМ

...
В началото на ноември ще е готов участък от АМ
Коментари Харесай

Още нов асфалт: Пускат отсечката Драгоман до Сливница, която всъщност не е магистрала |

В началото на ноември ще е подготвен сектор от Автомагистрала „ Европа “ сред Драгоман и Сливница, което е близо половин година по-рано от плануваното по контракт, оповестяват от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Строителните работи на 17-километровия сектор са изпълнени на 95%, като упованията са в първите дни на идващия месец да бъде пуснато придвижването по новоизградения сектор. За облекчение на трафика към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ поетапно досега беше пуснато в двете посоки придвижването сред 15-ти и 20-ти км и 21-ви и 25-ти км. Ако метеорологичните условия са положителни доникъде на октомври ще бъде приключена и правата от 25-ти до 29-ти километър, прецизират от пътната организация.

Това, което пропущат обаче е, че въпросната автомагистрала въобще не е автомагистрала.

Строителните действия по модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман – Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/ започнаха през май предходната година. В сектора е построено второ платно, а остарялото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. Инвестицията е за 117,3 млн. лева и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ ГБС Инфраструктурно строителство “ и по контракт срокът за осъществяване е април 2021 година

В сектора има два нови пътни възела „ Сливница 1 “ и „ Сливница 2 “, които са с енергеофектовно осветяване, както и 11 огромни уреди – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и наложително прекъсване и 14 бр. армонасипни стени.

Отсечката е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” – София обезпечава връзка към трансевропейски кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски ”.

Автомагистрала „ Европа “ сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето й е разграничено на три елементи. Строителството на първите два сектора включва рационализация на съществуващия първокачествен път I-8 сред Калотина и Сливница. Участъкът от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Драгоман е с дължина 14,5 км и строителните действия на него започнаха през февруари т. година Другият сектор от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга е 16 км и ще минава по ново трасе. В момента се изготвя техническият план за правата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР