В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI

...
В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI
Коментари Харесай

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на конкуренцията при сгъваемите смарт телефони изглеждаше, че HUAWEI постоянно ще има собствен личен прочит на този тип устройства. Докато съперниците залагаха на джаджи с два екрана, китайската компания се концентрира върху сгъването на екрана на открито и по този метод не се нуждаеше от спомагателен екран. Решението при моделите като Mate Xs 2 беше в действителност практично, само че с годините пазарът се разви, а компанията съумя да показа и своя модел вид мида HUAWEI P50 Pocket, а в този момент към този момент имаме и „ класичеси “, сгъващ се във вътрешността HUAWEI Mate X3.

Самият формат е прочут от останалите сгъваеми смарт телефони, предлагани в обилие през днешния ден. Голям вътрешен екран с съвсем квадратна форма (тук 7,85 инча) и по-малък, по-тесен външен екран (тук 6,4 инча). Смартфонът може да се употребява както в сгънато, по този начин и в разгънато положение. При този вид телефони това бяха две разнообразни преживявания. При първите сходни модели външният екран трябваше да бъде чисто помощен. Когато е прегънат, смарт телефонът е прекомерно пълен, а дисплеят – прекомерно стеснен. Това, което остава проблем, са дебелината и тежестта. Други сходни модели имат тегло от над  300 грама и дебелина 15 милиметра. Сега обаче с новия сгъваем модел на Huawei това се трансформира.

Компанията HUAWEI не жертва нищо в Mate X3, създавайки доста тънка и относително лека джаджа. С типичните за класа му диагонали на екрана, 4800mAh батерия, страхотна тройна задна камера и всичко останало. Нека да забележим по какъв начин всичко това се съчетава в едно на пръв взор доста красиво устройство.

Външен тип

Вероятно би трябвало да стартираме диалога незабавно с отговор на главния въпрос, който повдига производителят: дали сгънатият HUAWEI Mate X3 в действителност се усеща като обичаен смарт телефон, въпреки и не с най-малки размери? Истината е, че той е оптимално покрай това до това. Той несъмнено е най-удобната и добре направена джаджа от този тип и можете даже да забравите за миг, че имате голям екран със себе си, а да го употребявате в главната му сгъната позиция.

Впечатление незабавно прави необикновено тънкият корпус на HUAWEI Mate X3 в разгънато положение – 5,3 мм. Не го прави даже досегашният рекордьор – HUAWEI Mate Xs 2 със своите 5,4 мм. Не по-малко значима е и неналичието на разстояние сред стрните, съчетана със заоблени ръбове.  Същевременно външният екран е в доста комфортен формат. Тук става въпрос за 21:9. Той е по-тесен, в сравнение с при множеството стандартни смарт телефони. Рамките към екрана са минимални, а лявата страна наподобява по-масивна – разумно, защото там е пантата.

Задният панел (когато е сгънат) е обгърнат със стъкло или синтетична кожа, както е при модела, който се предлага в България. Кожената версия е нехлъзгава, приятна на досег и наподобява по-стилно. Цветовете са зелен (както при нас) или златист. Стъкленият HUAWEI Mate X3 се предлага в черно, бяло и лилаво.

Функционалните детайли са познати, HUAWEI не е измислила нищо извънредно във връзка с оформлението им – няма мини жак, има два хардуерни клавиша, като в бутона за включване е вграден скенер за пръстови отпечатъци. Но си коства да се спрем на метода, по който всичко това е разпръснато по корпуса – обърнете внимание на симетрията, която има цялостният корпус на HUAWEI Mate X3, както по ръбовете, по този начин и на гърба с изрязания от алуминий блок на камерата, който съвършено разделя корпуса образно на две. Смартфонът е кадърен да зарадва перфекциониста и да успокои страдащия от обсесивно-компулсивно разстройство. Казано по-просто, HUAWEI Mate X3 е в действителност добре изглеждащ и съразмерен.

Корпусът на HUAWEI Mate X3 е получил отбрана от влага IPX8 – смарт телефонът би трябвало да може да издържи на цялостно и дълготрайно потапяне във вода на дълбочина повече от 1 м. Но няма отбрана от прахуляк – смарт телефонът не дава отговор на стандарта IP68, като би трябвало да се внимава за пясък. Що се отнася до устойчивостта при рухване, HUAWEI твърди, че патентованото закалено стъкло Kunlun Glass е видимо по-здраво от настоящето Gorilla Glass. То покрива външния екран, несъмнено. Вътрешният е от полимер. Наистина ми хареса употребяваната тук панта – работи безпрепятствено, снабдена е с малка врата за затваряне и все пак ви разрешава да задържате сгъваемия екран в разнообразни позиции.

Основният въпрос във връзка с вътрешния екран на сгъваемите смарт телефони постоянно е еднакъв: Колко видимо е сгъването? Тук отговорът е съвсем неосезаем. Прословутата „ гънка “ в сгънатия екран се вижда единствено когато дисплеят е напълнен в черно, и то по-скоро под ъгъл. На досег тя също не е доста забележима, за което спомага и фолиото, което е по-добре да не се отстранява. Самият екран, както споделих нагоре, е съвсем квадратен (форматът е към 10,2:9), има изпъкнали ръбове по краищата и втора предна камера – тук тя е сложена в ъгъла. Скенерът за пръстови отпечатъци, както казахме към този момент, е вграден в клавиша за включване.

Дисплей

Вътрешният екран на HUAWEI Mate X3 е със 7,85-инчова OLED матрица с разграничителна дарба 2496 × 2224 точки. Приблизителният формат, който към този момент загатнах няколко пъти, е 10,2:9. Плътността на пикселите е 426 ppi. Много добър индикатор за сходен екран – огромните екрани на сгъваемите смарт телефони постоянно не надвишават 400 ppi. Тук не е употребена LTPO технология, тъй че ще се откажем от динамичната смяна на честотата на освежаване – екранът работи на 60 херца или 120 херца.

Външният екран получава 6,4-инчова OLED матрица с разграничителна дарба 2504 × 1080 пиксела. Любопитно е, че гъстотата на пикселите е тъкмо същата като тази на вътрешния екран – 426 ppi. Съотношението на страните е почти 21:9. Отново се поддържа по-висока периодичност на освежаване – и още веднъж единствено непрекъсната. Тоест като непрекъсната – в настройките можете да зададете „ динамична “ периодичност: в този случай смарт телефонът ще реши по кое време да задейства 120 Hz и по кое време да остане на 60 Hz. Той прави това много интелигнетно.

И двата екрана образно вършат положително усещане – естествени ъгли на видимост, приятни цветове.

Наборът от настройки на екрана е характерен за устройствата с EMUI – като се изключи няколко специфични функционалности: упоменатата към този момент конфигурация на формата на настоящия екран (тесен външен или необятен вътрешен) и надзор върху режима на разграничен екран. Налице са светли и тъмни тематики на интерфейса, режим за отбрана на зрението с по-топли цветове, настройки на шрифта и мащаба на екрана, както и непрекъснати настройки на екрана при заключен екран. Възпроизвеждането на цветовете също може да се контролира, като има избор сред обикновено и блестящо възпроизвеждане на цветовете, с опция за независимо конфигуриране на цветовата температура. По подразбиране екранът работи с обикновено цветопредаване.

Вътрешният и външният екран на HUAWEI Mate X3 споделят освен яркостта, само че и настройките. В естествен режим вътрешният екран също демонстрира съвършена цветова температура, като покритието подхожда на показваното наличие (в случая – sRGB).

Звук

Възможностите за озвучаване в смарт телефона са много положителни – от дълго време не разчитаме на мини жак (макар че не можем да спрем да тъгуваме за това), само че безжичният транспорт на данни е превъзходен: Bluetooth 5.2 с поддръжка на нужните профили (LDAC, aptX, aptX HD – към момента платформа на Qualcomm, няма изненади). Високоговорителите са стереофонични, мощни и с положително качество на звука за размера си; добре ситуирани.

Хардуер и продуктивност

HUAWEI Mate X3 разполага с Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 5G модем. Тази настройка носи едно ядро Kryo Prime (ARM Cortex-X2) с тактова периодичност до 3,2 GHz, три ядра Kryo Performance (ARM Cortex-A710) с тактова периодичност до 2,8 GHz и четири ядра Kryo Efficiency (ARM Cortex-A510) с тактова периодичност до 2,0 GHz. За графиката дава отговор овърклокнатият чип Adreno 730 (спрямо продуктивността на „ елементарния “ Snapdragon 8 Gen 1). Технологичният развой, при който е основан е 4 nm.

По отношение на продуктивността всичко е предстоящо. Съвсем обикновено за флагман. Мощността е задоволителна за всяка задача през днешния ден. По-интересният въпрос е по какъв начин доста тънкият смарт телефон се оправя с охлаждането. И тук всичко не е наред. В тестванията 3DMark смарт телефонът демонстрира спад на честотата до 42-45%, а в CPU Throttling Test – до 61%.

Смартфонът се предлага с 12 GB оперативна памет LPDDR5 и 512 GB енергонезависима памет UFS 3.1. Приятна специфичност на по-старите смарт телефони на HUAWEI е съществуването на слот за разширение на паметта. Да, поддържат се единствено фирмени NM карти с потенциал до 256GB, само че това по този начин или другояче е по-добре от нищо като при съперниците. Но за картата ще би трябвало да пожертвате една от SIM картите.

Камера

HUAWEI Mate X3 получава набор от камери, който „ на хартия “ е сходен на този, който видяхме в последния сгъваем смарт телефон на компанията – HUAWEI Mate Xs 2. Налице са три модула – 50-мегапикселова съществена, широкоъгълна и камера с приближение. Но както датчиците, по този начин и опциите на модула за нарастване са изменени – петкратното нарастване (по-точно 5,5x) в този момент се оказва главно.

Основната камера получава датчик Quad Bayer с 50,3 мегапиксела (според приложението Device Info HW).  Използвана е присъщата скица на светлинния филтър RYYB. С този датчик работи обектив с еквивалентно фокусно разстояние към 23 мм, с бленда f/1,8 и хибриден автофокус. Налице е оптичен стабилизатор. Широкоъгълният модул получава 13-мегапикселов датчик с оптично еквивалентно фокусно разстояние към 13 мм и бленда f/2,2.

HUAWEI е известна с разнообразните си благоприятни условия за правене на фотоси, както и със софтуерната си обработка – фотосите нормално са разкрасени, само че в границите на рационалното. В HUAWEI Mate X3 виждаме тъкмо такава обстановка. При снимане с главната камера означаваме верен баланс на бялото (камерата се оправя даже при сложни светлинни условия в метрото, например), наситени в границите на рационалния диапазон цветове и отличен динамичен обсег. Създателите на смарт телефона настояват, че употребяват технологията за обработка на текстури XD Fusion Pro, която „ тъкмо възпроизвежда детайлите на обектите с помощта на логаритъм за машинно образование “. Нощното снимане е обичайно за HUAWEI качество – даже без активиране на нощния режим фотосите са внезапни, с положителни елементи.

При избора на фокусното разстояние по дифолт се оферират четири варианти: необятен ъгъл, общоприет ъгъл, 5-кратно нарастване и 10-кратно нарастване. Последното е софтуерно нарастване със загуба на елементи, която се компенсира с нараснала рязкост на контурите. В условия на слаба осветеност или на изключително контрастни подиуми следим самобитен резултат на „ изобразяване “, при който смарт телефонът „ отгатва “ детайлите, само че малко неопределено, вследствие на което картината е малко плаваща. Широкоъгълната камера не е неприятна – удовлетворени сме от доста необятния зрителен ъгъл на оптиката, рязкостта в центъра на фрагмента и опцията за използването ѝ, в това число на мрачно. Снимането с петкратното оптично нарастване очевидно е положително – в тъмното към момента има размити елементи, само че да се направи внезапен, прелестен за окото кадър не е мъчно. При добра светлина няма никакви въпроси.

HUAWEI Mate X3 снима добре и през нощта, и без нощен режим – изображенията са внезапни, с положителни елементи даже в едва осветени зони и с много естествени цветове. Нощният режим е потребен, в случай че желаете още по-плавни елементи, цялостно неявяване на звук и по-висока бляскавост – с цената на естествеността и с по-голям риск от размазване на картината. Но при съвсем цялостна липса на светлина нощният режим е единственият метод да получите изображение с различими елементи. Въпреки това за чудеса в духа на P-серията не разчитайте, въпреки всичко камерата в HUAWEI Mate X3 – по-второстепенен детайл.

По подразбиране главната камера снима с резолюция 12,5 мегапиксела, само че подменюто с спомагателни режими ви разрешава да включите Hi-Res формата и да получите изображения с резолюция 50 мегапиксела.

Портретният режим работи решително: смарт телефонът разделя добре проектите, както при снимане на близки проекти, по този начин и при правене на портрети. Той също по този начин умее да „ рисува “ разнообразно боке – под формата на кръгове, сърца, увиване на зоната на размазване в серпантина и така нататък

Интерфейсът на приложението за камерата е характерен за смарт телефони, основани на последните версии на EMUI, като по необикновен метод разработчиците са го приспособили за работа с хибридна джаджа. Но позицията на иконите при отворен екран, несъмнено, се трансформира по отношение на таблетната версия – с по-малки и по-разпръснати икони на екрана.

Иначе приложението е положително, с добър набор от настройки и вградени филтри, опция за снимане в RAW.  Видеото може да се снима с оптималната разграничителна дарба 4K при до 60 фрагмента в секунда – с работеща електронна стабилизация. Налична е и усъвършенствана стабилизация при Full HD резолюция и 30 фрагмента в секунда. Заснемането в 4K 60p е допустимо и при трите съществени камери, само че HUAWEI обичайно не ви разрешава да превключвате сред тях ръчно. Налице са проследяващ автофокус, опция за избор на един от трите цветови профила XMAGE, снимане на занимателен кадър до 32x. Като цяло равнището на снимане на видео е положително, даже и да няма доста функционалности. HUAWEI Mate X3 има по едно и също време две предни камери – по една във външната и вътрешната повърхнина на екрана. Те са едни и същи: 8 мегапиксела, ƒ/2,4, без мълния или автофокус.

Живот на батерията

HUAWEI Mate X3 получава батерия с потенциал 18,24 Wh (4800 mAh, 3,8 V). Ако употребявате смарт телефона, работейки най-вече с външния екран, той ще задържи заряда през целия ден без особени усложнения. Колкото по-голям е процентът на потребление на вътрешния екран и колкото повече играете на смарт телефона – толкоз по-често ще го зареждате. Не споделяме някаква загадка, тъй като в този случай разликата ще бъде забележителна – заради нарасналото загряване на хардуерната платформа и обстоятелството, че по-големият екран употребява несъразмерно повече сила. Когато е разгънат, HUAWEI Mate X3 е в положение да възпроизвежда Full HD видеоклипове при оптималната бляскавост, с включен Wi-Fi, в продължение на към 11 часа, а когато е прегънат – съвсем 18 часа. За този клас устройства продуктивността е напълно естествена.

Зареждането употребява настоящия USB Type-C порт (USB 3.1), работещ със личната 66W система за бързо зареждане Super Charge на HUAWEI за която имате включен адаптер в комплекта, която може да зареди батерията за малко под 50 минути. Това не е най-бързият еластичен смарт телефон във връзка с зареждането, само че е покрай него. И да, HUAWEI Mate X3 поддържа безжично зареждане – необичайност за сгъваемите смарт телефони. А с мощ до 50 W – скоростта също ще бъде впечатляваща. Възможно е и противоположното безжично зареждане.

Софтуер

HUAWEI Mate X3 работи с отворена версия на Android с обвивка EMUI 13. Ако употребявате смарт телефона в сгънато положение, няма да забележите кой знае какви разлики по отношение на Huawei P60 Pro, който е със същия програмен продукт. Всичко тук е познато от другите съвременни смарт телефони на марката: огромни папки, характерен дизайн, обособени екрани за вести и бързи настройки, AppGallery и Petal Search вместо Гугъл Play. AppGallery се разви до степен в нея да има всички нужни приложения, в това число и голям брой локално създадени приложения. Налични са голям брой благоприятни условия за персонализация като тук не липсва безусловно нищо от другите операционни системи, които бихте могли да употребявате. Впечатляващо е съществуването на голямо количество български приложения, в това число такива на банки, мобилни оператори, редица от огромните търговски вериги, такива за онлайн търговия и така нататък

В листата можем да споменем Bulbank Mobile, DSK Smart, DSK Business, UBB Mobile, m-Postbank, MyFibank, KBC Mobile Bulgaria, CCBank Mobile App, ePay.bg, Cardbox, iCard, phyre, A1 Wallet, Pay by VIVACOM и Revolut. Тук са още Моят А1, Yettel BG, My VIVACOM, АБВ Поща, Sinoptik.bg, vbox7, Lidl Plus, Sportal.bg, Play Diema Xtra, Bulsatcom, TaxiMe, Taxistars, Grabo.bg и така нататък Ние от Kaldata също с лекост създадохме приложение за платформата на Huawei, което се употребява всекидневно от стотици притежатели на смарт телефоните на производителя.

Като консуматор на EMUI към този момент можете да свалите безусловно всичко, от което имате потребност непосредствено от магазина, интегриран с вашия Huawei телефон като последната оригиналност тук е опцията за инсталиране и на всички познати приложения на Гугъл непосредствено от AppGallery. С това магазинът се трансформира в същински „ one-stop-shop “, от който можете да вземете всичките си приложения от едно място. А с това и последната софтуерна спънка към приложенията на Гугъл, които притесняваха някои консуматори, към този момент отсъства.

А в този момент за разгърнатия тип. Тук корпусът наподобява друго, придобивайки „ таблетен “ тип с два панела за бърз достъп, десктоп, образно разграничен на два екрана, меню за настройки в две колони, режим на многопрозоречен режим (могат да се демонстрират до четири приложения едновременно) и режим „ картина в картина “. Възможно е също по този начин да настроите за всяко приложение поотделно в какъв формат ще се демонстрира на разширения екран – в естествения формат 10,2:9, 4:3 или 16:9 (с черни ленти по краищата).

Има няколко сюжета с „ полусвит “ екран (в жанр лаптоп) – приложението за камерата е споделено (контролен панел изпод, прозорец на визьора отгоре), което оказва помощ да вземем за пример за правене на нощни фотоси без статив, само че с опция за слагане на смарт телефона върху някаква повърхност; можете също по този начин да показвате уиджет за времето или да организирате видеоразговори. Разбира се, има и опция за проявление на фотография на „ задния “ екран, когато камерата е сгъната надолу, като по този метод се управлява опцията за правене на автопортрети. Това е класика в жанра.

В последна сметка

HUAWEI Mate X3 е превъзходен смарт телефон по всички свои параметри. Невероятно тъничък и с елегантен дизайн. Вече има отбрана от влага, по-здрав външен екран и даже съществуване на безжично зареждане. Нещо повече, HUAWEI прибавя доста тъничък корпус, допустимо най-хубавия съразмерен дизайн и по-яки камери.

Предимства:
    Най-тънкият корпус измежду този тип;     доста крепко закалено стъкло на външния екран + отбрана от влага + качествена панта;     прелестен дизайн с изразена симетричност и обшивка от изкуствена кожа;     съвършено настроени OLED екрани;     положително качество на снимане на задната камера (както фотоси, по този начин и видео); съществено увеличение;     отлични стерео високоговорители;     доста бързо зареждане + поддръжка на безжично зареждане.
Недостатъци:
    няма отбрана от прах;     няма аудио жак;     висока цена, присъща за тези устройства

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР