В началото на месеца се разбра, че договорът с фирмата,

...
В началото на месеца се разбра, че договорът с фирмата,
Коментари Харесай

Д-р Десислава Кателиева: Проблеми с поддръжката на 112 има от самото начало

В началото на месеца се разбра, че договорът с компанията, която поддържа информационната система на колите за спешна помощ на Спешна помощ в страната, е изминал и в това време не е извършен нов конкурс, тъй че работата на незабавните координатори би трябвало да се върне към тертипа от 2009 година После в символ на обществена отговорност компанията склони да продължи поддръжката на системата гратис, до момента в който тече новата процедура по Закон за обществените поръчки и бъде подписан нов контракт.

Две седмици по-късно се оказа, че същата орис е застигнала и националната система за незабавни случаи 112, тъй като Министерство на вътрешните работи е прекратило поръчката за реализатор на поддръжката й, оповестена през юни. Сега не е ясно по кое време ще бъде разгласен нов търг и до тогава кой ще подсигурява техническата редовност на незабавния номер, въпреки че вътрешният министър Валентин Радев увери, че няма да има проблеми.

Според ръководителя на Националната асоциация на работещите в Спешната здравна помощ доктор Десислава Кателиева, проблеми с двете системи - на общия незабавен номер 112 и медицинския незабавен номер 150 - в действителност има доста по-отдавна и връзката сред тях е сложна. " Дневник " я помоли да опише по какъв начин това се отразява на работата на незабавните медицински екипи и какво може да се направи.

Д-р Кателиева, от началото на месеца има проблеми с публичните поръчки за поддръжката на системите за незабавна помощ, само че има ли проблеми и в самата поддръжка?

- Проблеми в действителност има през цялото време. Двете системи работят редом, като едната приема и препредава информацията на другата. Остарели системи, при полжение че има проблеми в поддръжката и на едната и на другата, тъй като ту се афишират публични поръчки, ту се анулират и отсрочват, няма по какъв начин да не дефектират. Освен нормалните проблеми в свързването сред тях се появяват и неточности при приемане на повикванията, при преценките на операторите.

Как тъкмо работят двете системи?

- Всички незабавни повиквания се одобряват от тел. 112. Ако е незабавен медицински сигнал те би трябвало да създадат връзката със 150 и там нашите оператори според настоящите триажни протоколи да създадат преценка на положението.

Но когато тел. 112 не може да се свърже със незабавния медицински телефон, в действителност техните оператори вършат преценка на незабавното положение, което не е редно и е в разрес с настоящата част от стандарта за незабавна медицина, който е в действие от декември 2015 година Допускат се неточности в локализацията, в степента на неотложност. Практически сътрудниците ни отиват на мястото без да са наясно къде и защо отиват. Не постоянно се прави и точна преценка на заплахата от експанзия – както виждате, за последната седмица има четири набези над наши екипи.

Често ли стават тези неточности, или са по-скоро инцидентни?

- Не мога да ви кажа какъв брой постоянно, само че сътрудниците споделят че на практика не знаят къде отиват и защо. Това е по този начин, просто тъй като не се съблюдават условията, заложени по стандарта за незабавна медицина. Ние още веднъж сме в процедура на преправяне на този стандарт и сега тече публичното му разискване. Надявам се да влезе в действие и в действителност да стартираме да прилагаме триажните протоколи и да се ползват от сътрудниците ни, а не от операторите на 112.

Защо 112 не може да преценя незабавните положения?

- Когато няма проблем с връзките, сигналът се трансферира, само че когато не могат да създадат връзката, тогава те одобряват повикването съгласно личната си подготвеност, обаче нямат същите триажни протоколи, по които работим ние. Поради което един човек без здравно обучение би трябвало да преценя едно положение дали е животозастрашаващо, или не и не може да разбере дали е паник офанзива или се касае за случай, за който би трябвало незабавно да бъде реагирано, нито пък може да даде упътвания какво да се прави до момента в който дойде незабавният екип.

В същото време 60% от всички позвънявания на 112 са незабавни медицински повиквания по формалните данни на линията. Редно е всички медицински повиквания да минават през нашите оператори, само че заради разнообразни механически проблеми и на едната и на другата система, това не се прави. Всичко това е вследствие на несъвършенството на две редом работещи информационни системи.

А грешките в адресите за какво се получават?

- Тези неточности също са през цялото време. Получават се, тъй като центровете на 112 са шест в страната, а нашите центрове са 27 по области. Преди, като се обаждаха на телефон 150, жителите попадаха непосредствено на съответния център за незабавна здравна помощ за региона и не ставаха такива неточности да приемеш адрес в София, а той да е за Варна. Докато в този момент вие може да се обаждате от София, обаче ви свързват с някой различен център на 112. Там може в бързината може да пропуснат да уточнят града.

При повикване за незабавен случай околните на пациентите са обезпокоени и от време на време пропущат да кажат града, те одобряват че звънят на оператор в същия град и че се подразбира къде се намират и къде е този адрес. Но има ужасно доста улици, които са дублирани в нашите градове, както и да вземем за пример " Крайбрежната " в Бургас, Варна, Поморие, Несебър, Созопол, Балчик и така нататък е една и съща, само че на практика, несъмнено, не е все тая къде ще пратите колата за спешна помощ. Освен това, когато се обадите на оператор, който живее в съответния град и знае кое къде е, е доста по-лесно да се ориентира по какъв начин да се откриете с екипа в изискване на неотложност.

Вижте, телефон 112 би трябвало да съществува. Това е открита европейска процедура и ни прави част от Европейския съюз. Но този телефон би трябвало да се поддържа - не може от 2015 година той да няма поддръжка и за следващ път да се отсрочва публичната поръчка за това. И не може да разчитаме за незабавния медицински телефон на отсрочване във времето и на това, че някоя компания безплатно ще го поддържа.

Комуникациите са извънредно значими в незабавната помощ и е редно по този начин да се построи системата, че когато се обадите на незабавния номер 112 незабавно операторът да ви свързва със незабавния медицински телефон. Ако се касае за животозастрашаващо положение, нашите оператори по протокол могат да стартират да оказват помощ още по телефона. В незабавната медицина един човек, изпаднал в клинична гибел има осем минути да бъде избавен. И може да бъде избавен, в случай че връзката и преценката станат задоволително бързо и най-близкият екип се насочи към мястото.

Какво е решението, по какъв начин тези две системи да се свързват по-добре?

- Преди две години вървях с мои сътрудници в Румъния и се срещнах с доктор Раед Арафат - основателят на сполучливата румънска промяна в Спешната помощ. Той беше по този начин добър да ни разреши да влезем в техния център на 112. Там стоят по едно и също време медици, служители на реда, представители на гражданска отбрана и противопожарна сигурност и оператори на телефона. Освен това имаше видеокамери, които посочваха най-важните кръстовища в града на огромни екрани. Пред очите ни безусловно стана злополука и още преди да се е обадил който и да е, незабавните екипи към този момент бяха задействани и изпратени на мястото на злополуката.

В момента, в който се обади човек за медицински случай, незабавно операторът го трансферира на лекаря вътре в звеното и той незабавно преценя какво да направи – съвет ли ще даде, екип ли ще изпрати, ще поддържа ли връзка с пациента до идване на екипа. Всичко това се прави едновременно и съм го виждала работещо в Румъния, където сега се счита че е най-сполучливо разрастващата се система на Спешна здравна помощ в Европа.

Надявам се един ден да го видя и в България. Като условия, които би трябвало да се изпълнят, с цел да се случи, ги имаме в стандарта по незабавна медицина, в това число и в в този момент настоящия текст. Въпросът е по кое време това нещо ще стартира да се съблюдава. Кога информационната система ще се усъвършенства тъй че да не се губи време сред двете, да няма деформиране на информацията, бавене на екипите.

Кога си представяте вие?

- Не знам. Някъде се губи това по кое време сред публичните поръчки.

Сега като още веднъж се работи по стандарта, влиза ли в него нещо ново? Как оценявате плана?

- Стандартът в новия си тип по никакъв метод не се трансформира философията му, залегнала преди година и половина – за модерна, съвременна незабавна здравна помощ. В него се приказва за система на триаж, за логаритми и правила, за условия за квалификациите на хората и към организацията на незабавната помощ. Това е един извънредно положителен нормативен акт, който за жалост буксува сред Висшия административен съд и Министерството на здравеопзавнето, заради което откакто непрестанно е обжалван и стопиран, той не може да се ползва.

Хубавото в новия план за стандарта е, че пренаписаната част за болнична помощ в този момент е още по-добре написана. Това, което е отстранено – условието за площта на незабавните отделения, не е ограничаващо, тъй като остават условията за това какъв брой зони да има в незабавното поделение, по какъв начин да бъдат оборудвани и проведени. Намалението на броя кревати в другите зони на незабавните отделения, се касае за понижение на минималния брой кревати, т.е. в случай че едно лечебно заведение има потенциала и нуждата от повече незабавни кревати в незабавното си поделение, то няма ограничаване от стандарта да ги сложи.

И другата смяна – пониженото условие за брой лекари със специалности анестезиология, реанимация и незабавна медицина. Това са едни от най-дефицитните специалности и на практика няма фрагменти в системата, че да има толкоз повишено искане за броя им във всяко незабавно поделение. Но не е понижен броят на дежурните лекари в незабавното поделение, и също така може да бъдат употребени лекарите от интензивните отделения на лечебните заведения.

Така че аз не считам, че има занижаване на стандарта, а в противен случай. И аз и сътрудниците ми считаме, че този стандарт е в един още по-добър тип от предходния и се надяваме скоро да стане настоящ нормативен акт и да стартират шефовете на лечебните заведения и на незабавните центрове да се преценяват с него, също и страната да има задоволително пари за нови коли за спешна помощ и съоръжение на нови незабавни отделения и филиали, и наложително да се подобрят връзките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР