В началото на месец април започнаха спасителни археологически проучвания на

...
В началото на месец април започнаха спасителни археологически проучвания на
Коментари Харесай

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград /снимки/

В началото на месец април започнаха избавителни археологически изследвания на три обекта по трасето на скоростния път І-1 (Е-79) Мездра - Ботевград, който се построява сега. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните изследвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), който завоюва публичната поръчка, оповестена от Агенция „ Пътна инфраструктура”.
Научен началник на двата обекта в землището на с. Дърманци - в м. Злидолска бара и в м. Гламея, е археологът Георги Ганецовски, шеф на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, а заместник-ръководител - неговата колежа Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 служащи, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от Мездра.
Още при започване на разкопките екипът на Ганецовски попадна на забавни находки. Сред тях са бронзов тракийски щемпел с изображение на розета, датиращ от IV-III век прочие н. е. Любопитство будят също керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната ера (V хиляди прочие Хр.), както и дребни османски монети (акчета) от XV-XVI век.
Най-впечатляваща съгласно археолога обаче е ранновизантийска конструкция от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична конструкция, разкрита на античната и средновековна цитадела „ Калето” в Мездра. Извършено е и геофизично снимане на обекта, което е посочило съществуването на избрани аномалии в обособените културни пластове.
Другото археологическо изследване в границите на сервитута на скоростния път Мездра - Ботевград се прави в м. Селището в землището на с. Лютидол. На този обект работят археолозите от РИМ - Враца Александра Петрова и доцент доктор Нарцис Торбов.
Спасителните археологически изследвания на трите обекта се чака да приключат до към 20 юни. След това ще бъде свикана комисия по член 158а от Закона за културното завещание, която ще одобри резултатите от осъществените изследвания и ще предложи ограничения за запазване на разкритите структури или ще освободи съответната повърхност за осъществяване на капиталовото желание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР