В началото на май в bTV Новините ви разказахме за

...
В началото на май в bTV Новините ви разказахме за
Коментари Харесай

„Спасените“: Говорят хората, които живеят с органите на Даная

В началото на май в bTV Новините ви разказахме за 15-годишната Даная, която изпадна в мозъчна гибел след тежка интервенция в „ Пирогов “. Тя обаче даде късмет за живот на четирима души - мъж и жена бяха сполучливо трансплантирани с нейните бъбреци в Александровска болница, а две момчета могат да виждат света през нейните очи, тъй като им бяха присадени роговиците ѝ.

15-годишното момиче изпадна в мозъчна гибел след тежка интервенция

Майката на Даная, Ани, се срещна с двама от „ избавените “. История за човещина, за силата на едно майчино сърце и за „ избавените “, които дават обещание да предадат нататък урока, която Даная ни завеща.

Няма да употребявам тъжни, черни и тягостни думи.
Даная е прекомерно светла за това.
И в минало време няма да пиша, тъй като нищо не е минало, а следва.
Тази прелестна, безумна, слънчева и добра сила не може да се изпари.
Невъзможно е!

„ Толкова го обичаше този живот тя. Всичко в живота си обичаше. Нямаше самообладание да гребе от него с цялостни шепи “, споделя Ани Стоянова.

Това не е краят на тази история. Напротив – началото е. Защото това е победа над гибелта. Едно 15-годишно дете си отиде, само че даде живот на четирима.

Едно майчино сърце, което в никакъв случай към този момент няма да бъде цяло, откри сили да бъде избавител за другите.

„ Знам единствено, че би желала да го има това донорство, сигурна съм. Знам, че не би желала нещата да са прекомерно черни, тъй като тя е доста светла. Така я и изпратихме – с бели балони и цветя. Някаква вяра имаше в цялото това нещо “, споделя Ани.

Даная е сбъдната фантазия за Ани - нейната първородна щерка.

„ Още когато се роди я диагностицираха с таласемия минор, която по никакъв метод не е утежнявала метода ѝ на живот. Поддържахме я в идеални граници. Но преди една година тя отключи идиопатична тромбоцитопенична пурпура. Поддържаше доста ниски тромбоците, получаваше кръвоизливи. Цялата ѝ кожа беше синя, беше на кортикостероиди “, споделя майката на Даная.

На 28 април тя удря леко главата си в леглото.

„ След като я заболява, отидохме в „ Пирогов “, направиха рентген и се прибрахме. В петък сутринта към този момент я болеше доста, не устояваше. Сутринта бяхме в „ Пирогов “, направиха скенер и видяха, че има хематом “, продължава описа си Ани.

Всичко това се случва на 5 май при започване на дългата поредност от празнични дни около Гергьовден. Ани насочва зов към одобрените неврохирурзи да спасят детето ѝ. Познати и непознати се втурват да оказват помощ.

„ В неделя прекъснаха отпуски, пристигна доктор Захаринов, оперира. Операцията мина по проект, само че сутринта след интервенцията отокът стана по-голям и нещата ескалираха. Продължи да бъде в реанимацията и с всеки час нещата се влошаваха. Но аз се надявах да стане някакво чудо… Но не стана и изпадна в мозъчна гибел “, споделя Ани.

Първата ѝ мисъл е донорството.

„ Сякаш се бях вкопчила в нещо, което да остане живо “, добавя майката.

Така едно момиче на прага на живота си става избавител на мъж и на жена, чакащи за бъбречна трансплантация, както и на други двама души, на които са присадени нейните роговици.

17-годишният Преслав е един от хората, получил част от живота на Даная – преди дни му е присадена една от роговиците ѝ. Среща се с Ани, с цел да ѝ благодарят.

Току-що са махнали превръзката от очите му и би трябвало да се пази от директна слънчева светлина.

„ Ще съм признателен цялостен живот, няма да не помни това “, споделя Преслав през сълзи.

„ Дръж си очите необятно отворени поради нея. Виждай хубави неща поради нея “, помоли Ани.

Момчето, което ще вижда с помощта на Даная, донесе и балони в нейна чест. Заедно с нейната майка ги пуснаха да полетят в небето – при Даная.

В Александровска болница се възвръщат и двамата пациенти, получили бъбреците на 15-годишното момиче. В рамките на няколко часа екипът на болничното заведение прави строгата организация за двете трансплантации. Проф. Марин Георгиев е началник на екипа. Казва, че трансплантациите се случват, с помощта на хора като Ани.

28-годишният Джуниет Садула е включен на диализино лекуване от два месеца. Той не може да опише признателността си и също персонално благодари на майката на Даная.

„ Предай нататък. Обещах си, че ще се посветя на това да направя света една концепция по-поносим за живеене и вие сте част от това. Иска ми се да е като вълна “, обърна се Ани към Джуниет.

Това не е финалът на тази история. Напротив – началото е. Защото това е победа над гибелта.

„ Прекрасно е възприятието, че има парченце от нея на тази земя, в този живот. Колко индивида може да са в два свята? И в този, и в случай че го има и в оня “, споделя майката на Даная.

Едно 15-годишно дете си отиде, само че даде живот на четирима. Едно майчино сърце, останало на половина, откри сили да бъде избавител за другите. Едно момиче направи знамение и роди обич.

И роди обич.
Обичам те, Айче, обичам те, мами!
Ти си моята огромна обич.
Винаги, постоянно ще бъдем дружно, тъй като сме екип.
И това не е краят! Не е!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР