В началото на летния сезон въпросът да водим или не

...
В началото на летния сезон въпросът да водим или не
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ! Ето как можете да докарате рак на кожата на детето си

В началото на летния сезон въпросът да водим или не бебето на плаж още веднъж е настоящ. Как да създадем загар без да навредим на комфорта на детето поучава известният микропедиатър и шеф на неонаталогичното отделениев университетска болница „ Дева Мария “- доктор Мария Търнева пред Флагман. Всички знаят златното предписание за бебета и дребни деца- никакъв плаж в най-активното слънце. Често обаче го подценяваме, пробвайки се да убедим себе си, че в количката, под чадъра или на сянката, където сме оставили детето, е безвредно. Доказано е, че над 60% от UV лъчите съумяват да обхванат и през най-плътния чадър.

Друг факт е, че на плажа UV лъчите се усилват с 25%, поради отразяването в пясъка, и с 50% поради отразяването във водата. Това е повода доктор Търневада поучава да се придържаме строго към правилото да водим бебето на плаж в часовете преди 10 ч. сутринта и след 17 ч. Слънчевите изгаряния в детска възраст са извънредно рискови. Кожата има памет и в зрелост може да отговори с рак. Именно на модата по слънчевите бани учените отдават многократното нарастване на рака на кожата и рака на гърдата в днешно време.

И това е потребно - Мазила предизвикват алергичен дерматит при излагане на слънце - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

Дори и единствено при разходка, откритите елементи на децата би трябвало да са намазани със слънцезащитна козметика с висок фактор. Много родители си мислят, че излагането с часове на слънце води до повишение на витамин D. Всъщност, за синтеза на витамин D са нужни едвам 15 минути на ден на слънце. Модерните в последно време очила за най-малките също би трябвало да бъдат деликатно подбрани, с цел да не увредят очите. Некачествените тъмни стъкла уголемяват зениците, през които необезпокоявано проникват UV-лъчите и могат да доведат до съществени проблеми. Задължителен аксесоар са шапките- в светли цветове и от естествени материи.
Опасността от слънчево изгаряне не е единствената, която дебне децата на плажа. Прегряването и обезводняването също могат да доведат до съществени последствия при най-малките. Много е значимо родителите да наблюдават дали детето приема задоволително течности и дали не наподобява непривично отпуснато. Особено нездравословна процедура е да се оставя бебето в количка на плажа, защото затворената среда още повече покачва температурата.

„ В съвсем 30-годишната си процедура неведнъж съм виждала бебета със слънчеви изгаряния или обезводнени след плаж. Проблем е, че признаците не се появяват незабавно и родителите могат даже да не осъзнаят, че са прекалили, до момента в който са на плажа. Голяма част от уврежданията от ултравиолетовите лъчи се случва няколко часа откакто сме се излагали на слънце. “ изяснява доктор Търнева.

„ При дребните деца прекаляването с плажа протича доста драматично- може да се появят обриви, температура, даже рани от изгаряне, обезводняване.Не са редки случаите, в които се стига до реанимация на детето. Всички родители би трябвало да наблюдават за признаци на обезводняване през лятото и в случай че усетят детето си неенергично, отпуснато, в случай че детето стартира да повръща- да потърсят здравна помощ. “ поучава неонатологът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР