В началото на летния сезон по пътищата край Разлог и

...
В началото на летния сезон по пътищата край Разлог и
Коментари Харесай

Внимание, шофьори! Живи капани дебнат водачите навсякъде край Разлог и Банско

В началото на летния сезон по пътищата край Разлог и Банско водачите би трябвало да внимават поради безпризорни домашни животни, които постоянно са на " паша " на асфалта на пътищата. Оставените без контрол четириноги - овце, кози, крави и коне, излизат ненадейно на пътното платно и провокират произшествия.

Живите клопки дебнат водачите съвсем на всички места в района. Проблемът е, че животните са на паша до самите пътни сектори. Навътре в полето съвсем всичко е засято със аграрни култури и по тази причина крави, коне и овце пасат до пътищата. Често с тях няма пастири и животните изскачат на пътя. Най-опасни са завоите, където няма видимост, както и тези места, които са обрасли с шубраци и дървета. " Положението към този момент не се търпи. Нека се вземат ограничения от централната и локалната власт, с цел да спрат тези произшествия. Да се усилят на притежателите им наказванията ", споделят водачи от Разлог и Банско.

Те считат, че с въвеждането на по-строги наказания за животновъдите ще се лимитират пътните катастрофи с четириноги в региона, написа в. " Стандарт ". Най-опасни са безстопанствените коне, които от време на време минават през шосето в галоп и няма никакъв късмет за водачите да реагират и да избегнат конфликта. Кметовете на двете общини са безапелационни, че се постановат промени в самата нормативна уредба. Защото има пропуски в цялата система - кой управлява, кой глоби. Общински чиновници хващат безпризорни животни, само че няма по какъв начин да потвърдят чии са, защото не са маркирани.

Всички животновъди са предизвестени да не оставят без контрол животните си, само че доста от тях не съблюдават наредбите. Кметът на община Банско - Георги Икономов, е инициирал промени в Закона за запазване на селскостопанското имущество. Според него сегашният е извънредно стар и трудноприложим към днешните условия, като не води до ефикасни санкции на отговорните стопани, които пускат свободно и без контрол животните си, съсипващи непознато имущество и предизвикващи пътни произшествия. " Законът би трябвало да бъде изменен, измененията съм внесъл преди няколко месеца в Националното съдружие на общините. Ще разгадавам и на поддръжка от депутатите в сегашния парламент. Когато са наложени наказания и санкции на хора, чиито животни са унищожили непознати аграрни земи, те нормално се апелират в съда и падат, тъй като нормите, които са записани в закона не са справедливи, не са изчистени, с цел да може да се потвърди съответното нарушаване ", счита Икономов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР