В началото на февруари влизат в сила първите законови разпоредби

...
В началото на февруари влизат в сила първите законови разпоредби
Коментари Харесай

Първият закон за напълно безпилотно шофиране влиза в сила в Шанхай

В началото на февруари влизат в действие първите законови разпореждания за изцяло самостоятелно независимо шофиране в региона Пудун, гр. Шанхай.

Всеки ден повече от 15 000 контейнерни камиона минават през моста „ Цао‘ъ дзян “ на автомагистралата „ Дзяшао “ - единствената връзка сред дълбоководното пристанище Яншан и останалата част от Шанхай. Отскоро по моста се движат голям брой по-специални камиони, част от новия пилотен план за самостоятелно независимо шофиране.

„ Характерна линия на тези самостоятелни камиони е, че те могат да поддържат отдалеченост между тях от единствено 20 метра. Това усилва потенциала на моста и усъвършенства доста трафика. Това съобщи Джоу Ган, тестов инженер на системите в Центъра за самостоятелно шофиране към Shanghai Utopilot Technology, един от основните разработчици на плана за самостоятелните камиони. „ Нашите оперативни самостоятелни камиони към този момент работят 24 часа дневно. “ Въпреки, че формалното законодателство, което влезе в действие тези дни е напълно ново, то е резултат от тригодишната пилотна стратегия. Автономните камиони работят към този момент три години, през които са транспортирали съвсем 170 000 контейнера сред пристанището Яншан и контейнерния център в Линган.

В самостоятелните транспортни средства в Китай е всекидневно да видите чиновник по сигурността на шофьорската седалка, който да следи работата и да предприеме дейности при положение на изключителна обстановка. В тези камиони, обаче, към този момент няма подобен чиновник. Разработчиците са извънредно сигурни в способността на транспортните средства независимо да доближат дестинацията си без каквито и да е проблеми. Utopilot стартира да употребява безпилотни камиони в част от своите планове още в края на декември, след години на проучвания и разработки и милиони километри проби.

„ В предишното самостоятелното шофиране беше въпрос на допълнение. Наемането на чиновник по сигурността нормално е по-скъпо от наемането на обичаен водач, което води до по-високи разноски за нашите транспортни средства. Но камионите към този момент са „ трудоспособни “, което за нас значи и понижаване на разноските. Тези средства ние може да влагаме към този момент на други места в плана, с което още по-бързо да увеличим качеството на услугите и да достигнем още по-добри резултати в най-скоро време. Очакваме огромен напредък за нашата промишленост “, съобщи Уан Жуй, основен изпълнителен шеф на Shanghai Utopilot Technology.

Уан добавя, че все още задачата на компанията им е всички камиони от плана да реализират цялостна автономия, като контрола на сигурността ще бъде редуциран до ръководство от централата за дистанционно управление на камионите. В момента един човек следи пет камиона едновременно, само че през втората половина на тази година един човек ще може да следи 50 камиона.

През 2018 година Шанхай издаде първите регистрационни номера в Китай за тестване на интелигентни свързани транспортни средства. Оттогава промишлеността напредва с цялостна скорост със самоуправляващи се камиони, таксита и рейсове. Но през последните пет години целият пазар обръща огромно внимание на сигурността и отговорността при злополуки, преди самоуправляващите се транспортни средства да влязат в в действителност безпилотни търговски интервенции. Затова това ново законодателство е толкоз значима стъпка към практическото осъществяване на задачите на промишлеността.

„ Законодателството бележи основна повратна точка за промишлеността за самостоятелно шофиране от тестване на технологии до търговски интервенции ", споделя Уан. „ В момента създаваме още по-голям маршрут, който обгръща още няколко контейнерни центъра и околните индустриални региони на пристанището. По-важното е, че ще разпространяваме този модел пред цялата страна и пред останалия свят. Тази година си поставихме за задача да разтеглим услугите си в области като стоманодобивни фабрики, логистични паркове и мини. "

Новото законодателство за първи път дефинира стандарти за отговорност при безпилотно шофиране. То също по този начин акцентира сигурността на данните, като споделя, че данните, генерирани от самостоятелното шофиране, би трябвало да бъдат качени в държавна платформа.

„ Законодателството прави гарантирането на сигурността на технологията отговорност на компанията. Ако се случи нещо ненадейно, технологията би трябвало да може да избегне случай или да сведе до най-малко въздействието му ", споделя Уан Дзинчуен, заместник-директор на катедрата по автоматизация във факултета за осведомителни технологии и електротехника в Шанхайския транспортен университет (Shanghai Jiaotong Daxue). „ Новото предписание за сигурност на данните също по този начин оказва помощ да се избегне разкриването на данни по отношение на страната или друга информация за пътната сигурност. "

Според професора новото законодателство ще работи като катализатор за отключване на евентуални усъвършенствания в технологията за самостоятелно шофиране. „ В бъдеще технологията за самостоятелно шофиране би трябвало да може да се приспособява към всички вероятни сюжети на пътищата, а транспортните средства би трябвало да могат безвредно и устойчиво шофиране в региони без маркировка на лентата или с доста пешеходци. "

Общинската администрация възнамерява в най-скоро време да разгласи първата група отворени пътища особено за самоуправляващи се интервенции в региона Пудун, гр. Шанхай.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР