В началото на февруари българската публика ще види премиерата на

...
В началото на февруари българската публика ще види премиерата на
Коментари Харесай

Българска песен звучи във фаворит за Оскар. Филмът вече взе „Златен глобус“

В началото на февруари българската аудитория ще види премиерата на кино лентата „ Баншите от Инишерин “ на режисьора Мартин Макдона. Лентата е измежду любимците за Оскар, а в основните функции са Колин Фарел и Брендан Глийсън.

„ Баншите от Инишерин “ получи три от най-големите награди „ Златен глобус “ на гала в Бевърли Хилс, Калифорния. Режисьорът и сценарист Мартин Макдона получи „ Златен глобус “ за най-хубав сюжет за продукцията. Тя завоюва и премията за най-хубава комедия. За работата си в нея с глобус си потегли и Колин Фарел.

На фестивала във Венеция продукцията отнесе влиятелните награди за най-хубав сюжет на Макдона, както и за най-хубава мъжка роля на Колин Фарел.

„ Баншите от Инишерин “ стартира по непредвиден за нас, българите, метод. Докато героят на Колин Фарел върви, в непосредствен проект се чува песента „ Полегнала е Тодора “, изпълнена от „ Мистерията на българските гласове “, отбелязва БНР.
Красивата фолклорна ария
е обработена от Филип Кутев за осъществяване от многогласен национален хор и се е наложила като една от най-популярните български национални песни по света.

„ Баншите от Инишерин “ е определян от рецензията като черна комедия. Лентата е изпълнена с тъмен комизъм алегория за накърнено другарство и заплахите от дребните обиди. Заснета е на извънредно красиви местоположения в Ирландия, а за още по-голяма достоверност актьорите приказват локалния акцент отпреди 100 години.

Българският фолклор нееднократно е употребен в касови кино продукции. Характерни за България вокали, изпълнени от Радка Варимезова, звучат във фантастичния екшън на режисьора Джеймс Камерън „ Аватар “ – една от най-успешните продукции за всички времена с 9 номинации за „ Оскар “.

Народната ария „ Планино, остаряла планино “ на композитора Стефан Драгостинов е декор на спиращи дъха подводни пейзажи в документалния филм
„ Срещи на края на света “
на режисьора Вернер Херцог. Изпълнението е на женски хор към фолклорния отбор „ Филип Кутев “.

Гласове от Лондонския български хор пък звучат в холивудската продукция „ Троя “, както и във кино лентата „ Кралицата дева “ за живота на Елизабет Първа.

Емблематичната за Тракийската ни фолклорна област ария „ Притури се планината “, в интерпретацията на световноизвестния хор „ Мистерията на българските гласове “, е включена във кино лентата „ Исус от Монреал “ (1989 г.). Тяхно осъществяване, само че на друга прелестна българска национална ария – „ Зайди, зайди, ясно слънце “, звучи и на финала на продукцията „ 300 “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР