В началото на днешното заседание депутатите едва събраха нужния кворум

...
В началото на днешното заседание депутатите едва събраха нужния кворум
Коментари Харесай

Заради Симеонов: ДПС и БСП не се регистрираха в парламента, мнозинството едва събра кворум

В началото на днешното съвещание депутатите едвам събраха нужния кворум от 121 народни представители, с цел да стартират работа. 

На болшинството в Народното събрание му трябваха три опита, след които съумяха да се съберат тъкмо минималния брой нужни за кворума народни представители - 121. На ГЕРБ и " Обединените патриоти " им трябваше помощта на " Воля ", с цел да обезпечат нужното болшинство. Последният необходим глас беше обезпечен от самостоятелния народен представител Спас Панчев. До юни той беше народен представител от левицата, само че по-късно групировката му напусна обединението на Българска социалистическа партия и той излезе от парламентарната група на социалистите. 

" Дошъл е на работа, благодарим му за това. На Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи по какъв начин да им благодарим, не са пристигнали на работа ", разяснява депутатът от ГЕРБ Тома Биков във връзка обезпечения от Панчев кворум.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се регистрираха нито един път, депутатите им стояха в коридорите, докато мнозинството събираше кворум. Причината - и двете обединения са подготвени да не вземат участие в събирането на кворум, докато вицепремиерът Валери Симеонов не бъде освободен от поста си. Двете партии обаче споделят, че не са съгласували дейностите си. 

От ГЕРБ подчертаха, че решението на Българска социалистическа партия и ДПС е изгубило един час от работата на депутатите. " Ще го прежалим този един час, само че хората дано да гледат, да видят кой работи и кой не работи ", сподели Биков.

Лидерът на " Обединените патриоти " в Народното събрание Волен Сидеров реагира надалеч по-небрежно на мъчно събрания кворум. " Е, случвало се е и различен път ", сподели той.

" Майките на деца с увреждания още са на открито. Тази палатка ни припомня, че не сме свършили работата си. Единственото, което се случи за последните месеци е, че те прибавиха още едно свое искане - оставката на Валери Симеонов. Ние се солидаризираме с това искане и няма да се записваме в Народното събрание, до момента в който не получим оставката на Валери Симеонов ", изясни решението на социалистите депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък напомни думите на премиера Бойко Борисов от 2013 година, когато беше в съпротива, че обезпечаването на кворум е работа на ръководещото болшинство. 

След събирането на кворума от Движение за права и свободи първи влязоха в зала, а депутатите от ГЕРБ ги посрещнаха с овации. Малко по-късно и от Българска социалистическа партия се причислиха към съвещанието.

Според правилника за работа на Народното събрание съвещанието може да стартира единствено в случай че се записват повече от половината народни представители, които общо са 240. Именно това наложи през днешния ден ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева три пъти да афишира регистрации. При първата в залата имаше единствено 111 депутати, при втората - 116, а при третата тъкмо нужният брой, с цел да стартира работата на Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР