В началото на четвъртата седмица от руската инвазия в Украйна

...
В началото на четвъртата седмица от руската инвазия в Украйна
Коментари Харесай

На живо: САЩ са "силно загрижени", че Китай може да въоръжи Путин; Чехия се затруднява да приеме още бежанци

В началото на четвъртата седмица от съветската инвазия в Украйна обстановката наподобява на кръстопът. От една страна договарянията сред Украйна и Русия към този момент създадоха нещо като чернова за възможен кротичък проект. От друга разминаванията по основни въпроси остават толкоз огромни, че прекъсването на огъня в директно бъдеще към момента наподобява като мираж. Френският външен министър пък напряко разгласи, че Русия " се преструва, че договаря ", а редом води все по-интензивна обсадна война.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере през днешния ден на изключителна среща за Украйна, само че не, с цел да гласоподава план за съветска резолюция, официално отдадена на достъпа до филантропична помощ и отбрана на цивилните. Представителят на Кремъл Василий Небензия е решил да я отдръпна, защото съгласно него западните страни упражняват " невиждан напън " против приемането й. Според дипломатически източници по-голямата част от 15-те страни в Съвета за сигурност са щели да се въздържат при гласуването на документа, тъй като в него не става дума за отговорността на Русия, не я признава за агресор и не приканва за прекъсване на боевете и отдръпване на окупационните войски.
Източник: Reuters
Вместо това Русия ще предложи за следващ път полемика по тематиката за така наречен " американски биолаборатории в Украйна. "
" Капитал " следи онлайн развиването на рецесията: Тук може да наблюдавате основните събития от хода на войната за:,,,,,,,,,. Реклама 17 март07:45Украинските военни към този момент изключват сухопътна офанзива против Киев
Командването на украинската войска е уверено, че съветска офанзива по земя против столицата Киев " не е евентуално да се случи в близко бъдеще ", излиза наяве от неговия финален разследващ брифинг. Като причина за това се акцентира неналичието на опитни командири, тежките загуби и срутва на морала и мотивацията измежду настъпващите сили. В настоящия брифинг на английските въоръжени сили пък се приказва за съществени логистични проблеми, които " попречват Русия дейно да доставя своите предни войски даже с съществени неща като храна и гориво ".

Украинските военни също по този начин настояват, че армията на Путин сега интензивно се пробва да запълни дефицита по линия на живата мощ, ангажирайки наемници от Сирия. Според тях режимът на Башар Асад към този момент е изпратил към 1000 души на украинския фронт. Междувременно в последното си видеоизявление президентът Зеленски се обърна към хората, които обмислят да се причислят към съветските сили, с думите: " Дълъг живот е по-добро нещо спрямо парите, които те ви оферират за къс ".
07:35 Щатски сенатор предлага възбрана за вноса на съветски уранАмериканският сенатор Джон Барасо от Уайоминг е внесъл законопроект, с който да се ограничи вноса на съветски уран за щатските нуклеарни централи и да се наложат наказания на държавната компания " Росатом ". Администрацията на президента Байдън към този момент спря импорта на съветски енергоносители като петрол и полутечен газ, само че към момента преценя дали да направи същото и във връзка с горивото за атомни електроцентрали.В момента Съединени американски щати са международен водач при нуклеарната енергетика с над 90 сходни реактора и са мощно подвластни от вноса на уран. В момента към 16% от този внос е от Русия, а по 22% се падат на Канада и Казахстан. Също по този начин Съединени американски щати внасят от Русия обогатен уран от вида HALEU, който се чака да бъде употребен в идващото потомство нуклеарни централи, които се планува да бъдат създадени в края на актуалното или началото на идващото десетилетие. 07:30САЩ са " мощно загрижени ", че Китай може да въоръжи Путин
Съединени американски щати публично изрази " мощна угриженост ", че Китай може да обезпечи на Русия в допълнение военно съоръжение, с което Кремъл да съживи нашествието в Украйна. Според представителя на Белия дом Джен Псаки отводът на режима в Пекин да осъди дейностите на Русия " приказва доста ". Затова щатският президент Джо Байдън ще бъде прям и пряк в днешния си телефонен диалог с китайския президент Си Дзинпин, разяснява тя. Очаква се двамата държавни глави да се чуят към 15 ч. българско време.
Източник: Reuters Реклама
Също по този начин Псаки твърди, че щатската администрация " не вижда доказателства " Русия да деескалира експанзията си в Украйна. Официален Пекин от своя страна жигосах изказванията на Съединени американски щати като " дезинформация ", а от Кремъл отхвърлиха да са желали от Китай каквато и да е помощ.
07:00 Чехия: Не можем да одобряваме повече украински бежанциЧешкият министър председател Петър Фиала съобщи, че страната не е в положение да приема повече бежанци от Украйна, защото не може да се оправи с вълната от 270 000 украинци, пристигнали от началото на съветската инвазия. Министър-председателят твърди, че държавното управление е на път да изчерпа ресурсите си. " Трябва да признаем, че сме на самия борд безпроблемно да одобряваме бежанци ", споделя той. 06:30В Пентагона считат, че съветската атака е " на процедура замразена "
Висш представител на американското министерство по защитата твърди, че съветският боен прогрес в Украйна сега " на процедура е замразен ". Окупационните войски могат да се похвалят единствено с един нищожен триумф - завладяването на обградения град Изюм сред Харков и Краматорск.

" Те явно не са били готови да бъдат на позицията, на която са сега, към този момент трета седмица - изпитват компликации с обезпечаването на гориво, с храната за войските си и с доставките на оръжие и муниции. И се сблъскват с доста решителна украинска опозиция ", разяснява представителят на Пентагона. Щатският боен счита, че в някои съветски бойни елементи моралът се е сринал поради неприятното водачество и неналичието на информация.
Източник: Reuters Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
Според американския представител нахлуващите сили са почнали да разискват въпроса с обезпечаването на спомагателни доставки, което значи, че са обезпокоени от продължителността на военните дейности. До момента обаче към момента не са им обезпечени никакви нови войски или запаси.
06:00 Европейската галактическа организация приключи план с Русия за марсоходЕвропейската галактическа организация (ESA) е решила да се отдръпна от плана ExoMars, който е взаимно начинание с " Роскосмос " за основаване на роувър, който да изследва повърхността на Марс. Решението е аргументирано със глобите против Москва поради нашествието в Украйна и " трагичните последици " от нея. Дълбоко съжаляваме за човешките жертви и трагичните последствия от експанзията против Украйна ", се споделя в формалното изказване на ESA.Според шефа на " Роскомос " Дмитрий Рогозин решението " ще огорчи всички галактически запалянковци " и го дефинира като " срамно ". Преди няколко дни също по този начин Рогозин заплаши, че без помощта на съветските орбитални капсули Международната галактическа станция прибързано ще падне на Земята. Още текстове, свързани с войната в Украйна: Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР