В началото на 2023 г. в китайската провинция Гансу се

...
В началото на 2023 г. в китайската провинция Гансу се
Коментари Харесай

Шок: Китаец проговаря на древноегипетски след два удара от мълния

В началото на 2023 година в китайската провинция Гансу се случва събитие, което радикално трансформира живота на 38-годишен преподавател по китайски език. За три минути той е ударен от гръмотевица два пъти. След първия удар мъжът бързо идва на себе си и продължава по пътя си, само че единствено няколко минути по-късно се случва вторият удар, който към този момент е нещо необикновено.

Първоначално наподобява, че мъжът е мъртъв. Лежи неподвижно на асфалта, до момента в който обезпокоени минувачи викат кола за спешна помощ. За благополучие лекарите реагират бързо и откарват потърпевшия в болница. Там той прекарва към две седмици в кома. Когато идва на себе си, стартират невероятни промени. Оказва се, че ударите от мълнии са били тежки: както мозъкът, по този начин и тялото на мъжа са повредени.

Загубва част от зрението си, оглушава с едното ухо и има проблеми с паметта.

Но също така се случва нещо, което първоначално наподобява неясно. Съпругата първа видя смяната, когато чува чудноват акцент в речта на брачна половинка си. Първоначално тя взема решение, че се дължи на увреждане на мозъка, само че същинската причина е още по-мистериозна.

Мъжът стартира да мисли и приказва на чужд език, а по-късно да го превежда на китайски. Ставащото е необяснимо.

Оказва се, че мъжът ненадейно е „ усвоил “ древноегипетския език или по-скоро диалекта, на който са общували античните египтяни през 20-14 век пр.н.е. За да се ревизира дали е тъкмо по този начин, мъжът е отведен в Шанхайския музей на галерия, отдадена на Древен Египет. Там учителят по китайски елементарно разчита надписите на средноегипетския типичен език.

Човекът-феномен твърди, че в никакъв случай не е виждал този език, в никакъв случай не го е изучавал и не знае нито една писмен знак или фраза в него. Но откакто е ударен два пъти от гръмотевица, мозъкът му наподобява самичък усвоил древноегипетски.

Сега китайският преподавател е поканен в китайската археологическа общественост, с цел да показва дарбата си. Ако качествата му бъдат доказани, той може да даде забележителен принос в проучването на Древен Египет и да помогне на египтолозите.

Това събитие притегля вниманието на психофизиолозите и невропсихолозите. Как мозъкът на индивида е съумял да придобие информация за средноегипетския типичен език след такова мощно влияние, каквото е ударът от гръмотевица? Изследователите към момента не могат да намерят отговора на този тайнствен феномен. Надеждите са спомагателни проучвания да оказват помощ да се разбере по какъв начин мозъкът е съумял да се препрограмира по подобен метод.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР