В началото на 2023 г. с Постановление на Министерския съвет

...
В началото на 2023 г. с Постановление на Министерския съвет
Коментари Харесай

Пеканов: Съветът за икономически анализи започва дълбока дискусия за икономическите ни проблеми

В началото на 2023 година с Постановление на Министерския съвет беше основан Съвет за стопански разбори, който има консултативен темперамент.

Председател на Съвета е заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, а в състава му са включени икономисти от академичната общественост, в това число от влиятелни интернационалните университети.

Тази промяна поставя основите на развой на стабилно обезпечаване на българското държавно управление и институции със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде насочна точка за по-добри стопански решения, изясни вицепремиерът Пеканов.

„ Имаме потребност от промени и усъвършенствания в структурата на стопанската система ни. Нуждаем се от по-балансирано систематизиране на икономическата интензивност, от добре премислени и целенасочени старания в обществената сфера, от ограничения за битка с демографската рецесия, политики за привличане на повече вложения. Това са рекомендации както от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), по този начин и от редица други организации през годините “, разяснява той.

Съветът ще прави оценка дълготрайните провокации пред българската стопанска система и ще насочва оферти за най-подходящите политики за тяхното превъзмогване. Ще има опцията да изготвя и рекомендации за повишение на успеваемостта на икономическите политики в отговор на настоящите провокации.

Създаването на Съвета е заложено като промяна, планувана в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. С институционализирането на Съвета първата част от тази промяна е изпълнена.

„ Живеем във времена на сериозна дезинформация и би трябвало да поставяме старания българското общество да не бъде залъгвано с подправени вести и информация със подозрително качество, изключително когато се касае за основни въпроси от икономическата сфера. Нуждаем се от повече експертиза, повече разбори, повече добре готови отзиви от учени с интернационално добро име. Целта на Съвета е да усъвършенства полемиките за стопански политики и за значимите решения и промени пред нас – измежду институциите, само че и измежду обществото като цяло “, добави Пеканов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР