В началото на 2020 г. предстои едно наистина интересно листване

...
В началото на 2020 г. предстои едно наистина интересно листване
Коментари Харесай

Иван Житиянов, “Телелинк: Експанзията на нови пазари е водеща направление на стратегията ни

В началото на 2020 година следва едно в действителност забавно листване на компания от ИТ бранша на родната фондова борса. Целите на компанията са свързани и с предложение на новаторски решения и услуги с релативно по-висока добавена стойност. За повече детайлности Infostock.bg потърси Иван Житиянов , изпълнителен шеф на " Телелинк бизнес сървисис груп " АД.

Разкажете ни малко повече за главния бизнес на компанията. Какви са Вашите конкурентни преимущества и къде е мястото Ви на софтуерната карта на България?

Група Телелинк Бизнес Сървисис сплотява компании с офиси в България и Западните Балкани и клиенти в над 30 страни. Предоставяме редовно интегрирани решения и услуги, основани на технологии от водещи международни производители и лични разработки в региона на осведомителните и информационните технологии (ИКТ). На общата софтуерна карта на ИТ бранша, това ни слага в категорията на по този начин наречените " систематични интегратори ". Като такива се разграничаваме от производителите и дистрибуторите на ИКТ съоръжение и програмен продукт по добавената посредством услугите стойност на предлаганите решения. Различни сме и от типичните разработчици на програмен продукт, защото предлагаме доста по-комплексни решения.

Групата е фокусирана в седем съществени софтуерни области, включващи решения за: телекомуникационни оператори; корпоративни комуникации; частни и облачно основани осведомителни центрове; по този начин наричаната от нас lean infrastructure; разработка на приложения; решения за офис производителност; и осведомителна сигурност. Радваме се на поддръжката на водещи софтуерни сътрудници като Cisco Systems, DellEMC, VMware, IBM и Microsoft, както и на необятна гама други водещи снабдители на технологии. Предоставяме и цялостен цикъл от свързани услуги, от разбор на потребностите на клиента и проектирането на системи до тяхната поддръжка, както и поемането на цялостни ИТ процеси и функционалности на клиенти посредством предоставяните от нас ръководени услуги.

По отношение на обслужваните браншове се отличаваме със мощно позициониране в телекомуникационния, банковия и здравния бранш и бранша на комуналните услуги, както и в обществения бранш. При все това предлаганите решения не са лимитирани до тях и работим за необятна гама от клиенти и в най-разнообразни други сфери. Към тях се числят и задгранични локални и мултинационални компании, които обслужваме отдалечено на планова и постоянна база в разнородни точки на наличие по света.

Дългогодишното сполучливо наличие на Групата посредством " Телелинк бизнес сървисис " ЕАД в България ни подрежда измежду водещите систематични интегратори с изразени конкурентни преимущества в даването на услуги и реализацията на сложни и новаторски планове посредством един от най-големите и добре проведени екипи от сертифицирани експерти в Източноевропейския район.

Какви финансови резултати очаквате за актуалната 2019-та година и какви са финансовите ви цели за идващите няколко години?

В сходство със отговорностите ни на обществено сдружение резултатите ни за 2019 година ще бъдат оповестени не по-късно от плануваните в закона периоди през м. януари и февруари 2020 година

Предвид разпознатите пазарни благоприятни условия, конкурентните преимущества и дефинираната тактика за разгръщане на Групата както на съществуващи, по този начин и на нови пазари, упованията за бъдещето са несъмнено позитивни. В това число, задачите ни са свързани с повишаването както на размера, по този начин и на " качеството " и рентабилността на приходите в следствие от предпочитания фокус върху новаторски решения и услуги с релативно по-висока добавена стойност.

Планирате ли по-значителни вложения, поглъщания, или агресия на нови пазари?

Към момента вложенията на Групата в дълготрайни материални активи остават свързани най-вече със закупуването на съоръжение, предоставяно на клиенти за прилагане по дълготрайни контракти за ръководени услуги. Доколкото експанзията по това направление е една от главните цели на тактиката ни, упованията ни са тези вложения да продължат да нарастват доста в средносрочен проект. Както до момента, чакаме и в бъдеще те да бъдат финансирани с контракти за финансов лизинг.

На този стадий нямаме дефинирани съответни планове за придобивания на сдружения или действия. При все това, те са евентуална част от тактиката на Групата и ние оставаме отворени към такива благоприятни условия, които биха спомогнали за реализирането на синергии и ускорение на експанзията в нови категории клиенти и пазари. Една от задачите на сегашния листинг на ТБС Груп е точно улеснението на бъдещия достъп до обществено финансиране при положение на нужда от спомагателни финансови запаси за реализирането на такива бизнес комбинации.

Експанзията на нови пазари несъмнено е едно от водещите посоки на тактиката ни, което започва още през 2019 година с основаването на сдруженията на Групата в Албания и Македония. Сред задачите са и навлизането на други основни Балкански пазари като Хърватия и Румъния. С изключение на възможни придобивания за ускорение навлизането в тези пазари, последното не е обвързвано със основни финансови вложения, а по-скоро с оперативни разноски.

Какво е да си софтуерна компания в България? Срещате ли компликации при намиране на фрагменти и по какъв начин се справяте с конкуренцията на огромни интернационалните компании?

Да си софтуерна компания на неголеми и приблизително развити по мярка ИТ пазари като България, както и на по-слабо развити като да вземем за пример Албания, е и предизвикателство, и опция, а до известна степен и задача.

На първо място, по-слабата степен на развитост основава огромни благоприятни условия за въвеждането на новаторски технологии, налагащи се на развитите западни пазари, както и за адаптирането им към особеностите на локалния пазар. Това са области, в които ТБС се е доказвало неведнъж в своята история, от внедряването на първите телекомуникационни мрежи от ново потомство през 2004-2007 година до адаптирането на сложни решения за кибер сигурност за българския обществен и частен бранш от 2017 година до момента.

От друга страна, броят и относителният дял на " цифрово зрелите " организации на тези пазари е към момента стеснен, което лимитира броя клиенти с подготвеност за въвеждане на новаторски и сложни решения и услуги от по-висок софтуерен клас или изискващи по-висока степен на ИТ аутсорсинг в редица продуктови области. Относително по-малко са и задоволително огромните и разгърнати като конструкция организации, в които някои от най-прогресивните и огромни решения биха били стопански целесъобразни. Всичко това постанова еластичен и диференциран метод към тези пазари посредством сегментирането на клиентите по учредителен мащаб и равнище на софтуерна зрялост и адресирането им с подобаващи категории решения и услуги. С това са свързани и някои съществени аспекти на нашата тактика като възходящата ориентировка към световния пазар на софтуерно зрелите мултинационални компании с ръководени услуги и прогресивни решения (облачни инфраструктури, платформи, осведомителна сигурност...), както и адресирането на разрастващите се и по-малко огромните клиенти на Балканите с оптимално опростени и ефикасни решения (например Office 365, осведомителна сигурност като услуга...) като насочна точка за тяхното бъдещо софтуерно развиване.

Именно в това се състои значително и задачата на Групата - да опростява в оптималната степен метода на даване на комплицираните софтуерни решения и да съпътства своите клиенти в тяхното софтуерно развиване.

Предвид високото търсене, процесът по набиране на ИТ фрагменти фактически става все по-силно конкурентен, само че ТБС остава измежду най-атрактивните работодатели. Основните ни " оръжия " в привличането и ръководството на човешките запаси постоянно са били самодейният метод в идентифицирането и " вложенията " в развиването на млади гении, гъвкавата ни организация и атрактивните благоприятни условия за развиване и директно присъединяване в дефинирането и осъществяването на новаторски и огромни планове на най-високо равнище. Това ни отличава от западните компании, които имат доста по-малко гъвкава конструкция и употребяват локалните си центрове и фрагментите в тях най-вече като всеобщ запас с поддържаща роля.

Защо се обръщате към борсата и по какъв начин очаквате публичността да повлияе на Вашия бизнес?

На първо място, считаме, че бизнес моделът и организацията на Групата са достигнали нужната степен на зрялост и атрактивност, тъй че да бъдат легитимирани обществено посредством привличането на както на институционални, по този начин и на самостоятелни вложители. Това ще спомогне за известността на Групата както измежду капиталовата общественост в България, където осъществяваме огромни и публично значими планове, по този начин и измежду евентуалните ни клиенти във и отвън страната. Вярваме, че общественият статут е в допълнение удостоверение за качеството на ръководство на Групата, както и на нашата бизнес организация, практики и услуги.

Считаме и че високото равнище на корпоративно ръководство и бистрота, които вкарваме по отношение на обществения ни статут, също ще спомогнат за следеното и оптимално рентабилно разрастване на нашата тактика.

Както към този момент загатнах, " листването " ни на Българска фондова борса е значимо от позиция на бъдещото привличане на обществено финансиране при нужда от такова за задачите на възможни придобивания и сходни капиталови планове.

Коя е главната причина да измененията периода на листването на компанията от ноември 2019 година на началото на идната година и за какво решихте да предложите за търговия тъкмо " до 30% от от съществуващите акции " на Телелинк бизнес сървисис груп?

Първоначалният период беше комуникиран на база на първия механически вероятен миг за реализация поради периодите за правене и потвърждаване на Проспекта. Считаме, че спомагателното време след този миг ще даде опция за запознаване на по-широк кръг вложители с компанията и предлагането, тъй че те да могат да се включат равнопоставено в първата негова фаза, планувана за м. януари 2020 година

Причината да бъдат препоръчани към този момент издадени акции е, че все още Групата посреща сполучливо капиталовите си потребности с микс от лични средства, кредитни линии и финансов лизинг и няма непосредствена потребност от спомагателен капитал. Предлагат се до 30%, защото актуалните акционери не престават да имат вяра в капацитета на компанията и повишението на нейната стойност във времето, заради което биха желали да продължат да вземат участие в капитала й, дружно с новите вложители.

*Иван Житиянов стартира кариерата си когато е на 15 години и работи като софтуерен Java програмист. След четири години опит като програмист за две компании, той взема решение да следва пристрастеност която има от доста години - тази в областта на мрежовото свързване. За да развие уменията си в мрежови системи, той стартира работа в Орбител, една от най-бързо разрастващите се телекомуникациионни компании в България в първите години след демократизацията. Иван стартира да работи в Телелинк през 2006 година, като не стопира да търси многообразие от планове, придобивайки опит в разнообразни сфери от бизнеса. Въпреки че през последните 12 години е управлявал разнообразни сегменти и екипи в Телелинк, той остава зает в техническата част на съвсем всяка област от бизнеса. През юли 2019, " Телелинк Бизнес Сървисис " се трансформира в група от сдружения, състояща се от няколко компании, опериращи в седем страни, а Иван Житиянов става неин основен изпълнителен шеф.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР