В началото на 2019 г. сондата Нови хоризонти ще достигне

...
В началото на 2019 г. сондата Нови хоризонти ще достигне
Коментари Харесай

Как да предложите и да гласувате име на предшественика на Плутон

В началото на 2019 година сондата " Нови хоризонти " ще доближи една от най-външните точки на Слънчевата система – Пояса на Кайпер. Това е вторият астероиден пояс в системата и новата цел на задачата на НАСА. Първата към този момент беше осъществена, като сондата събра задоволително информация и направи хиляди фотоси на планетата-джудже Плутон.

" Нови хоризонти " доближи Плутон в средата на 2015 година Мисията беше избрана от американската галактическа организация като безспорен триумф. НАСА се похвали, че апаратът е съумял да събере всичката информация, ко ято учените са очаквали. След обстоен разбор с какъв брой още гориво разполага сондата беше взето решение тя да продължи по пътя си, като първо ще изследва няколко обекта от Пояса на Кайпер, след което даже ще напусне Слънчевата система.

Пояса на Кайпер е формиран от дребни тела или остатъци от образуването на Слънчевата система. Въпреки че доста метеорити са формирани от скали и метали, множеството обекти в него са формирани главно от замръзнали субстанции като метан, амоняк и вода. Освен Плутон, в Пояса на Кайпер са ситуирани още две публично приети планети-джуджета - Хаумея и Макемаке.

Сега задачата пред " Нови хоризонти " е обектът 2014 MU69. Според учени от негови аналози са се слепили планетите-джуджета. Т.нар. предходник на Плутон се намира малко в страни от истинската траектория на сондата и екипът на " Нови хоризонти " промени курса на апарата, като го накара да се движи със скорост 57 м/с в посока на обекта.

 Плутон
© Nasa, NASA.gov

Плутон

Очакванията на НАСА са 2014 MU69 да даде още повече детайлности за появяването на Слънчевата система. От организацията прецизираха, че това ще бъде най-далечната планетарна среща в историята на космонавтиката. И тъкмо тъй като чакат огромни вести, от НАСА потърсиха за помощ всички хора, които се интересуват от задачата на " Нови хоризонти ", като ги приканиха да предложат ново име на обекта.

На уеб страницата http://frontierworlds.seti.org всеки може да предложи ново име на 2014 MU69. Има алтернатива и за гласоподаване за най-хубавите хрумвания. Кампанията ще продължи до 1 декември, а при започване на януари НАСА ще разгласи спечелилия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР