В началото на 1945 г. става очевидно, че Втората световна

...
В началото на 1945 г. става очевидно, че Втората световна
Коментари Харесай

Нацистките учени, които СССР открадна

В началото на 1945 година става явно, че Втората международна война е към своя край и, като през днешния ден погледнем обратно, и Съюз на съветските социалистически републики, и Съединени американски щати към този момент се приготвят за Студената война. И двете страни имат проекти да разработят ужасяващи нови оръжия въз основа на съществуващите им атомни стратегии и ракети. В края на войната и Съединени американски щати, и Съветският съюз са наясно със силата на немската ракетна стратегия и че тя е по-напреднала от техните лични стратегии.И двете страни желаят да привлекат научните качества на членовете на немското ракетно изпитание, които да им оказват помощ за създаването на техните атомни стратегии, и и двете страни съумяват да реализират това.Докато приносът на Вернер Хайзенберг и Вернер декор Браун към американския план Манхатън е относително добре документиран, по-малко се знае за немския принос към руската стратегия.

 Bundesarchiv Bild 183 K0917 501 Prof. Manfred v. Ardenne 696x495 1 600x427 - Нацистките учени, които Съюз на съветските социалистически републики открадна
Барон Манфред декор АрденЕдин от значимите участници в тази стратегия е барон Манфред декор Арден – надарен академик, приет за голям брой изобретения, който има и 600 патента на неговото име, в това число първия сканиращ електронен микроскоп с висока разграничителна дарба. По време на войната той създава първия широколентов усилвател и основава постоянна радиосистема в Германия.Тъй като живее в окупираната от Русия зона в Германия, той осъзнава, че дружно с доста от неговите сънародници, ще би трябвало да работи за препоръките. Съответно той сложи табела с надпис „ Добро пожаловать “ („ Добре пристигнали! “) пред имението си покрай Берлин.
След руската окупация на Берлин, Лаврентий Берия, шеф на атомната стратегия на Съюз на съветските социалистически републики, упорства декор Арден да спре работата си в региона на електрониката и да се концентрира върху програмата. Вместо да работи върху самата бомба, декор Арден съумява от своя страна да убеждава Лаврентий да му разреши вместо това да работи върху процеса на делене на изотопите, като да вземем за пример уран-235.Той направи това в нова лаборатория, ситуирана в град Сухуми, през днешния ден известна като Абхазия, на източния бряг на Черно море, с личен състав от над 100 души, особено разпределени за него.Фон Арден е доста сполучлив в програмата и е почетен с премия Сталин през 1947 година, а по-късно, през 1953 година, получава и първа степен на оценката. През 1955 година се завръща в Източна Германия, където продължава да работи в региона на физиката и медицината.

 30506 4867 1311337681 - Нацистките учени, които Съюз на съветските социалистически републики открадна
Густав ХерцВ допълнение към декор Арден, други немски учени, които са принудени да служат на Съветския съюз, са физикът и лауреат на Нобеловата премия Густав Херц; физикът Макс Волмер, който продължава да управлява Източногерманската академия на науките; и Макс Щеенбек, който подхваща значими проучвания в атомната област.Общо над 300 немски учени са назначени да работят за Съюз на съветските социалистически републики.Още един от тях е Николаус Рил, който е роден в Санкт Петербург, Русия през 1901 година През 20-те години се реалокира в Германия… единствено с цел да се озове назад в Русия 20 години по-късно. Той е преследван както от американците, по този начин и от препоръките, и защото препоръките стигат до него първи, Рил е изпратен във фабриката „ Електростал “ покрай Москва, където дружно с екипа си основават уран за атомната бомба.Той е почетен със званието Герой на социалистическия труд за работата си и е единственият немец, който получава тази чест. Парите, които получава с медала си, подарява на немските военнопленници, които са принудени да работят във фабриката.Към края на 1949 година, препоръките към този момент имат своята атомна бомба и до 1950 година работата на немските учени е приключена, тъй че те се връщат в Източна Германия. Много от тях, в това число Рил, съумяват да се отклонят на Запад.В днешно време е всекидневно страните да се конкурират за услугите и гениите на високообразовани и квалифицирани учени. Нито една страна няма всички умения, от които се нуждае, и въпреки че преследването на немските учени е извънредно заради края на войната, високите умения и през днешния ден са обект на интернационален интерес.Източник
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР