В началото на 1941 г. Сталин твърдо е решен да

...
В началото на 1941 г. Сталин твърдо е решен да
Коментари Харесай

22 юни. Как Русия проспа началото на войната срещу нея

В началото на 1941 година Сталин твърдо е решен да се разправи с Военното разузнаване, което се трансформирало в „ страна в страната “. Не обръщал внимание на информациите на ГРУ, а част от управителния състав на секретните служби били задържани за шпионаж, изменничество и Бог знае още защо. Някои са разстреляни, дреги изпратени в Сибир.
Днес е 22 юни. Ще напомним някои неща, за които десетилетия наред не се е споменавало съвсем нищо.

През 1940 година от Сухопътните войски на Съюз на съветските социалистически републики са уволнени, пенсионирани и дадени на съд 48773 души. От Военно-въздушните сили са освободени по разнообразни аргументи 5616 души, а от Военно-морския флот – над 3000 индивида единствено от командния състав. На репресии са подложени множеството от членовете на Централното ръководство на Народния комисариат по защита и огромна част от командващите военните окръзи. Под ударите на ЧК падат 27 командващи на корпуси, 96 командири на дивизии, 184 командири на полкова, 11 командващи на Военновъздушни сили в разнообразни военни окръзи, 12 командващи на авиационни дивизии и 4-ма от основния щаб на флота.

Лаврентий Берия докладвал на Сталин: Вашите разпоредби и препоръки са изпълнени, други Сталин. Подмяната няма да окаже никакво влияние, тъй като нищо не ни заплашва.

Нищо не ни заплашва… Само дето Хитлер към този момент е начертал на щабните карти направленията на основния удар против Съюз на съветските социалистически републики.

Вече са известни секретни до неотдавна стенограми от навечерието на нападението.

16 юни 1941 година

Откъс от диалога на зам.-наркома (зам.-министъра) на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики Вишински с краткотрайния полномощен дипломат на Англия в Москва Багалем.

Багалем отбелязал, че разследващи източници на Лондон оповестяват, че Германия се готви да нападне Съюз на съветските социалистически републики всеки миг.

Вишински се засмял: Слухове, клюки, пресилени от английските вестници. Съюз на съветските социалистически републики няма никакви учредения да се тревожи. Да се тревожат други .

Ударът на Сталин върху разузнаването е изключително бутален то

Но в този миг. Пристигащите известия и доказателства за готвеното нахлуване против Съветския съюз са отхвърляни високомерно и с обидни думи. Включително донесенията от София, излъчени от ген. Владимир Заимов.

Военният аташе на Съветския съюз във Франция ген. Иван Суслопаров написа сутринта на 21 юни 1941 година В грама до Кремъл, че на идващия ден – 22 юни – Германия ще нападне руската страна. Информацията е доказана от дълогодишния сътрудник на съветското военно разузнаване и именит разузнавач Леополд Трепер. Върху този отчет Сталин написал собственоръчно: „ Тази информация е британска провокация. Научете кой е написал това и го накажете “.

Връх на дилетанщината и нелепостта обаче е докладна бележка на Лаврентий Берия до Сталин от 21 юни. В нея Берия упорствал за отзоваване и сурово наказване на руския дипломат в Берлин Владимир Деканозов, „ Който продължава да ме бомбардира с дезинформация за някакво нахлуване на Хитлер против Съюз на съветските социалистически републики. Съобщава ми, че това „ нахлуване “ ще се случи на следващия ден. Същото твърди и ген. Тупиков, боен аташе в Берлин. Този простак военачалник твърди още, че три групи армии на вермахта ще тръгнат към Москва, Ленинград и Киев “.

Известна е и резолюцията на Сталин върху известието на Военното разузнаване: „ Може ли вашият „ източник “ от щаба на немската авиация да върви на пу….а си майна. Той не е „ източник “, а дезинформатор “.

Ген. Михаил Воронцов също неведнъж изпращал информации от Германия, че Берлин се готви да нападне Съюз на съветските социалистически републики.

Източниците се оказват прави. Обитателите на Кремъл – не.

Оказва се прав и ген. Заимов, който изпраща информации с доста точни параметри за напредването на немски войски към Съюз на съветските социалистически републики.

В последна сметка победиха народът, командирите и бойците. Цената: 27 млн не доживяха успеха.

Политиците разпореждат парадите и връчват медали.

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР