В началото мнозина бяха шокирани от санкциите и инфлацията. Но

...
В началото мнозина бяха шокирани от санкциите и инфлацията. Но
Коментари Харесай

Абсолютно правилно: руснаците още подкрепят войната в Украйна

В началото мнозина бяха шокирани от глобите и инфлацията. Но към този момент привикнаха и с това. Повечето руснаци към момента поддържат войната в Украйна, само че не от войнствена еуфория, а тъй като считат, че нищо не зависи от тях, написа в собствен материал.

Пенсионерките Лидия, Ирина и Любов се разхождат по крайбрежната алея на река Москва. Фактът, че съветската войска води война на 1000 километра от тях - в Украйна - им се коства „ безусловно вярно “. Съжаляват само за “нашите млади, здрави, умни момчета, които умират там - поради тези фашисти ", изяснява една от трите. 

Те описват по какъв начин Съединени американски щати и НАТО отровили Украйна с техните пари, оръжия и ненавист. И по тази причина Русия трябвало да работи. Това е един роман, който може да бъде чут съвсем всеки ден по съветската държавна телевизия. Владимир Путин го повтаря постоянно като причина за започването на така наречен “специална военна интервенция за отбрана на Донбас ”. Според социологическите проучвания болшинството от руснаците и в този момент поддържат войната в Украйна. 

Руснаците считат, че от тях не зависи нищо

Броят на тези, които поддържат войната, е намалял “съвсем малко, може би единствено с няколко % ”, споделя Денис Волков от реномирания социологически център “Левада ”. Съответно и броят на тези, които въобще не поддържат военната акция, леко се е повишил. Но в общи линии равнищата на поддръжка “са сходни с тези през февруари ”, изяснява Волков.

Волков взе участие в изследванията на публичното мнение, съгласно които първоначално към 80% от интервюираните са подкрепяли “военната акция ”. Според него това не е израз на някакъв всеобщ екстаз от военните дейности, а по-скоро базисна социална настройка. Това е „ поддръжка за политическото управление ” и израз на доверие, че “то вероятно въпреки всичко знае какво е вярно ”. На процедура това означа, че руснаците напълно трансферират отговорността за войната на политиците, в това число и тъй като считат, че по този начин или другояче не могат да трансформират нищо.
Противниците на войната са с вързани ръце

Същото чувство ненапълно блокира и съперниците на нашествието. Още при започване на войната митингите бяха рисковани. А в този момент, след приемането на редица законодателни промени, те са съвсем невъзможни. 

Фактът, че хората в Европа не схващат това, мощно разочарова Альона. Тя споделя за свои другари от Италия, които постоянно я питали за какво всички руснаци не излизат да стачкуват. Альона им дава отговор по този начин: " Нима войната ще спре, в случай че всички отидем в пандиза? От това няма изгода... ". 27-годишната жена се надява, че ще получи европейска туристическа виза и също като стотици хиляди други руснаци ще успее да напусне страната най-малко краткотрайно.

50-годишната Анна и нейното семейство пък не желаят да вървят на никое място - те се усещат добре в Русия, споделя тя. „ Рано или късно всичко ще завърши и ще се успокои. Защо тогава да се вълнуваме? “, пита тя. 

Социологът Волков счита, че сходни изявления са знак за това, че хората в Русия са се нагодили към спешната обстановка, само че не знаят по какъв начин тъкмо ще завърши тя. “Обществото очевидно към този момент е морално квалифицирано, че войната ще продължи дълго. В същото време вниманието и ползата към спора понижават ”, изяснява Волков. 

Подобно е отношението и към тежките наказания, които бяха наложени на Русия. Изследванията на “Левада ” сочат, че първоначално мнозина са били „ шокирани " от глобите и високата инфлация. " Това изключително притесняваше тези, които имаха спестявания в задгранична валута и скъпи бумаги, които не могат да продадат. А необятните пластове усетиха действително скока на цените. Но какво виждаме в този момент? Хората към този момент привикнаха и с това “, споделя Волков.

Руснаците се опасяват от нуклеарна война

Икономически специалисти предвиждат, че трагичен поврат в настроенията към момента може да настъпи, само че сега тази възможност към момента прекомерно малко занимава съветските жители. По-скоро те се пробват да се насладят на лятото и потискат мисълта, че в най-лошия случай събитията в Украйна могат да ги обиден и директно.

Но в Русия е необятно публикуван страхът, че „ може да се стигне до потреблението на атомни оръжия и до воденето на обширна атомна война “, споделя Волков. Той допуска, че това се дължи на обстоятелството, че тематиката се дискутира необятно в общественото пространство. Кремъл акцентира, че не има намерение да натисне аленото копче, най-малко не първоначално. Но държавните пропагандни излъчвания в медиите постоянно флиртуват с това до каква степен могат да стигнат съветските нуклеарни ракети.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР