В Мюнхен премиерът Бойко Борисов настоя за бързо решение за

...
В Мюнхен премиерът Бойко Борисов настоя за бързо решение за
Коментари Харесай

Борисов настоя за бърз прием на България в Шенген

В Мюнхен министър председателят Бойко Борисов настоя за бързо решение за влизането на България в така наречен чакалня на еврозоната (ЕRM2) и в Шенгенското пространство. Това стана на формалната вечеря по случай откриването на конференцията по сигурността на тематика " Нови хрумвания за Европа ".

" България е лоялна и дисциплинирана страна и прецизно съблюдава Маастрихтските критерии ", сподели Борисов и след това цитира данни за ниския външен дълг, бюджетния остатък, растежа на стопанската система, рекордно ниската безработица и високия фискален запас.

" Искам да попитам какво повече желаете от страна на изток, от някогашния Варшавски контракт, социалистическа страна - сподели още Борисов и посочи, че българската граница е една от най-добре защитаваните в Европа. - Убеден съм, че откакто години наред изпълняваме всички задължения, свързани с запазване на границите и прекъсване на бежанците, то би трябвало да бъдем признати в чакалнята на Европейски Съюз и Шенген. Трябва тези, които са отличници да получат и отлични резултати. С цялото ми почитание към Гърция, само че не може те да са там, а ние не. Ако би трябвало, и ние да станем недисциплинирани, че да ни извърнат внимание ".

Борисов настоя за инфраструктурно присъединение на Западните Балкани и прикани за положителни връзки с Русия и Турция. Изрази също по този начин вяра, че политическият разговор с Анкара ще се възстановява, с аргумента, че Турция и сега пази южния фланг на НАТО.

За Русия министър председателят съобщи, че за нея е значим европейският пазар и попита " би трябвало ли ни подобен огромен съперник? " Не пропусна да вметне, че през днешния ден съветското външно министерство е направило остро изявление по негов адрес (имайки поради думите на представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, която предложи на Борисов да бъде обещано съветско поданство, с цел да може да гласоподава на президентските избори в Русия).

" От едната страна ти е Крим, от другата - Истанбул, а откъм гърба - Косово - там се намира България ", разказа той комплицираната политическа позиция на България. И увери, че постоянно е гледал интереса на България и Европа, който е да се живее в мир.

Източник segabg.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР