В МВР зрее нова криза - този път заради допълнителните

...
В МВР зрее нова криза - този път заради допълнителните
Коментари Харесай

Скандал за коледни бонуси тресе МВР

В Министерство на вътрешните работи зрее нова рецесия - този път поради спомагателните пари, които чиновниците ще получат за Коледа. Полицаите най-вероятно ще вземат по 100 лева за реализирани резултати. Това планува заповед на вътрешния министър Младен Маринов, която бе пусната за публично разискване. Служителите обаче реагираха остро поради дребния размер на бонусите. Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) упрекна управлението на министерството, че не съблюдава постигнатите сделки за разпределението на пари. Профсъюзът предизвести, че ще има реакция от членовете му, т.е. разногласието може да докара до нови митинги, написа през днешния ден Сега.
Разправията се върти към 100-те млн. лева, които синдикатите си издействаха при започване на годината със опасност, че ще стачкуват през цялото европредседателство . Тогава министър председателят Бойко Борисов се съгласи сумата да бъде отпусната за нарастване на всички заплати и недоволството бе туширано мигновено. Според синдикатите малко след срещата с Борисов е реализирана сделка нарастването да влезе в действие от 1 март. Парите, заделени за предходните два месеца, трябвало да се изплатят под формата на премия или за професионалния празник на служителите на реда през юли, или като добавки в края на годината.
Профсъюзът е пресметнал, че към края на годината би трябвало да има към 16 млн. лева излишък. Което пък означавало, че всеки чиновник би трябвало да получи по близо 400 лева за Коледа . В края на предходната година в Министерство на вътрешните работи бяха дадени по 480 лева Съвсем разнообразни обаче са сметките на управлението на Министерство на вътрешните работи. То твърди, че има единствено към 5 млн. лева, които стигат за по 100 лева на човек . " Разбирам настояванията на полицейските синдикати за
бонуси от 390 лв., само че – отново наблягам – опциите ни са лимитирани. Провеждан е разговор с тях, обстановката им е обяснена, само че в случай че пожелаят да стачкуват, те са в правото си да го създадат. На този стадий опциите са лимитирани ", съобщи вътрешният министър Младен Маринов, представен от Канал 3.
Според управлението на Министерство на вътрешните работи сделка парите за януари и февруари да се дадат в края на годината не е имало. Документална диря от сходно разискване има единствено в една стенограма на Съвета за обществено партньорство от 18 януари, т.е. няколко дни след срещата с Борисов. Тогава въпросът е издигнат от зам.-председателя на СФСМВР Илия Кузманов. " Тези средства да бъдат отпуснати, да се разберем още в този момент, ще са коледни
бонуси или за 5 юли, без значение какъв ще е мотивът - като премия от министъра ", декларира той. На това обаче водещият съвещанието зам.-министър Стефан Балабанов не дава отговор нищо, а единствено декларира: " Колеги, съображения на други сътрудници да се изкажат ". Повече тематиката не се разисква.
От Министерство на вътрешните работи настояват, че за награди са останали единствено 5 млн. лева, защото в това време са назначени над 2000 нови чиновници, които също би трябвало да получават заплати. " Синдикатите да не би да чакат да спрем да назначаваме хора ", обявиха от министерството.
От СФСМВР обаче ги подлагат на критика, че не са спазили джентълменското съглашение за парите. Синдикатът твърди, че отпущането на спомагателните 100 млн. лева и предизборното заричане да се назначават нови служители на реда са две разнообразни неща и държавното управление би трябвало да ги обезпечи финансово поотделно, а не да прелива от едното в другото.
Предколедната драма е следващата с парите на Министерство на вътрешните работи за последните 12 месеца. Още през предходната година синдикатите желаеха да се усилят заплатите. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев твърдеше, че средства няма, а и държавното управление към този момент бе отпуснало 55 млн. лева, които обаче синдикатите смятаха за незадоволителни. След опасността им, че ще стачкуват през цялото европредседателство, Борисов се съгласи да им даде още пари и пристрастеностите бяха укротени.
Полицаите не могат да откажат да получат парите. Вече се появиха начинания 100-те лв. премия да бъдат дарени за някаква идея.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР