В музикантските среди България е абсолютно име и е с

...
В музикантските среди България е абсолютно име и е с
Коментари Харесай

Диригентът Йордан Камджалов: В музикантските среди България е абсолютно име

В музикантските среди България е безусловно име и е с превъзходна известност. Това сподели в предаването „ 120 минути” по bTV диригентът Йордан Камджалов.

„ Средният човек на запад и в света доста малко знае за България. В музикалния свят е нямало човек на планетата, който да съм срещнал и да не е казвал за България доста съответни неща”, акцентира той.

„ Винаги съм се борел с моетo възприятие за голямо неведение, за голямо несъвършенство и за голяма липса дори на базови неща, които съм се стремял да допълням, и виждам, че няма никакъв късмет в живота човек да се приготви тотално. Всяка област на човечеството, просвета и изкуство, е безкрайна”, съобщи Камджалов.

„ Няма нито един запис, който да си одобрявам през тези 15 година дирижиране”, призна той.

Камджалов разкри също, че към този момент не слуша музика. „ Ние сме толкоз сме заети в правенето на музика, че търсим да чуем музиката вътре в себе си, с цел да можем да извадим оптимално достоверен оригинал. Обичам звука напразно, на водата. По-скоро сега чувам повече звуци, в сравнение с музика”, означи той.

„ Все повече виждам музиката като мотив за връзка сред хората”, сподели още диригентът в диалога със Светослав Иванов.

Диригентът е безапелационен, че докосването на човешкото сърце е най-силното нещо.

Йордан Камджалов е роден през 1980 година в град Търговище. Учи диригентство в Националната музикална академия " проф. Панчо Владигеров " в София и в Музикалната академия " Ханс Айслер " в Берлин.

Той е първият чужденец, определен единомислещо едвам на 30-годишна възраст, за общоприет музикален шеф и основен диригент на град Хайделберг, Германия. Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих и Токио, Бостън и Лисабон. С впечатляващите си изяви на три континента Йордан Камджалов е сравняван в европейската преса с митове в дирижирането като Тосканини.

НАСА и Международният център по астрономия кръщават на негово име метеорит пред 2014. На 29 години Камджалов основава фондация за подкрепяне на млади български създатели.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР