В мотивите си магистратите припомнят, че арестите станаха в края

...
В мотивите си магистратите припомнят, че арестите станаха в края
Коментари Харесай

Съдът отхвърли исканото обезщетение от над 10 млн. лв. от Евгения и Николай Баневи

В претекстовете си магистратите напомнят, че арестите станаха в края на 2018 година, когато Баневи бяха във Франция. Те останаха в ареста до юли идната година, което е седем месеца и шест дни. Съдебното разследване против Николай и Евгения Баневи, и майката на предприемача - Мария, потегли през октомври 2019 г. Тримата бяха обвинени за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни закононарушения и пране на пари. Баневи бяха привлечени под наказателна отговорност, до момента в който се намираха в Ница в края на 2018 година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември с.г.

Според съда задържането на съпрузите в ареста е в границите на оптималния период от осем месеца, очакван в българския закон.

Двамата са упрекнати за образуване на незаконна група, имайки поради, че са осъществявали обща комерсиална активност, по отношение на която е почнало наказателното гонене.

Съдът напомня също, че в килията на Банев бе открит мобилен телефон, чиято експертиза е посочила, че той е търсил подпомагане от разнообразни лица в опит за образуване на бягство на цялото семейство и влияние върху очевидци.

Друг аргумент на градските съдии е, че Банева също е разполагала с мобилен телефон и е била в течение на желанията за образуване на бягство. Това обосновава действителен и висок риск от отбягване на наказателно гонене.

Данните по делото не откриват забавяния в досъдебното произвеждане, които да са повлияли на продължителността на задържането, написа още съдът в претекстовете си.

" Обвиненията против двамата ищци в осъществяване на тежки умишлени закононарушения от проведена незаконна активност обгръщат интервал от няколко години в разнообразни форми на изпълнителните действия и съучастничество и е обвързвано с изясняването на голям брой обстоятелства и събирането на огромен по размер доказателства. Това по нужда изисква повече време за реализиране на съответните процесуално-следствени дейности, заради което може да се допусне по-дълъг период на задържането щом са налице законовите предпоставки, които го постановат. Молбите за изменение на мярката за неотклонение и жалбите против определенията за отвод са били обсъждани и произнасянето по тях осъществено в къси периоди, безапелационни са градските магистрати.

Решението може да се апелира в двуседмичен период пред Софийски апелативен съд от връчване дубликат на страните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР