В мотивите към ветото се казва, че измененията не гарантират

...
В мотивите към ветото се казва, че измененията не гарантират
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на една от промените в Закона за енергетиката

В претекстовете към ветото се споделя, че промените не подсигуряват сходство с общоевропейската уредба и се препятстват нейните социално-икономически изгоди в България.

 

Президентът възразява против наредбата, с която до края на 2023 година финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния систематичен оператор, да се прави на времеви период от един час. Тя отсрочва към този момент въведеното в България наложително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, осъществяван на времеви период от един час.

Ако интервалът на сетълмент не е оптимално покрай часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на комерсиалните участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси, се споделя в президентските претекстове. по този начин съгласно президента операторът ще осъществя по-високи разноски за регулиращи мощности и може да се стигне до понижение на водните ресурси в огромните язовири. Увеличението на разноските за контролиране на оператора ще докара, съгласно претекстовете, и до по-висока цена на балансиращата сила, което ще бъде с неподходящ финансов резултат за потребителя. Търговският експорт и обменът на електрическа сила с други страни също ще бъдат наранени, предизвестява президентът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР