В Москва катедралата Христос Спасител“ ехтят православни песнопения и молитви.

...
В Москва катедралата Христос Спасител“ ехтят православни песнопения и молитви.
Коментари Харесай

В Москва катедралата „Христос Спасител“ ехтят православни песнопения и молитви. Той е пълен с бог

В Москва катедралата „ Христос Спасител “ ехтят православни песнопения и молебствия. Той е цялостен с богомолци на един от огромните празници на православието: Петдесетница.

Но мнозина са пристигнали тук, с цел да видят шедьовър, който е изложен на показ. Православна икона на 600 години, една от най-ценните в Русия,  е нарисувана от средновековния художник Андрей Рубльов. Известена е като Светата Троица.

В продължение на един век тази нежна картина е била в държавен музей, Третяковската изложба в Москва. Контролът на температурата и влажността, дружно с екипи от реставратори, помогнаха за отбраната и запазването на това произведение на изкуството.

Но неотдавна Кремъл подреди иконата да бъде трансферирана на Руската православна черква. Главата на Църквата патриарх Кирил е очарован

„ Тази икона се връща в Църквата във време, когато нашето родно място се изправя против големи противников сили “, сподели той пред богомолците през уикенда. „ Връща се, с цел да можем да молим Бог да помогне на страната ни и да се молим за нашия православен президент Владимир Путин, чието решение беше да върне иконата. “

Патриархът може да е удовлетворен. Но прехвърлянето на иконата провокира разногласия.

Един от най-известните съветски историци се съгласява да се срещне с BBC, с цел да изясни за какво. Лев Лифшиц беше част от група специалисти, които посъветваха президента иконата да не се реалокира от Третяковската изложба, предупреждавайки, че прехвърлянето може да докара до огромни вреди.

„ Това решение беше нечия персонална волност “, изяснява Лев. „ Реставрационният съвет на Третяковската изложба беше изрично срещу това. Докато иконата беше в музея, с екип от реставратори, тя беше като човек в реанимация, следена е непрекъснато и с най-модерна инсталация. Това е политическо решение. Управляващите тук гледат към небето и се надяват на помощ от горната страна. “

Или най-малкото – помощ от Църквата за поддържане на публичната поддръжка за пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и за президента на Русия. Патриарх Кирил обществено поддържа това, което Кремъл към момента назовава „ специфична военна интервенция “. По-рано той е твърдял, че греховете на всички убити съветски бойци ще бъдат „ измити “.

Нещо повече, съветският патриарх допусна, че ръководството на президента Путин над Русия е било подредено от Бог.

„ Бог ви сложи на власт, с цел да можете да правите работа от изключително значение и огромна отговорност за ориста на страната и народа, поверен на вашите грижи “, сподели патриарх Кирил предишния октомври.

В този смисъл връщането на иконата „ Света Троица “ може да се пояснява като премия за верността на Църквата.

Но това може да е единствено част от историята

„ Църквата е доста значим детайл от неговата персонална идеология “, счита Андрей Колесников от Евразийския център Карнеги Русия. „ Вътрешният кръг на Путин и самият Путин имат идеология: тя е клерикална, антизападна и империалистическа. Каква е основата на тази идеология? Не марксизъм-ленинизъм, както в предходен интервал от съветската история, а вяра. Той е набожен човек. Но не става въпрос за християнството като такова, с същински християнски полезности, тъй като жестокостта – това не са християнски полезности. В този смисъл Путин е почитател на доста характерен тип вяра. “

Пред московската катедрала „ Христос Спасител “ в Москва богомолците се редят на опашка, с цел да видят иконата „ Света Троица “. Някои тук се надяват на чудеса.

„ Сега е мъчно със специфичната военна интервенция “, споделя Валентина пред BBC. „ Молим се за победа. “

„ Всеки рационален човек ще се надява спорът да завърши скоро “, споделя Антонина. — Мисля, че Господ ще помогне.

В Русия православната черква постоянно рисува войната в Украйна като „ свещена война “

Да накара руснаците да повярват, че Бог е на тяхна страна. И да ги накарат да не помнят, че тяхната страна е нападнала Украйна.

Етикети: патриарх КирилРусияСвета Троица
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР