В момента започва една паника, която не е непременно основана

...
В момента започва една паника, която не е непременно основана
Коментари Харесай

Антония Първанова: Фактите за коронавируса не отговарят на мерките, те се пресират

В момента стартира една суматоха, която не е безусловно учредена на науката и доказателствата. Като доктор мога да кажа, че единственият метод, който се приема, е този, който се основава на научни обстоятелства. Всичко останало е политика.
През 2009 година участвах в дебатите на Екологичен потенциал по следващия опит за оповестяване на международна пандемия /бел. ред за свинския грип/. Пандемия не значи да има карантина на цели народи. Пандемия не значи да се спре превоза, да се затворят границите, а да се приготвят здравните системи.

Това сподели лекар Антония Първанова в предаването „ Студио Х “ по ТВ 7/8. Ето какво още добави тя: Мерките, върху които би трябвало да се фокусираме са свързани с това да се забави разпространяването на вируса. А не да се защищити популацията от заразяване, тъй като това е невероятно. Трябва да се съблюдават персоналните мерки-миене на ръце и уединяване на болните. Така също да се съблюдават ограниченията в обществото-социална отдалеченост.

През 2009 г бе следващият опит за оповестяване на такава пандемия. Тогава се заразиха 1,5 милиарда души и починаха 577 400. СЗО разгласи заплаха, само че не и пандемия. Някои упорстваха да се употребяват голямо количество дози ваксина. Франция опита да ги даде на популацията си, само че то не ги изиска. За това и здравният министър беше махнат. Същото се случи и с нашия здравен министър.

Трябва да се опрем на обстоятелствата: В Европа всяка година от грип се заразяват сред 4 и 50 млн. души и умират към 70 000. Един болен с директни и косвени разноски коства сред 280-3000 евро. В момента се дават 7 пъти повече на човек, което е нестимулирано. В Европа Българи е в средата по брой умряли по отношение на популацията. Защото не знаем какъв брой са инфектирани. Някои и от страните- членки афишират всеки случай на умрял със съществено заболяване и ковид, като умрял от коранавирус. Германия дефинира единствено тези, които нямат тежки хронични болести. 96 % от случаите в международен мащаб са леко протичащи. В момента тежестта на тази зараза е пресирана. Фактите не дават отговор на ограниченията.

Премиерът сподели, че ще влезем в пъкъла и това е всяване на суматоха по всички критерии. Тази заран щабът разгласи, че в действителност може би в този момент сме пред пика и процентът на заболелите понижава. Не се изследват хората, които са преболедували в края на януари. Аз бих изследвала хората, които са преболедували и тогава да се види дали в страната, доста по-рано, не е имало ковид. Свинският грип е доста комплициран като вирус- така наречен испански грип. Към него са прибавени още три типа свинки и един птичи грип. И все пак тогава нямаше пандемия.

Защо би трябвало измежду нощ да се афишира всичко?! Трябва да се нагнетява напрежение в популацията ли?! За мен е по-важно този вирус по какъв начин мутира. До тук той направи 4 огромни разновидности, преминавайки от един континент на различен, от една страна в друга. Вече има над 110 разновидности на този вирус и те са свързани с неговото оцеляване. Повече хора да се заразяват по-малка смъртност да има. Като какъв ще се държи вирусът - ще срутва ли имунната система и дали при едно последващо боледуване, до какво ще докара.

Сега по въпроса за респираторите за обдишване. В България има 40 000 кревати за интензивно лекуване. От тях 2000 са оборудвани с респиратори. Ако в България е като в Испания, това значи да имаме 25 000 болни. От тях 10 % се нуждаят от болнично лекуване и 4 % от интензивни грижи -т. е. надалеч под 2000 души. Има 13 000 свободни кревати за интензивно лекуване. А дали обдишването е способ, който оказва помощ? Това е въпросът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР