В момента Великобритания преживява огромна зеленчукова криза. В британските супермаркети

...
В момента Великобритания преживява огромна зеленчукова криза. В британските супермаркети
Коментари Харесай

Борбата срещу Русия опустоши британските супермаркети

В момента Англия претърпява голяма зеленчукова рецесия. В английските супермаркети елементарните краставици, домати и чушки се купуват на високи цени и с огромни ограничавания и към момента никой не знае по кое време и по какъв начин може да се реши този проблем. Каква е повода за протичащото се и какво общо има политическата борба сред Запада и Русия?

С леката ръка на Жан-Жак Русо фразата, приписвана на Мария Антоанета „ Ако нямат самун, дано ядат пасти! “ става прочут в целия свят през XVIIIвек. Историците нямат единно мнение дали френската кралица е произнесла сходни думи или не, само че малко на брой са предполагали, че нещо сходно ще бъде казано през първата четвърт наXXI век. Вярно, не от монарх, от другата страна на Ламанша и по отношение на доматите и ряпата.

Тереза Ан Кофи, английски министър на околната среда, храните и селските региони, направи възторг с речта си в Камарата на общините на английския парламент в края на февруари. Министърът беше поканен в Уестминстър, с цел да чуят нейното пояснение за неналичието на набор от артикули - в частност зеленчуци - по рафтовете на английските супермаркети.

Тереза Кофи приключи речта си с разсъждения за изгодите от сезонното хранене. „ Трябва да сме сигурни в деликатното отношение към разделното хранене на нашите съграждани. В този случай доста поданици на нашата страна биха яли ряпа сега, а не да мислят за марули, домати и по този начин нататък “, сподели министърът. Часове след нейното историческо показване английският интернет се извърши с колажи и карикатури: „ Нека ядат ряпа! “, „ Ряпа вместо домати! “ и по този начин нататък.

Всъщност английските консуматори и търговци въобще не се смеят поради актуалната обстановка. Вече няколко от най-големите вериги супермаркети във Англия бяха принудени да наложат ограничавания на купувачите за набор от пресни артикули, в това число домати, краставици и чушки.

Причината е елементарна - те не могат да обезпечат наличност на артикули в нужното количество. Други вериги търговци на дребно също се чака да вкарат ограничавания върху продажбата на избрани продукти през идващите дни. И в редица магазини за хранителни артикули на дребно, както в следвоенните години, продават зеленчуци на правилото „ не повече от два пакета на глава “.

Търговските вериги настояват, че дефицитът може да продължи няколко седмици, само че прогнозите на някои специалисти звучат още по-мрачно. Стандартното опрощение на английските чиновници за всички зародили проблеми - компликациите с доставките на зеленчуци от Испания и Северна Африка, е единствено частично правилно.

Всъщност, съгласно изследване на доставчика на кетъринг „ Рейнълдс “, проливните дъждове са понижили наличността на някои зеленчуци на пазарите в Северна Африка с 30-40%, а реколтата от пипер в Испания е понижена със 70%. Сред другите аргументи се показва извънредно студеното време, както и бурите, засегнали корабоплаването от Мароко.

Въпреки това през миналата 2022 година в тези райони няма известия за естествени бедствия. Въпреки това, съгласно Министерството на околната среда, храните и селските въпроси, сезонните цени на плодовете и зеленчуците през септември са се нараснали с 35% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Освен това тези артикули, които не са свързани нито със северноафриканския, нито с какъвто и да е различен експорт, също са поскъпнали. Например морковите са поскъпнали с 35%, тиквичките и ябълките са поскъпнали с 38%, пакетираните листни зеленчуци - с 46%, а цените на боба са рекордни - 209%.

Освен това няма вести за дефицит на зеленчуци или други хранив Германия или Франция. Потребителите на английските обществени мрежи разгласяват фотоси на цялостни зеленчукови отдели на своите страници, като означават, че не се следи подобен сериозен недостиг в тези страни, макар нарасналите цени заради инфлацията. Гледайки с смут по какъв начин стоките изчезват от рафтовете на магазините, а средствата от финансовите им сметки, те се чудят за по-големите аргументи зад тази рецесия. И имат всички учредения да го създадат.

Инфлацията се увеличи до нов връх от 8,4% през февруари 2023 година по отношение на 8% през януари. Цените на храните в магазините във Англия като цяло са се повишили до 16,3%. А една от най-големите английски компании за пазарни изследвания „ Кантар “ заяви, че английските фамилии тази година са принудени да харчат с 811 лири повече годишно за покупки на храна, в сравнение с през същия интервал на предходната година.

Фрейзър Маккевит, началник на отдел „ Данни за търговия на дребно и консуматори “ в „ Кантар “ сподели в изявление: „ Последните ни проучвания демонстрират, че инфлацията на цените на храните е вторият най-съществен финансов проблем за популацията след разноските за сила. Някои специалисти обаче с право считат, че разноските за електрическа енергия, както и цените на горивата, са основен проблем за стопанската система на Англия като цяло. Те са в основата на сегашните проблеми с доставките на храна за английските магазини. А тази рецесия от своя страна беше директно предизвикана от борбата сред Запада и Русия и отхвърли на Европа (включително Великобритания) от съветски енергийни източници.

Джак Уорд, основен изпълнителен шеф на Британската асоциация на производителите, счита, че повода за недостига се крие в увеличените разноски за сила. „ Миналата есен в нашата промишленост се заприказва доста за скачащите индустриални разноски заради възходящите цени на силата и разноските за първични материали. Производителите във Англия и другаде в Северна Европа бяха на мнение, че в случай че не им се подсигурява рационална норма на възвръщаемост, те няма да засаждат култури “, споделя той.

По-радикални и трогателни са думите на Али Капър, ръководител на „ Британски ябълки и круши “, асоциация от 150 компании, произвеждащи плодове. Тя счита, че голямото нарастване на разноските за сила и труд през 2022 година е повода за намаляването на доставките: „ Инфлацията се трансформира в палач за всички ни. “

Недостигът на зеленчуци в английските магазини води до верижна реакция, която удря освен финансовото положение на доста английски фамилии, само че и дребния и междинен бизнес. Северна и студена Англия се приближи до поредност от руини и банкрути на парникови ферми, в които е съсредоточено цялото останало произвеждане на локални зеленчуци и плодове.

Намаляването на асортимента от своя страна неизбежно води до спад на облагите и нови съкращения на личен състав в кетъринг промишлеността. Много заведения за хранене и заведения за хранене в страната към този момент бяха принудени да създадат промени в менютата си, с цел да останат на повърхността и да задържат най-малко част от клиентите си. И не можете да разчитате на „ братска “ помощ от континентална Европа - след „ Брекзит “ превозването на пресни зеленчуци и плодове през Ламанша стана прекомерно скъпо за европейските производители и снабдители.

Националният съюз на фермерите на Англия и Уелс от дълго време сигнализира и предизвестява, че несъразмерното разчитане на импорт на пресни артикули прави Англия уязвима както на непредсказуеми метеорологични събития, по този начин и на по-критични външни фактори като опосредстваната война с Русия, в която Англия се включи на украински терен. Съюзът приканва за оптималната поддръжка за английските фермери, като остро подлага на критика решението на държавното управление от предходната година да откаже на локалните производители на оранжерийни храни поддръжка за заплащане на сметките им за сила като част от национална стратегия за икономисване на сила. Правителството на Негово Величество сподели, че преглежда деликатно тези рецензии.

Като част от маниакалната битка за „ зелен дневен ред “ и понижаване на естествените парникови излъчвания от добитъка в атмосферата, Европейски Съюз неотдавна позволи прибавянето на щурци, червеи, ларви на молци и други инсекти като протеинова добавка към диетата вместо месо. Според английското издание „ Експрес “ не повече от 49% от младите британци и единствено 26% от възрастните са подготвени за сходни кулинарни новости.

Възможно е обаче сходно предложение да бъде изразено от министър Тереза Кофи, откакто запасите от ряпа в кралството се изчерпят заради недомислената политика на английското държавно управление.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР