В момента, в който България успее да се отскубне от

...
В момента, в който България успее да се отскубне от
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Възможността за подновяване на разговорите с „Газпром" за доставка на газ не е изключена

В момента, в който България успее да се отскубне от хватката на „ Газпром ", ще има опция да договаря газ от разнообразни източници на относително положителни цени. Дори в този момент се надяваме цените да не бъдат по-високи отпреди. Това сподели ръководителят на ПГ на „ Продължаваме промяната " Андрей Гюров в предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия.

По думите му при съществуването и на други точки на достъп и благоприятни условия за договаряне в дълготраен проект ще могат да се реализиран доста положителни цени. От юни се чака България да стартира да получава цялостните количества азерски газ, който съставлява 1/3 от газа, който използва България, напомни Гюров.

„ За останалите 2/3 приблизително един транспортен съд на месец би трябвало да разтоварваме на един от терминалите. Освен това България беше един от основателите в Източна Европа да се сътвори група, която да работи от България и да договаря покупки на газ за целия район. Тогава разликите в количествата, които се купуват, и предвидимостта във времето ще разреши да реализираме допустимо най-ниски цени. Това е диверсификацията, за която слушаме от 12 години, само че не се случваше. Сега виждате, че единствено за няколко дни държавното управление съумя да направи тази значима стъпка за българската промишленост, за потребителите, да излезе от тази взаимозависимост и да може да употребява всички благоприятни условия ", акцентира Гюров.

Според него опцията за възобновяване на диалозите с „ Газпром " за доставка на газ не е изключена, само че единствено като един от доставчиците. „ Стига той да бъде възложен предвидимо, надеждно и на по-изгодни цени, на които можем да купуваме сега от другите източници ", добави Гюров.

По думите му цената на тока в България не е променяна от октомври 2021 година „ Де факто животът в Българя не е обиден от всички спешни сюжети. Правителството направи една доста сериозна стратегия за подкрепяне на бизнеса, повече от 4 милиарда лв. отидоха към бизнеса в блян да бъде облекчен ценовият потрес на енергоносителите. Пенсиите имаха най-високия растеж за последните 10 години. С актуализацията на бюджета се чака доста съществено покачване на пенсиите, което ще изпревари растежа на инфлацията ", изброи Андрей Гюров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР