В момента в държавния пенсионен фонд пари няма и най-вероятно

...
В момента в държавния пенсионен фонд пари няма и най-вероятно
Коментари Харесай

Притеснения ще има ли пари за пенсии на днешните 30-годишни

В момента в държавния пенсионен фонд пари няма и най-вероятно няма и да има предвид на актуалните трендове. Затова е стеснителен въпросът ще има ли пари за пенсии за работещите, които през днешния ден са към 30-годишни.
Това съобщи Георги Вулджев, основен икономист на Експертен клуб за стопанска система и политика, по време на полемика по тематиката дружно с икономическия специалист Мика Зайкова.
„ В бюджетите на Национален осигурителен институт има огромен недостиг. През последните 10 година е повишен доста и тази наклонност ще продължи. От Национален статистически институт предвиждат, че популацията ще продължи да застарява в околните десетилетия, което значи, че броят пенсионери ще се усилва, а броят работещи ще става все по-малък”, добави той.
„ Ние предлагаме да се приватизира напълно системата и се мине на система, която оперира напълно на капиталопокриващ механизъм, т.е. сега държавният фонд взема парите на работещите и ги дава на пенсионерите”, сподели Вулджев.
Той изясни, че предлагането е всички осигуровки да се натрупват в самостоятелни сметки, всеки човек да си икономисва своите осигуровки в своя лична сметка, които по-късно се влагат и се натрупат единствено за него. „ В момента, когато парите ви отидат в Национален осигурителен институт, те непосредствено биват изхарчени и на процедура не остава нищо за вас и по-късно разчитате на обещанията на някакви политици, че отнякъде вълшебен ще има пари”, добави специалистът. Не приказваме за унищожаване на помощи за хора с увреждания, акцентира той.
Според икономическия специалист Мика Зайкова обаче е рисково концепцията да се приложи в чист тип, съобщи бтв.
" При финансовия фонд има две рискове – едната е да живееш дълго и парите, които си икономисал, да не ти стигнат, само че това е по-малката заплаха. По-голямата е този, който ти ръководи парите, да ги погуби ", разясни тя.
Според Вулджев този риск го има и при така наречен взаимен дирек на държавната пенсионна система. Зайкова обаче отвърна, че страната нормално не банкрутира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР